Kıyamet ve yeniden diriliş hakkında bilgi veriniz

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kıyamet ve yeniden diriliş ile ilgili bilgiler

Kıyamet , Allah’ın bu dünyada yarattığı bütün düzenin yok olmasıdır. Yani tüm evren İsrafil’in(as) şura üflemesiyle dünya yok olur tüm canlılar ölür, ikinci üfleyişte ise insanlar tekrardan dirilir. İlk ölen insandan son ölen insana kadar tüm insanlar tekrardan dirilir
Bu Allah’a kolaydır. Zaten dünyada bu her an tekrarlanan bir durumdur. Toprak kışın ölürken yeryüzü baharda tekrardan dirilir.
Siz Allah’ı nasıl inkâr edersiniz ki, siz bir zamanlar ölüler idiniz de sizi o diriltti. Sonra sizi öldürecek, sonra tekrar diriltecek ve en sonunda Ona döndürüleceksiniz.” (Bakara, 2/28)

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2021-10-05T08:22:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kıyamet; bu dünyada her şeyin son bulması demektir. Allah’ın yaratmış olduğu her şey kıyametle birlikte son bulacaktır. Tüm kainat İsrafil’in sura üflemesi ile son bulacaktır. Kıyamet buna denmektedir. İsrafil’in ikinci kez sura üflemesi ile herkes hesap için yeniden diriltilecektir.

    En iyi cevap
    0
    2022-03-15T21:09:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kıyâmet kelimesi, sözlükte “kalkmak ve dikilip ayakta durmak” anlamına gelen kıyâm kökünden türetilmiştir. İsim veya mastar olarak “mezardan kalkıp dirilme ve Allah’ın huzurunda durma” gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise Allah’ın ezelde takdir etmiş olduğu vakit gelince, içindekilerle birlikte dünyadaki bütün varlıkların hayatının sona ermesi ve daha sonra sorumlu varlıkların Allah tarafından diriltilerek mahşer yerinde toplanmaları demektir.

    Kur’ân-ı Kerîm’de kıyamet olgusunun “es-sâ‘a”, (kıyametin kopması) “el-vâkı‘a”, (kesin olarak gerçekleşecek olan) el-Vâkı’a, 56/1; el-Hâkka, 69/15.

    “yevmü’l-kıyâme”, (kıyamet günü) el-Bakara, 2/85, 113, 174, 212; Âl-i İmrân, 3/55, 77, 161, 180, 185; el-Kıyâme, 75/1, 6.

    “yevmü’lmev‘ûd”, (ceza günü) el-Burûc, 85/2.

    “el-hâkka”, (mutlaka gerçekleşecek olan) el-Hâkka, 69/1-3.

    “el-kâri‘a” (dehşetiyle insanları çarpan) el-Hâkka, 69/4; el-Kâri’a 101/1-3.

    gibi farklı isimlerle anılarak Kıyametin farklı durumlarına vurgu yapıldığı görülmektedir.

    0
    2022-03-15T21:10:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kur’an’da kıyâmet hâdisesinin ve bu esnada meydana gelecek olayların nasıl gerçekleşeceğine işaret eden birtakım âyetler yer almaktadır. Lakin bu büyük hâdisenin ne zaman gerçekleşeceği ve meydana gelmeden önce hangi alâmetlerin zuhur edeceği bilgisi gizli tutulmuştur. Kur’an, bu soruyu soranlara ise onun ansızın gerçekleşeceğini, bu konunun gaybî bir mesele olduğunu Hz. Peygamber de dâhil hiç kimseye bu konuyla ilgili bilgi verilmediğini defaatle vurgulamıştır.

    Kıyametle ilgili âyetlerden anlaşıldığına göre kıyamet gününün, sıradan bir gün olmayıp dünya hayatını sona erdirici ve ebedî hayatı başlatıcı bir gün olacaktır. Ayrıca bu “gün”, iki açıdan dünyanın en uzun günü olarak sayılmıştır. Birincisine göre, bu azîm hadisenin gerçekleşeceği günün, son derece dehşetli ve korkunç olduğu için çok uzun gelmesi, ikincisine göre ilâhî makamdan neşet eden bir hadise olacağı için takvim olgusunun
    ortadan kalkmasıdır.

Cevapla