Kızın rızası olmadan evlendirmek caiz mi?

Question

Velinin ergen/balığa olan bekâr kızını zorla evlendirmesi caiz midir?

Kizin rizasi olmadan evlendirmek caiz mi

Zorla evlendirmenin günahı nedir?

Şafiiler, “İçinizden bekârları… evlendirin.” ayetine dayanarak velilerin baliğa olan bekârları rızasını almadan evlendirebileceği görüşündedir. Zira ayetin umumi ifadesi buna delâlet etmektedir. Eğer, “Dul bir kadın kendisinden izin alınmadan evlendirilemez.” hadisi olmasaydı veliler, izin almadan dulları da evlendirme hakkına sahip olurlardı.

Cessâs şöyle der: “İçinizden bekârları… evlendirin.” ayeti yalnız kadınlara has değildir. Bu ifade kadın ve erkekleri birlikte içine almaktadır. Eğer veliler baliğ olan bekârları zorla evlendirme hakkına sahip olsalardı, Resûlullah, onların evlenmeleri hususunda izin alınmasını emretmezdi. Zira Resûlullah (s.a.v.), “Bekâr bir kızın evlendirileceği ha berine karşılık sükût etmesi izin verdiğine delâlet eder.” buyurmuş tur.

İşte bu hadisten de anlaşılıyor ki baliğa olan bekâr kızları kendilerinden izin almadan evlendirmek câiz değildir.

İbn Abbâs’tan (r.a) şöyle rivâyet edilmiştir: “Arapların Bekr kabilesinden bir baba ile kızı Resûlullah’a (s.a.v.) geldiler. Baba kızını kendi sinden izin almadan evlendirmiş ve kızı ile arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Resûlullah kıza, “Babanın yaptığına izin ver.” dedi.” Bu hadis de baliğa olan bekâr kızdan evliliği hususunda izin almanın farz olduğuna delâlet etmektedir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Babanın Bakire Kızını Evlendirme Yetkisi:

    Bu âyet-i kerime babanın buluğa ermiş bakire kızını onun görüşünü al­madan evlendirebileceğine delil teşkil etmektedir. Malik bu görüşü benim­semiş ve bu âyeti delil göstermiştir. Bu, bu hususta güçlü bir delildir. Onun bu âyeti delil göstermesi îsrailoğullarına dair (bizim nasslarda yer alan) ha­berleri (Şer’u men kablenâ: Bizden öncekilerin şeriatini) dayanak almış ol­duğunun delilidir. Daha önceden geçtiği gibi.

    Bu meselede Şafiî ve pek çok ilim adamı da Malik’in görüşündedirler. Ebu Hanife ise şöyle demektedir: Küçük kız buluğa erdi mi artık hiçbir kimse onun rızası olmadan onu evlendiremez. Çünkü artık o mükellefiyet sınırına ulaş­mış bulunmaktadır. Eğer buluğa ermemiş küçük ise, o takdirde onun rıza­sını almadan onu evlendirebilir. Zira küçüğün izin ve rızasının olmadığı hu­susunda görüş ayrılığı yoktur

    En iyi cevap

Cevapla