Selamunaleykum
Köpek neden haram delili var midir
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Köpek neden haram delili nedir
Şafi mezhebine göre köpeğin haram oluşunun delili nedir imam Şafii Neye dayanarak köpeğin haram olduğunu söylüyor bu konuda ayet veya hadis varsa ekler misiniz
Dinimizde köpeğin necis olması konusu
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem köpeğin artığı ile ilgili 2 hadisi şerif’i var
Köpek Bir kaptan yediği ve içtiği tespit edilirse o tabağın 1 defa toprakla 6 defada su ile temizlenmelidir şeklinde efendimiz emretmiştir.
Köpek ile İlgili 1. hadis:
“Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır.” (Ahmed, Buhari, Müslim)
Köpek ile İlgili 2. hadis:
“Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın.” Ahmed ve Müslim’de:
Bu sahil hadisten dolayı Dört mezhebe göre köpeğin artığı yani salyası haram sayılmıştır.
Hanefi ve maliklere göre köpeğin salyası ağzı necis gelirse temizdir
Şafii ve Hanbelilere göre ise ağzı necis olduğu gibi dışı da necistir.
Köpek Pis Midir? Dört mezhebe göre köpeğin hükmü
İslamda köpeğin necis olması hakkında
SORU: Bir kimse köpeğe (veya köpek o kimseye) dokunsa bu kişi sadece köpeğin dokunduğu yeri mi, yoksa vücudunun tamamını mı temizlemelidir?
CEVAP: Köpeğin temiz olup olmadığı konusundaki fıkıhçıların görüşlerinin özeti şudur:
Fıkıh bilginleri bu konuda üç kısma ayrılmıştır:
a- Katı davranıp köpeğin bedeninin ve salyasının necis olduğunu söyleyenler. Bunlar Hanbelî ve Şafiî fıkıhçılarıdır.
b- Meseleyi gevşek tutup .köpeğin bedeninin ve salyasının temiz olduğunu söyleyenler. Bunlar Mâliki fıkıhçılarıdır.
c- Meselede orta yolu tutup bedeninin temiz, salyasının necis ol*duğunu söyleyenler. Bunlar ise Hanefî fıkıhçılardır.
Hanbelî mezhebinde köpeğin salyası gibi teri de necistir. Köpek bir sudan içince o sudan kalan artık da Hanefî mezhebindeki “artık” meselesindeki hükümde ifade edildiği gibi necistir. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Sizden birinizin kabını köpek yalarsa o kaptaki (kalan) suyu döksün. Sonra o kabı yedi kere yıkasın” (Buharı) buyuruluyor. Hadis*teki yalamaktan maksat, köpeğin dilinin bir yanıyla suyu yalayarak iç-mesidir. Köpek suyu böyle içer veya dilini kaba sokarak içer. Hadisde-ki dökmekten maksat, suyu uzak bir yere atıp artık onu başka birşey için kullanmamaktır.
Bu konudaki bir diğer hadis de şöyledir:
Köpeğin yaladığı kabın temizlenmesi; ilk’i toprakla olmak üzere onun yedi defa yıkanmasıdır. (Müslim ve Ebu Dâvud)
Toprakla yıkamak, su ile toprağı karıştırarak çamur hale gelmiş toprakla yıkamaktır. Çağdaş bilim adanılan köpeğin salyası ile geçiş imkanı olan mikroplardan söz ediyorlar ki toprakla yıkama bu mikrop*ları yok etmektedir.
Mâlikî mezhebine göre hadisteki suyu dökme emri ibadet ifade eden bir keyfiyettir. Bu emri yerine getirir, niçinini, nedenini sormayız. Allah’a ve (Rasülüne) itaat olmak üzere yerine getiririz. Köpeğin yala*dığı sudan artan, bu su necis değildir. Köpeğin dokunduğu başka şey de Mâlikî mezhebine göre necis olmaz.
Mâlikîler bu sonucu şu ayetten çıkarıyorlar:
Kendilerine nelerin helâl kılındığını sana soruyorlar. De ki: “Bü*tün iyi ve temiz şeyler size helâl kılınmıştır. Allah’ın size öğretti*ğinden öğretip avcı hale getirdiğiniz hayvanlarınızın avladıkların*dan da yeyin ve Allah’ın adını üzerine anın (besmele çekin) Al*lah’tan korkun. Allah’ın hesabı pek çabuktur.” (Maide/4)
Bu âyette av köpeklerinden söz edilmektedir. Buna dayanarak Mâlikîler şöyle diyorar: Köpek necis olsaydı dokunduğu avı necis ‘ederdi. Oysa ayette avcı hayvanların tututuğunu yemenin helâl olduğu bildirilmektedir.
Bazı fıkıh âlimleri şunları ifade etmektedir: Köpek içinde katı bir yiyeceğin buunduğu kaptan birşeyler yese, köpeğin dokunduğu kısım ve çevresi atılır. Geri kalanından yemek caizdir. Çünkü bu kısma kö*pek dokunmamıştır. Bazı fıkıhçüara göre köpeğin tüyü ıslak olduğu takdirde necistir.
Buraya kadar söylediklerimizden soru sahibi kendine uygun bir sonuç çıkarabilir. Köpek ağzı, salyası veya teri ile bir yerine, mesela ayağına dokunmuş ise Hanefî mezhebine göre sadece köpeğin dokun*duğu yer necis olur. Orasını yıkamak gerekir. Burası yıkamakla temiz olunca vücudun tamamını yıkamak gerekmez.
Fakat köpeğin ağzı, teri veya salyası insan vücudununun belirsiz yerlerine dokunursa, bedenin tamanını yıkamamak lazım gelir.
Mâlikî mezebine göre köpekte necislik sözkonusu olmadığından yukarda sözü edilen durumda ayrıca temizlenmeye gerek yoktur.
Dinimizde köpeğin neden necis olduğu neden haram olduğu yukarıda delillerle açıklanmıştır lütfen okuyunuz
Cevapla