Paylaş
Kötü akraba ile ilişkiyi kesmek caiz midir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Sıla-i Rahimi kesmek
merhabalar akraba ile olan iliski icin soru sormak istiyorum benim akrabalarim iyi insanlar degil namaz kilip oruc tutarlar falan ama ellerinde buyu yalan kul hakki benim cennete girmeme engel olur mu onlarla konusmamam bizim ailemizi cok kez dagitmak istediler
cevap:
Dinimizde akraba ile ilişkileri iyi tutmak emredilmiş buna sıla-i rahim denilmiştir.
Sıla-i rahimi mecbur kalmadıkça kesmemeli yakınlara akrabalara sahip çıkmalı bu Allahu Teala’nın emridir.
Fakat insanı huzursuz eden imanına zarar veren ahlakını bozan akrabalardan uzak durmak da dini bir gerekliliktir.
Akrabalarınız gerçekten yalan söylüyor büyü işleri ile uğraşıyorlarsa, uyardığınız halde bu tutumlarından vazgeçmiyorlarsa ilişkinizi düzelinceye kadar kesebilirsiniz günah olmaz
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dini, aile bağlarının önemini vurgulayan bir dindir ve aile üyeleri arasında sevgi, saygı ve yardımlaşma prensiplerini teşvik eder. Ancak, bazen bireyler arasında zararlı, zorlayıcı veya sağlıksız ilişkiler olabilir. İslam dini, zararlı ilişkilerden korunmayı ve kendini korumayı da önemser. Dolayısıyla, kötü akraba ile ilişkiyi kesmek bazı durumlarda mümkün olabilir.
İslam’da, akrabalar arasında hoşgörü, affetme ve barışı sağlama teşvik edilir. Öncelikle, sorunlu bir ilişkiyi düzeltmek için çaba göstermek, diyalog kurmaya çalışmak, danışmanlık almak ve barışı sağlamaya yönelik adımlar atmak önemlidir. Ancak, eğer ilişki sürekli olarak zarar verici, toksik veya güvenlik riski taşıyorsa ve çabalara rağmen düzelme göstermiyorsa, İslam’da bireyin kendini koruma hakkı tanınır.
İslam, kişinin zarar gördüğü veya tehlikede olduğu durumlarda kendini korumasını ve zararlı ilişkileri sınırlamasını veya kesmesini mümkün kılar. Birey, aile üyeleriyle ilişkiyi kesmek zorunda kaldığında, bu kararı dikkatli bir şekilde değerlendirmeli ve Allah’ın rızasını gözeterek yapmalıdır. İlişkiyi kesme kararı, son çare olarak düşünülmeli ve danışmanlık almak, din alimleriyle görüşmek gibi adımlar atılmalıdır.
Öte yandan, ilişkiyi kesmek yerine, sınırları belirlemek, uzaklaşmak veya mesafeli bir ilişki sürdürmek de bir seçenek olabilir. Bu durumda bile, İslam dini, akrabalar arasında düşmanlık veya kin beslemeyi, kötülük yapmayı veya hakaret etmeyi kesinlikle yasaklar.
Sonuç olarak, kötü akraba ile ilişkiyi kesmek, bazı durumlarda meşru ve gerekli olabilir. Ancak, bu kararın Allah’ın rızasını gözeterek, danışmanlık alarak ve zarar vermeme prensibini gözeterek verilmesi önemlidir.