Paylaş
Kıyamet suresi hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
KIYAMET SURESİ
Kuranı kerimin 75. suresi olan Kıyamet suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Kıyamet suresi ile ilgili bilgi
Kıyamet suresi 40 ayetten meydana gelmiştir. Peygamber efendimize Mekke döneminde iken Cebrail vasıtasıyla nazil olmuştur. Kıyamet suresi Karia suresinden sonra, Hümeze suresinden önce indirilmiştir. Bu sure ismini ilk ayette geçen “el-kıyame” kelimesinden almıştır. Bu surenin isminden de anlaşılacağı üzere genel olarak kıyamet gününden bahsedilmiştir. Yani kıyamet suresinde bir insanın öldükten sonra dirileceği, ameline göre ceza veya mükafat kazanacağı, kafir olanların ahirete karşılaşacakları zorluklar konu edinmiştir.
Kıyamet Süresi nedir kıyame suresi konusu ve içerdiği mesajlar
El-Kıyame(t) Suresi
Kur’ân-ı Kerîm’in 75. sûresi
İlk âyetinde kıyamet gününe yemin edildiği için bu adı almıştır. Buna “Lâ uksimü” sûresi de denir. Mekke’de nazil olmuştur. 40 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, yuvarlak te, râ, kaf, he, yâ harfleridir.
Bu sûrede, kıyamet ve âhirete ilişkin hatırlatmalarda bulunularak, o günde herkesin Yüce Allah’ın huzuruna varacağı, yaptıklarının karşılığını göreceği, insanların bir kısmının mutlu, bir kısmının da mutsuz olacağı anlatılmakta, insanı ilk defa yaratan Allah’ın Ölüleri de diriltmeye muktedir olduğu bildirilmektedir.
Kıyame suresinde bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Kıyamet mutlaka gerçekleşecektir. O gün herkes, ruh ve beden olarak dirilip Yüce Allah’ın huzurunda toplanacak, İyi kötü yapılan her şey insanlara bildirilecek, hesap görülecektir. Şu halde dünyada iken ilâhî buyruklara uymalı, ebedî hayatı kaybettirecek davranışlardan sakınmalıdır (âyet: 1-5).
* Dünyayı sevip âhireti bırakmak, yanlıştır (20-21).
* Âhirette birtakım yüzler ışıl ışıl parlar, Yüce Allah’a bakar. Birtakım yüzler de, başlarına gelecek azap korkusuyla asıktır (“-25}.
* Ölümden kurtuluş yoktur; can çekişen de bu gerçeği anlar; artık Allah’a dönmektedir; ona kimse yardım edemez (26-30).
* Allah ve elçisini yalanlayan, kibirli, namazdan ve hayırdan uzak kişiye, büyük belâ ve azap vardır (31-35).
* İnsan başıboş bırakılmamıştır. İnsanı bir nutfe (sperm)den yaratan Allah, elbette onu diriltecek ve hesaba çekecektir (36-40).
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kıyamet Suresi, Kuran-ı Kerim’in 75. suresidir ve 40 ayetten oluşur. Surenin adı, içeriğinde kıyametin kopuşu ve ahiret hayatının başlaması gibi olaylara dair bilgilerin yer almasından dolayı verilmiştir.
Kıyamet Suresi, kıyametin kopuşu, ölümden sonraki hayat, hesap verme ve cennet ile cehennem gibi ahiret konularını ele alır. Surenin başında, insanların inkâr etmelerine rağmen kıyametin gerçekleşeceği ve ahiret hayatının başlayacağı belirtilir. Ayetlerde, kıyametin dehşeti, dünyanın yok oluşu, insanların diriltilmesi ve hesaba çekilmeleri anlatılır.
Surenin devamında, insanların dünya hayatında yaptıkları işlerin karşılığını ahirette görecekleri vurgulanır. İyilik yapanların mükâfatlandırılacağı, kötülük yapanların ise cezalandırılacağı ifade edilir. Cennet ve cehennem tasvir edilerek, iman edenlerin cennette ebedi saadete kavuşacakları, inkâr edenlerin ise cehennemde azaba uğrayacakları anlatılır.
Kıyamet Suresi, insanlara dünya hayatının geçici olduğunu hatırlatır ve ahiret hayatına yönelmeleri gerektiğini vurgular. İnsanların hesap verecekleri ve amellerinin ağırlığının ölçüleceği gerçeği üzerinde durur. Surenin mesajları arasında Allah’ın hükümranlığı, kıyametin gerçekleşeceği, ahiret hayatının varlığı ve insanların amellerine göre hesap verecekleri önemli yer tutar.
Kıyamet Suresi, İslam inancında kıyametin gerçekleşeceğine, ahiret hayatının var olduğuna ve insanların dünya hayatındaki amellerine göre ebedi hayatlarının şekilleneceğine dair uyarılarda bulunur. Surenin okunması, müminlere ahiret bilincini güçlendirmek, doğru yolda sebat etmek ve Allah’ın rızasını kazanmak için gayret etmek konularında ilham verir.