Kıyametin küçük ve büyük alametleri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kıyametin büyük ve küçük alametleri nelerdir? Diyanet

Kiyametin kucuk ve buyuk alametleri

Ayet ve Hadislerle Kıyametin büyük ve küçük alametleri

Kıyâmet olayının, zamanı ve hangi gün meydana geleceği Allahu Teâlâ’nın nebiler ve rasuller dahil olmak üzere bütün insanlardan gizli tuttuğu bir olaydır.

Bu meseleye (kıyâmet zamanına) Kur’an-ı Kerim tekrar tekrar dikkatleri çekmiş ve bunu sık sık vurgulamıştır.

Sana kıyâmet saatinden soruyorlar. ‘Demir atması (gelip çatması) ne zaman?’ diye. Sen nerede, onun vak tini söylemek nerede. Onun son bilgisi Rabbine aittir” (Naziat: 42-44)

“Sana (kıyâmet) saatinden sorarlar: ‘Gelip çatma si ne zaman (olacak?)’ diye. De ki: ‘Onun bilgisi ancak Rabbimin yanındadır. Onu tam zamanında açığa çıkarıp gösterecek olan, yalnız O’dur. O, göklere de yere de ağır gelmiştir. O size ansızın gelecektir. Sanki sen, onu biliyormuşsun gibi sana soruyorlar. De ki: ‘Onun bilgisi, Allah’ın yanındadır. Fakat insanların çoğu bilmezler” (A’raf: 187)

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) de bunu, Buhari ve Müslim’in rivayet ettiği sahih bir hadisinde Cibril’in : “Kıyâmet saati ne zamandır?” şeklindeki sorusu sırasında açıklamıştır. O zaman şöyle buyurmuştu: “Kıyametin ne zaman kopacağından sorulan (adam) sorandan daha fazla bir şey bilmemektedir.”

Kıyametten önce meydana gelecek olan hadiselerle, kıyâ- metin alâmetlerinden Kitap ve sünnette söz edilmiştir.

Kıyametin alâmetlerinden maksat, kıyametin kopuşunun yaklaştığını gösteren alâmetlerdir. Bunların en önemlilerinden birisi de kendisinden sonra bir daha peygamber gelmeyecek olan Allah’ın son Peygamberinin gelmesidir. Şu ayeti kerime de kıyamet alâmetlerinin baş gösterdiğinden söz edilmektedir.

Onlar kıyâmetin kendilerine ansızın gelip çatmasından başkasını mı bekliyorlar? Şüphesiz onun alâmetleri gelmiştir. Kendilerine gelip çatınca öğüt almaları neye yarar?” (Muhammed: 18) Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)’in ahir zaman peygamberi olarak gelmesi ise, bu alâmetlerin en önemlilerindendir. Nitekim Buhari, Müslim, Tirmizi ve Müsned-i Ahmed’de Hz. Enes, Sehl b. Saidi ve Büreyde’den nakledildiği ne göre Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şehadet ve orta parmaklarını kaldırarak şöyle buyurmuştur. “Benim peygamber olarak gönderilişimle kıyâmet bu iki parmak gibidir. “Yani bu iki parmak arasında nasıl başka bir parmak yoksa benimle kıyâmet arasında da başka bir peygamber gönderilmeyecektir. ”

Ancak bugün bizim bildiğimiz zaman ölçüsü son risâlet müessesesinden bu yana uzayıp gelmişsede şunu iyi bilmek gerekir ki Allah’ın ölçüsünde günler bizim günümüze benzemez. Yalnız şu kadarı ortadadır ki kıyâmetin ilk şartları (alâmetleri) gelmiştir. Akıllı birisi kalkıp da ansızın kıyâmetle karşılaşıncaya kadar gaflet içerisinde yüzmeye devam edemez. (124) Kıyâmet alâmetlerinin bir kısmı, dinden oldukları zaruretle bilinen şeylerdendir. Bunlar meydana gelmemiş gaybiyatla ilgili de olsalar, müslüman bireyin bunlardan şüpheye düşmesi veya onları, temelden inkâr etmesi caiz değildir. Bu bakımdan İslâmi kaynaklar kıyâmet alâmetlerini iki ayrı grupta incelememizi gerektirmektedir.

Birinci grup: kesinlik ve yakin ifade eden mütevatir haber lerle sabit olan alâmetler:

İkinci grup ise; ahad haberlerle bize nakledilmiş bulunan konulardır. Birincilerinin varlığı kesin iken ikincilerinin varlığı ise zannidir.

