Konuşma Adabı Nedir Kısaca
BildirPlease briefly explain why you feel this question should be reported.
KONUŞMA ADABI: SAĞLIKLI İLETİŞİMİN ANAHTARI
Bütün canlılar, kendine has vasıtalar kullanarak aralarında iletişim kurarlar.
insanoğlunun birbirleriyle iletişim kurmasının temel vasıtası da konuşmaktır.
iletişimin yolu ne kadar etkin olursa, iletişim de o derece kuvvetli ve sağlıklı olur.
İster yüz yüze olsun, isterse iletişim araçlarıyla olsun, konuşmanın, maksadı hasıl edecek şekilde güçlü ve canlı olması, belirli ilkelere ve adaba riayet edilmesiyle sağlanır.
Bu adap ve ilkelerin en idealini, en güzel örnek olan Hz. Peygamber (s.a.s.) sergilemiştir. “Kulun kalbi doğru oluncaya kadar imanı dosdoğru olmaz. Dili doğru oluncaya kadar da kalbi dosdoğru olmaz” (İbn Hanbel, III, 199) buyuran Resülullah, gerekmedikçe konuşmazdı.
Söze Yüce Allah’ın adıyla başlar ve yine onunla bitirirdi.
Az sözle çok şey ifade ederdi. Konuşması açık ve netti.
Sözlerinde ne fazlalık ne de eksiklik vardı.
İsteyen sözcüklerini sayabilirdi.
Önemini vurgulamak istediği sözlerini üç kez tekrar ederdi.
Bütün bunlarla birlikte kaba ve çirkin sözcükler kullanılmaması, ses tonunun en uy-gun seviyede ayarlanması, muhatabın yüzüne bakarak konuşulması ve kesinlikle doğru konuşulması hitabetin adabındandır.
Diyanet
KONUŞMA ADABI
Çevrenizde kaba konuşanlar var mı? Diye giriş yapılır. Çirkin konuşmanın insanlarda oluşturduğu kötü psikoloji anlatılır.
’’TATLI DİL YILANI DELİĞİNDEN ÇIKARIR ‘’atasözü ve anlamı açıklanır Düşmanla bile güzel konuşmanın, onun üzerinde olumlu duygular oluşturabileceği öğretilir.
Günlük hayatta güzel konuşmalarla her şeyin daha düzgün gittiğini öğrenirler. Kullanılan kötü sözcüklerin günah olduğunu ve ahlakımızın bozulacağını bilirler.
Çevremizdeki insanlarla birbirimizi konuşarak anlarız öyle değil mi? Ancak birbirimizi doğru düzgün anlamak için düzgün konuşmalı ve konuşmalarımıza dikkat etmeliyiz. Ne kadar düzgün ve güzel konuşursak çevremizdeki insanlar bizi o kadar iyi anlarlar.
Bunun için de bu kurallara uymamız gerekir
1-. Konuşurken yüksek sesle konuşup insanları rahatsız etmemeli ve yumuşak olmalıyız.
2- Sert ve kaba konuşarak insanları bizden soğutmamalıyız.
3- Konuşurken küfürlü ve kaba konuşmaktan kaçınmalıyız.
4- Peygamberimizin buyurduğu gibi “ya hayır konuş ya da sus” ilkesiyle hareket etmeli boş ve anlamsız konuşmalarından kaçınmalıyız.
5-Soğuk, şaka ve esprilerden uzak durmalıyız.
6-‘’Söz gümüş ise sukut altındır.’’atasözüyle lüzumsuz konuşmamanın önemi anlatılır.
BENZER KONULAR:
–
Sizce aile içi ilişkilerde önem verilmesi gereken temel ilkeler
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Konuşma adabı çok fazla dikkat etmemiz gereken adaplar içerisinde bulunmaktadır. Bizlere her türlü adabı bildiren İslam; konuşma adabını da,nasıl konuşmamız gerektiğini de bildirmiştir. Rasulullah (sav) bir hadislerinde şöyle buyuruyor;
Kulun kalbi doğru oluncaya kadar imanı dosdoğru olmaz. Dili doğru oluncaya kadar da kalbi dosdoğru olmaz” (İbn Hanbel, III, 199)