Paylaş
Komuşularmız İle İlişkilerimiz
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Komşu İle Aramızdaki İlişkilerimiz
İnsan, yaratılışı ve ihtiyaçları gereği, toplum halinde yaşamaya mecburdur. Yüce Dinimiz İslam; Eşref-i Mahlûkat olarak yaratılan insanın, bu şerefine en uygun ve gerekli hükümleri de ortaya koyarken; komşuluk hususuna da ayrı bir önem vermiştir. Hayatı yaşanır kılan şey; insanın diğer insanlarla bir arada bulunması, zorlukları ve güzellikleri paylaşmasıdır. Bu paylaşım komşularımızla olan ilişkilerimiz konusunda daha büyük bir önem kazanır.
Çoğu durumda akrabalarımızdan hatta aile fertlerimizden daha yakın olduğumuz komşularımızla yaşantımızdaki paylaşımlarımız noktasında oldukça dikkatli olmak durumundayız. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma açısından insanın ailesinden sonra en yakın sosyal çevreyi komşular teşkil etmektedir.
Dinimiz İslâm, fert ve toplum olarak hayatımızın hemen her kesiti ile ilgili hayat ve fazilet yüklü ilke ve mesajlar içermektedir. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan komşuluğun önemi üzerinde dinimiz, hassasiyetle durmuş ve komşuluk ilişkilerine dair hayatî prensipler getirmiştir.
Kur’an-ı Kerim’de, “Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, idare ve himayeniz altında olanlara iyi davranın…” [1] âyeti, Yüce Yaradan’a kullukla beraber başta ana-baba olmak üzere toplumun diğer kesimleriyle birlikte komşularımızla da iyi ilişkiler kurulmasını bir görev olarak vurgulamaktadır.
Bu bakımdan komşuya iyilik etmek, sevinç ve üzüntüsünü paylaşmak, ondan gelebilecek bazı sıkıntılara sabredebilmek, onları olgunlukla karşılamak dinimizin gereğidir.
Sözleri ve örnek yaşantısıyla bizlere hayat veren, insanlık ve kulluk bilincimizi güçlendiren Sevgili Peygamberimizin, “Kim Allah’a ve Resûlüne iman ediyorsa, komşusuna iyilikte bulunsun…”.[3] hadisi gönüllerimizde yer etmelidir. Rahmet Peygamberi (s.a.v) bir hadislerinde de üç kere; “Vallahi iman etmiş olmaz…” buyurdu. “Kim Ey Allah elçisi? denildi. O da “Komşusu şerrinden emin olmayan kimse (iman etmiş olmaz).”[4] şeklinde cevap verdi.
Komşularımızın üzerimizde hakları vardır. Hastalandığında ziyaret etmek, öldüğünde cenazesine katılmak, borç istediğinde gücümüz nispetinde yardım etmek, bir nimete kavuştuğunda tebrik etmek, davetlerine icabet etmek, bir musibet geldiğinde teselli etmek, kamuya zararı olmayan hata ve kusurlarını gizlemek, gıybet ve dedikodusunu yapmamak, selam vermek ve almak, hal-hatır sormak, canına ve malına zarar vermeyip bilakis korumak bunların başlıcalarıdır.
[1] Nisa,36.
[2] Buhârî, Edeb, 28;Müslim, Birr, 140-141.
[3] Müslim, İmân, 77.
[4] Buharî, Edeb, 29;Müslim, İmân, 73.
Benzer Konular:
Cevapla