A) KIYAMETİN KÜÇÜK ALAMETLERİ

Ebu Hureyre (radıyallahu anh) dan rivâyete göre, Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “iki büyük (Islam) o dusu birbiriyle harp etmedikçe kıyamet kopmayacaktır. Bu ik camiadan ikiside bir iddiada oldukları (ikiside Islâm ve hak iddi asında bulundukları) halde aralarında büyük bir harp olacaktir

Yine otuza yakın yalancı deccallar füremedikçe kıyamet kopmayacaktır. Bu deccalların hepsi de ben Allah’ın peygambe riyim, iddiasında bulunacaktır.

Yine (hakiki ulemanın vefatıyla) İslâm’i ilim inkıraza uğra- madıkça, zelzeleler çoğalmadıkça, zaman yaklaşmadıkça (gece ile gündüz denk) olmadıkça, fitneler zuhur etmedikçe, adam 8% dürme vakaları çoğalmadıkça kıyamet kopmayacaktır

Yine aranızda mal çoğalıp sel gibi akmadıkça kıyamet kop mayacaktır. O kadar ki mal sahibi “Malının zekâtinı kim kabul eder?” diye endişelenecek, hatta mal sahibi baz kimselere zekat vermek isteyecek fakat zekât arzettiği kimse: “Benim zekâta ihti- yacım yok.” diyecek.

Yine halk yüksek kâşaneler (gösterişli ev, saray) yapma ya rışına çıkmadıkça ve bir kimse öbür kimsenin kabri yanından ge çerken keşke bunun yerinde ben olsaydım, diye ölümü temenni etmedikçe kıyâmet kopmayacaktır.

Yine böyle güneş batı tarafından doğmadıkça kıyamet kop mayacaktır. Insanlar bu (tabiat hilafi) hadiseyi görünce toptan iman edecekler. Fakat bu iman evvelce iman etmemiş olan yahut imanından hayır ve fazilet kazanmayan kimselerin imanlarının kendilerine fayda vermediği bir zamandadır.

Muhakkak ki kıyâmet, (alım-satım için) satıcı ile müşteri ara larında elbise açacaklar da satma ve alma tamam olmadan (an sızın) koparacaktır da o libasın dürülmesi mümkün olmayacaktır.

Yine muhakkak sağmal devesinin sütünü sağıp gelen kişiye sütü içmek nasip olmadan (ansızın) kıyâmet kopacaktır.

Yine kişi havuzunu sıvayıp tamir edecek fakat kıyâmet ansi zin kopacak da havuzun suyunu kullanmak nasip olmayacaktır.

Yine kişi lokmasını ağzına götürürken kıyâmet ansızın kopa cak ve onu yemek nasip olmayacaktır.”

Buhari’nin rivayet ettiği bu hadis; kıyâmet anını ve genellikle kıyâmetin küçük alâmetlerinden (istisnalarıyla) bahsetmektedir.

Yine Buhari’nin rivâyet ettiği bir hadisi şerifte; bir bedevi Allah Rasûlü (sallallahu aleyhi ve sellem)’e gelerek: “Ya Rasulallah! Kıyâmet ne zaman kopacak?” diye sordu. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem): “Emanet zayi olduğu zaman kıyâmeti bekle” bu- yurmuş, adam da “Emanet nasıl zayi olacaktır?” deyince Rasûlü Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) de: “Emanet ehliyetsiz kimselere verilip, üstüne kurulacaklar saltanat tahtı yapılıp oturtuldu mu kıyâmetin kopmasını bekle!” demiştir.

Enes b. Malik, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in şöyle bu yurduğunu rivayet ediyor:

İlmin kaldırılması, cehlin meydana çıkması, zinanın yayılması ve elli kadının bir kayyimi (erkek yöneticisi) ola cak derecede kadınlar çoğalıp erkeklerin azalması kiyamet alametlerindendir.”

Yine Enes radıyallahu anh’ın rivayet ettiği bir hadiste: “Yer yüzünde ‘Allah Allah’ denilemeyinceye kadar kıyamet kopma yacaktır.

Bu konuda Buhåri ile Muslim’in rivayet ettiği bir hadiste “Kıyamet, yalnız kötü insanların üzerine kopacaktır.” Yani iyilerin ruhu kıyametten önce kabzolunacaktır denilmektedir.

