Paylaş
Kıyamet ile ilgili ayetler
Question
Kıyamet hakkında kısa ayetler
Hepsi de kitabı okumakta oldukları halde yahudiler, “Hıristiyanlar hiçbir gerçeğe dayanmıyor” dediler; hıristiyanlar da “Yahudiler hiçbir gerçeğe dayanmıyor” dediler. Bilmeyenler de onların dediklerine benzer şeyler söylediler. Allah, ayrılığa düştükleri konularda kıyamet günü aralarında hükmünü verecektir.
Bakara : 113
Allah’ın indirdiği kitabın bir bölümünü gizleyenler ve onu az bir şey karşılığında satanlar yok mu, onlar karınlarına ateşten başka bir şey doldurmuyorlar. Allah kıyamet gününde onlarla konuşmayacak, onları arındırmayacak! Onlar için elem verici bir azap vardır.
Bakara : 174
Allah buyurmuştu ki: “Ey Îsâ! Ben seni vefat ettireceğim, seni katıma yükselteceğim, seni o inkârcılardan arındıracağım ve sana tâbi olanları kıyamet gününe kadar inkâr edenlerden üstün kılacağım. Sonra dönüşünüz bana olacak. İşte, ayrılığa düşüp durduğunuz hususlarda aranızda hükmü o zaman ben vereceğim.”
Âl-i İmrân : 55
BENZER KONULAR:
- Kıyamet kavramının anlamı nedir?
- Peygamberimizin ve 4 halifenin doğum tarihleri ile Kıyamet kopma tarihini hesaplama
- Kıyamet Gününde Haklar Sahiplerine Mutlaka Verilecektir Hadisi
- Kuranı Kerime göre Kıyametin kopacağının bilgisi nasıl verilir
- Kıyamet gününde, bir kul şu beş şeyden hesaba çekilmeden Rabb’inin huzurundan ayrılamaz hadisi
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Kur’an-ı Kerim’de, İslam dinine göre kıyamet ve ahiret hayatıyla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. İşte bazı örnekler:
“Her nefis ölümü tadacaktır. Ancak kıyamet günü bize geri döndürüleceksiniz ve yaptıklarınızın karşılığı mutlaka size tam olarak verilecektir. Şüphesiz, ahiret hayatı gerçek hayattır.” (Al-Ankebut Suresi, 57)
Bu ayette, her canlının ölümü tadacağı ve kıyamet günü tekrar diriltileceği ifade edilmekte, ahiret hayatının gerçek hayat olduğu vurgulanmaktadır.
“İnsanlar bir araya toplandığı, cehennem alevleri alevlendiği, cennet yakınlaştırıldığı zaman, herkesin işlediği amel ortaya çıkarılır.” (At-Tariq Suresi, 6-7)
Bu ayette, kıyamet gününde insanların toplandığı, işledikleri amellerin ortaya çıkarıldığı ve hesap verileceği anlatılmaktadır.
“O gün gök kıyamet kuşkusuz çalkalanır. Dağlar da hareketlenir.” (Al-Waqi’a Suresi, 4-5)
Bu ayette, kıyamet gününde göğün çalkalanacağı ve dağların hareketleneceği ifade edilmektedir.
“Kıyametin yaklaştığı saatlerde insanlar soru sorarlar: ‘Bir süre geri çevrilemez miyiz?’ Artık onlara karşı bir şeyi geri çevirmek mümkün değildir ve onlara yardım da edilmez.” (Al-Ghashiyah Suresi, 10-12)
Bu ayette, kıyametin yaklaştığı saatlerde insanların pişmanlık duyarak geri çevrilmek istediği ancak artık bu mümkün olmadığı anlatılmaktadır.
Bu ayetlerde görüldüğü gibi, İslam dininde kıyametin gerçekleşeceği ve ahiret hayatının olduğu vurgulanmaktadır. Kıyamet gününde insanlar, yaptıkları amellerin hesabını verecek ve cennet ya da cehennem gibi sonsuz bir hayata yönlendirileceklerdir. Kıyamet, Allah’ın kudreti ve hikmeti gereği gerçekleşecek bir olaydır ve iman edenler için ebedi mutluluğa, inkar edenler için ise cezaya yol açacaktır.