Paylaş
Kopya çekenin bursu haram mı?
Question
Kopya çekerek burs alanın kazancı haram mı?
Eskiden derslerinde Kopya çekenin bursu ona haram mıdır? burs şartlarında disiplin cezası almamak, kopya çekmemek gibi şartlar olursa. Bu parayı öğrencilik hayatı boyunca harcamaya devam mı etmeli yoksa her ay o kuruluşun yardım kuruluşlarına bu bursu iade mi etmeli? Çalışma hayatına girince mi ödemeli? Aynı zamanda öğrencinin bu derslerin bazılarını tekrar alabilme ve pişman olduğu için sınavlarına kopyasız girebilme şansı var. Okul uzatma riski de olsa bu riski alıp başardığında bursu ona helal olur mu? 2- eskiden Öğrenci bu not ortalaması için bir indirim almışsa da bir sonraki sıradaki arkadaşının da kopya çektiğini biliyor. bu inidirimi yine o öğrenci yerine o kuruma bağışlaması gerekir değil mi? teşekkür ederim.
CEVAP:
Kopya çekmek, bir sınav veya ödevde başkasının çalışmasını kopyalamak veya başkasına kendi çalışmanızı kopyalatmak, etik olmayan bir davranıştır. İslam’da dürüstlük, adalet ve doğruluk gibi değerler önemlidir. Bu değerler çerçevesinde, kopya çekmek haram kabul edilir.
Kopya çekmek, aldatıcı bir davranıştır ve başkalarının emeğini çalmak anlamına gelir. İslam’da haksız kazanç, adaletsizlik ve hile gibi davranışlar hoş karşılanmaz. İslam ahlakına göre, insanlar dürüst ve adil olmalı, emeğe saygı göstermeli ve hak ettikleri şekilde başarı elde etmelidirler.
Eğer bir öğrenci kopya çekerek burs almışsa, bu durum haksız kazanca ve yanlış yola başvurmaya sebep olmuştur. Dolayısıyla, kopya çekerek elde edilen burs, İslam açısından meşru ve helal kabul edilmeyecektir.
Bu noktada, kişinin kopya çekme gibi yanlış bir davranıştan pişmanlık duyması, hatasını anlaması ve bundan sonra doğru yolu izlemesi önemlidir. İslam, tövbe ve tevazu gibi kavramları önemser. Kopya çeken bir kişi, hatasını kabul edip pişmanlık duyduğunda, tövbe ederek Allah’ın rahmetine sığınabilir ve doğru yola dönebilir o zaman kazancı helale döner.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
1.yatsı namazının farzın da iken hoca Fatiha okurken bizimde okumamız gerekir mi.
2.bir namazda iken ilk sünneti yetişemeyip cemaat ile farzı kıldıktan sonradan ilk sünneti kılabilir miyiz.
3. Namaz bittikten sonra önce tesbih mi çekilir yoksa dua mı edilir.
3. Hanifilerin köpeklerin ellemesi günah mıdır.
4.
Hanefi mezhebine göre yatsı namazını cemaatle kılınca İmam Fatiha okuduğu için cemaatin okuması gerekmez ama şafi mezhebine göre İmam fatiha’yı bitirdikten sonra cemaatle fatiha’yı Okur
Müekkep olan sünnetler yetişmeyip önceden kılınmadığı zaman daha sonra kılınabilir örneğin öğle namazından önce kılınan dört rekat sünneti kılamayan kişi cemaatle namaz kıldıktan sonra onları bir daha kılabilir.
Farz namazı kıldıktan sonra imam şafi’ye göre önce tespih şekilde dua edilir daha sonra sünnet kılınır İmam Azam Ebu hanife’ye göre ise önce sünnet kılınır sonra tesbihat yapılır dua edilir kendi mezhebinize uyunuz
Hanefi mezhebine göre köpek neci sayılmadığı için ellemek günah değildir.