Ebu Hureyre (radıyallahu anh)’dan rivayet edilmiştir:

Dedi ki: Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Ganimet muayyen çevrelerin çıkarı yapıldığı, emanet kelepir sayıldığı (çok ucuz ele geçen şey) ve zekât cereme kabul edildiği, ilmin başka gaye için tahsil edildiği, kişi karısına itaat edip annesine asi olduğu ve dostunu kendisine yaklaştırıp babasını uzaklaştırdığı, mescitlerde gürültüler baş gösterdiği, kabilenin fa sik adamı başa geçtiği ve milletin en rezil adamının lider olduğu, şerrinden korkularak kişiye ikramda bulunulduğu, şarkıcı kızlar ve çalgı aletleri türediği, şaraplar içildiği ve bu ümmetin sonu evvelini lanetlediği vakit; işte o zaman kızıl bir rüzgâr, zelzele, yere batma, şekil değiştirme, taşlanma ve ipi kesilen eskimiş bir kolyenin tanelerinin ardarda gitmesi gibi birbirini takip eden ala metler beklesinler”

Ehli Sünnet uleması: “Vuku bulması mümkün olan bir şey hakkında nass varid olunca onu kabul etmek ve ona inanmak gerekir” hükmünde ittifak etmiştir.  Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in yukarıdaki hadis ve benzerlerini dikkate alarak kıyametin küçük alâmetlerini şöylece sıralayabiliriz:

İslami ilimlerin unutulması, bilgisizliğin her tarafa yayılması ve şer’i ilimlerin mükellef olan kimselerden uzak kalması,

Şarabın ve sarhoşluk veren diğer müskiratın hızla yayılması,

Erkek sayısının azalıp, kadın nüfusunun artması ve fuhuşun açıkça yapılır hale gelmesi,

İnsanların, şer’i herhangi bir yetkiye dayanmadan birbirlerini öldürmeleri ve katliamın yoğun hale dönüşmesi,

Adalet ve ehliyet kalkacak, haram ve helal aranmayacak.

Ana-babaya isyan, kadınlara itaat artacak,

İnsanlara hürmet ve merhamet azalacak, nasihata kulak asılmayacak,

Ölçü ve tartıda hile vuku bulacak ve herkesin şikayet mev zuu haline gelecek,

Şehirlere akın artacak, binalar yükselecek,

Kumar, fal ve oyun aletleri çok artıp revaç bulacak, vaktin nasıl geçtiği fark edilmeyecek.

 

B) KIYAMETİN BÜYÜK ALÂMETLERİ

1. Deccal’in Zuhuru

Deccal kavramı bir lakaptır. Çok yalancı, kamufle edici, sah tekâr olduğundan, hakkı, batıl şeylerle örtme hususunda hariku lade bir gücü bulunduğundan bu lakabı almıştır. Doğu cihetinde zuhur edecektir, insanları önce iyiliğe ve doğruluğa çağıracak, sonra uluhiyet iddiasında bulunacaktır. Mesajına, çoğunluğu Ya hudi olan pek çok kimse müsbet cevap verecek ve ona uyacaktır. Onun sağ gözü şaşı, dışarı fırlayacak gibi çirkin bir vaziyettedir. Çocuğu olmayacaktır. Mekke ve Medine’ye girişine imkan veril meyecektir. Alnının üzerinde her Müslümanın fark edebileceği biçimde “kâfir” yazılıdır. İsa aleyhisselam onu öldürecektir.

Bir hadiste beyan edildiği gibi Deccal fitnesinden bütün peygamberler kavimlerini sakındırmışlardır.

Hadis kitaplarının hepsi, onunla ilgili hadislerle dolup taş makta, ondan haber vermekte, onun niteliklerini zikretmekte ve ondan sakındırmaktadır.

2. Meryem’in oğlu İsa aleyhisselâm’ın Yeryüzüne İnişi

Hz. İsa (aleyhisselâm’ın inişi kıyâmetin en büyük alámetlerin dendir. Bu olay kıyametin yaklaştığı sırada meydana gelecek en büyük hadisedir

Hz. İsa (aleyhisseläm) yeryüzüne inişinde belli bir süre kalacak, İslâm akidesini, bütün peygamberlerin davet ettiği ve kendisi için gönderildiği temel prensiplerini ihya edip yürürlüğe koyacak, kendisinden önceki bütün şeriatları nesh eden Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in getirdiği Islâm şeriatını infaz edecektir. Ona, Allah yeni bir vahiy indirmeyecektir.

“ “Biz Allah’ın elçisi, Meryemoğlu İsa Mesih’i öldür dük’ demelerinden ötürü (onları lanetledik.) Oysa onu öldüremediler ve asmadılar. Fakat (İsa) onlara benzer gösterildi. Onun hakkında anlaşmazlığa düşenler, on dan yana tam bir kuşku içindedirler. Bu hususta zanna uymak dışında hiçbir bilgileri yoktur. Onu yakinen öl dürmediler (onu öldürdüklerini kesinlikle bilemediler)” (Nisa: 157)

Hayır, Allah onu (İsa’yı) kendisine yükseltti. Allah daima üstündür. Hikmet sahibidir” (Nisa: 158)

