Kolostomi torbası ile Abdest nasıl alınır

Question

Küçük abdest ve dışkı torbası ile nasıl abdest alırım

Selam aleyküm hocam karnımda geçici süreliğine torbayla yasıyorum namaz kıldığım zaman bağırsağım dışarda olduğu için bazen yel çıkışı oluyo bazen de diski çıkması gerçekleşiyor o an benim abdestim bozuluyor mu cevaplarsanız sevinirim hayırlı geceler


Allah şifalar vesin.

Özür sahibi sayılırısnız, özür sahibi nasıl abdest alır diyanet fetvası şöyledir:

Özür hâli ne demektir ve özür sahibi kimse ne zaman abdest alır?
Fıkıhta özür kavramının en çok kullanıldığı konuların başında, sürekli devam eden abdest bozucu hâller gelir. Sürekli burun kanaması, idrarını tutamama, sürekli kusma, yellenme, yaranın sürekli kanaması ve akması, kadınların istihaze durumları gibi abdesti bozan ve süreklilik taşıyan bedenî rahatsızlıklara özür, böyle kimselere de özür sahibi denir (Kâsânî, Bedâî’, I, 28, 29; Merğînânî, el-Hidâye, I, 217-219; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 504).
Bir kimsenin ibadet konusunda özür sahibi sayılabilmesi için özrünün, bir namaz vakti içinde abdest alıp namaz kılacak kadar bile kesilmemesi ve her namaz vaktinde en az bir defa tekrarlaması gerekir. Özür hâli, sebebin tam bir namaz vakti süresince kesilmesiyle ortadan kalkar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 504-505).
Özür sahibi kimse Hanefî mezhebine göre her namaz vakti için abdest alır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) özür sahibi bir kadına böyle yapmasını bildirmiştir (Buhârî, Vudû’, 63). Özür sahibi, özür hâlinin abdesti bozmadığını varsayarak o vakit içinde aldığı abdestle, onu bozan yeni bir durum meydana gelmedikçe, dilediği kadar farz, vacip, sünnet, kaza namazı, cuma ve bayram namazı kılabilir, Kâbe’yi tavaf edebilir, Mushaf’ı tutabilir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 219-220). Ancak özür sahibinin abdesti namaz vaktinin çıkmasıyla bozulur. Dolayısıyla yeni namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekir.
Özür sahibi kimsenin abdesti özür hâli dışında abdesti bozan diğer şeylerle bozulur (Kâsânî, Bedâî’, I, 28). Mesela idrarını tutamayan ve bu sebeple özür sahibi sayılan kimsenin, burnunun kanamasıyla veya yellenmesiyle abdesti bozulur.
İmam Şâfiî’ye göre özür sahibi kimsenin bir namaz vakti içinde kılacağı her farz namaz için ayrı ayrı abdest alması gerekir. Zira onun abdesti kıldığı namaz bitince son bulmuş olur. Bu abdest ile dilediği kadar nafile namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 175).
Mâlikî mezhebine göre özür sahibinin abdesti, vaktin girmesi veya çıkması ile değil, özrün dışında abdesti bozan bir şeyin meydana gelmesi ile bozulur (İbn Rüşd, Bidâye, I, 35; Desûkî, Hâşiye, I, 114-118).
Bir kimsede bulunan özürlülük durumunun o kişiyi ileri derecede sıkıntıya sokması ve abdest almada ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakması hâlinde Mâlikî mezhebinin bu görüşü ile amel edilebilir.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2025-02-20T15:01:27+03:00

    Kolostomi torbası olan bir kişi için abdest almak bazı ek önlemler gerektirebilir. Kolostomi torbası kullanmak, normalde yapılan temizlik ve abdest alma işlemleri üzerinde bazı zorluklar oluşturabilir. Ancak uygun şekilde abdest almak mümkündür. İşte kolostomi torbası olan bir kişi için abdest alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar:

    Torba Kapatılmalı ve Sıkı Olmalı: Abdest almadan önce kolostomi torbanızın sızdırmadığından ve düzgün kapandığından emin olun. Torba sızarsa, abdest sırasında temizlik yapmak zor olabilir.

    Temizlik İşlemi: Kolostomi torbanızın üzerinde herhangi bir kirlilik, pislik veya dışkı varsa, bunları iyice temizleyin. Ancak bu temizlik abdestinizi bozmaz. Sadece torbanın dış kısmını temizlemek yeterlidir. İç kısımlarına dokunmaya gerek yoktur.

    Ağız ve Burun Temizliği: Kolostomi torbası kullanıyor olsanız da, abdestin gerektirdiği yüz, kollar, ayaklar gibi diğer bölümleri temizlemek için gerekli olan suyu kullanın.

    Niyet: Abdest almak için niyet etmek gereklidir. Bu niyeti kalpten yapabilir, dilinizle de ifade edebilirsiniz.

    Azalar Üzerinde Su Kullanımı: Kolostomi torbası kullanıyorsanız, abdest almak için normalde kullanılan suyu kullanabilirsiniz. Torbanın dış kısmına dikkat ederek yüz, kollar, baş ve ayaklarınızı yıkayabilirsiniz.

    Varlık Durumu: Kolostomi torbasının olduğu bölgeyi su ile yıkamaktan kaçının. Eğer temizlenmesi gerekiyorsa, bu bölgenin su ile temas etmesini engellemek amacıyla özel örtüler kullanabilirsiniz.

    İhtiyaç Anında İleri Düzey Yardım: Eğer emin değilseniz, bir uzmandan ya da dini bir otoriteden tavsiye almak en doğrusu olacaktır. Farklı durumlar için özel çözümler sunulabilir.

    Kolostomi torbası olan kişilerin abdest alması dini açıdan bazı istisnalara tabi olabilir, bu nedenle sorularınız varsa yerel bir imamdan veya dini bir otoriteden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Cevapla