Bu konudaki hadisler ise pek çoktur. Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve İbn Mace tarafından rivayet edilen bir hadiste “Biz mü- zakere ederken Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) yanımıza çıkageldi. Ve ‘Neyi müzakere ediyorsunuz?’ diye sordu. Ashab: “Kıyâmeti anıyoruz’ dediler. ‘Siz ondan önce on alâmet görme dikçe o kopmayacaktır.” buyurdu ve dumanı, Deccal’i, Dabbe’yi, güneşin battığı yerden doğuşunu, İsa b. Meryem (aleyhisselâm)’ın inişini, Ye’cûc ve Me cúc’ů ve bunların sonunda, Yemen’den çıkip insanları haşrolunacakları yere sürükleyerek sevkedecek bir ateş olacağını anlattı.

3. Ye’cûc ve Me’cûc’ûn Zuhuru

Kur’an’ı Kerim, bu iki kelimeyle insanlardan büyük bir top luluğu ifade etmiştir. Bunlar, dünyayı beklenmedik bir sırada her taraftan kuşatacak ve yeryüzünde fesadı, anarşiyi ve yıkımı, hay ret verici ve korkunç bir biçimde yayacaklardır.

Kur’an-ı Kerim onlardan şöyle söz eder:

“Ye’cûc ve Me’cûc’ûn seddi yıkıldığı zaman, her dere ve tepeden boşanırlar. Gerçek vaad yaklaştığında, inkâr edenlerin gözleri beliriverir. Vah bize! Bundan ön ce gaflet içindeydik, hem de zalimdik derler.” (Enbiya: 96-97)

4. Dabbetu’l Arz’ın Zuhuru

Dabbetu’l arz, Kur’an-ı Kerim’in bir hayvan için kullandığı kavramdır. O hayvanın şeklini, biçimini, çeşidini ve türünü Allah’ın ilmine havale ediyoruz. Kıyâmete yakın bir zamanda meydana çıkacak, insanlarla konuşacak, mü’min olanları iman la, kâfirleri de küfürle nitelendirecektir. Kâfirlere küfür damgasını basarken mü’minlere, iman mührünü vuracaktır. İşte bu zaman da, daha önceden iman etmeyenlerin imanları kendilerine hiçbir yarar sağlamayacaktır.

Allahu Teâlâ buyuruyor ki: “O söz, başlarına geldiği za man onlara yerden bir Dabbe (canlı) çıkarırız; o, onlara insanların ayetlerimize içtenlikle inanmadıklarını söyler.” (Neml: 82)

5. Güneşin Batıdan Doğuşu

Güneşin batıdan doğuşu sadece sünneti seniyyedeki sahih ve sarih delillerle ifade edilen bir kıyâmet alâmetidir. Bu konu da Buhari kıyamet alâmetlerinin açıklandığı uzun bir hadis ri vâyet etmiştir. Orada şunlara yer verilmektedir: “Güneş batıdan doğmadıkça kıyâmet kopmayacaktır. Batıdan doğup insanlar onu görünce herkes iman edecektir. İşte o an, hiç kimsenin imanının, eğer daha önce iman etmemiş ve bunun gereği ola rak hayırlı işlerde bulunmamışsa zerre kadar yararı olmayacağı zamandır. ”

6. Duhan (Duman)’ın Zuhuru

“Göğün, açık bir duman getireceği günü gözetle. (Duman) insanları sarar. Bu, acı bir azaptır” (Duhan: 10-11)

7. Hicaz’dan Kuvvetli Bir Ateşin Zuhuru

Ebu Hureyre radıyallahu anh Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) in şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: “Hicaz toprakların dan bir ateş çıkıp Busra’da develerin boynunu aydınlatmadıkça kıyâmet kopmayacaktır.”

8. Üç Hasef (Yer Batması) Hadisesi

Kıyâmet kopmadan önce, biri şarkta, biri garpta ve diğeri Ceziretü’l Arab’ta olmak üzere üç hasef, yani yer batması mey dana gelecektir.

Kıyamet ne demek kısaca belirtileri

Answer ( 1 )

  1. Uzaylı avatarı
    0
    2021-01-17T22:03:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müslümanlar kıyamet alametleri çoğu günümüzde yaşanıyor kıyametin gelişinin habercisidir bu hastalık olması savaşların ve zinaların çoğalması  ve buna benzer büyük  felâketlerin gelmesi kıyamet alametleridir nice alemetler vardır yaşıyoruz zaten  ne zaman kopacak biz bilemeyiz Allah bilir ama peygamber efendimizin hadisler var cuma  günü kıyamet kopacak belirtilmiştir hadislerde elhamdülillah müslümanız müslüman doğduk imanlı şekilde can veririz inşaallah.

Cevapla