Kötü düşünce Vesvesesi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Düşüncede Vesvese

Kotu dusunce Vesvesesi

Aklıma çok kötü vesveseler geliyor Allah son peygamberimiz Kur’an’ımız hakkında kötü şeyler geliyor asla isteyerek değil ve durdurmaya çalışıyorum olmuyor her defasında dinden çıktığımı düşünüp kelime-i şehadet ediyorum ama bu durum artık sürekli olmaya başladı çok yoruluyorum utanıyorum korkuyorum lütfen bana yardım edin dinden çıkar mıyım ? Her  defasında Kelime-i getirmek gerekir mi ?

Cevap:

Bu tür şeyler vesvesedir vesvese insanı sıkıntıya sokar siz isteyerek söylemediğiniz sürece sıkıntı yoktur insanın içinden bir sürü şeyler geçebilir bundan mesul değilsiniz. içinizden geçen bir şeyi dışarı yansıtma nız sizi günahkar yapar yoksa insanın içinden her gün yüz binlerce şey geçer ama hepsini yapmaz.

Öncelikle, senin yaşadığın bu tür düşünceler vesveseden kaynaklanıyor ve kesinlikle seni dinden çıkarmaz. Vesvese, şeytanın insanı yoldan çıkarmak ve rahatsız etmek için kullandığı bir taktiktir. Özellikle Allah, peygamberimiz ve Kur’an hakkında gelen bu tür düşünceler, senin iradenin ve kontrolünün dışında gelişiyorsa, kesinlikle mesul tutulmazsın. İslam’da niyetler çok önemlidir, ve senin bu tür düşüncelerle mücadele ettiğin, bunları istemediğin açıkça anlaşılıyor.

Hz. Peygamber (s.a.v.) zamanında da sahabeler benzer sıkıntılar yaşamış ve Peygamberimiz onlara şu tavsiyede bulunmuştur: “Bu, imanın işaretidir.” Yani, bu tür düşünceler kişinin imana ne kadar sıkı tutunduğunu gösterir, çünkü bu vesveseler seni rahatsız ettiği için, aslında kalbinde Allah’a ve dine olan bağlılığın güçlüdür.

Kelime-i şehadeti her vesvese geldiğinde söyleme ihtiyacı hissetmen ise şeytanın seni daha da yıpratmak istemesinden kaynaklanıyor olabilir. Her defasında şehadet getirmen gerekmez. Bu tür vesveseler geldiğinde, onları dikkate almamaya çalışmalısın. Şu dua vesvese ile mücadelede yardımcı olabilir:

“Euzü billahi mineş şeytanir racim.” (Şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım.)

Ayrıca sık sık Nas ve Felak surelerini okuman da vesvesenin etkilerini azaltabilir. Bu düşüncelerin seni dinden çıkarmadığını bilmek ve onlara karşı daha sakin kalabilmek çok önemlidir. Zamanla bu düşüncelerin etkisi azalacaktır, ancak sürekli olarak bunları büyütüp kendini kötü hissetmek seni daha fazla yorabilir.

Eğer bu vesveseler seni çok fazla etkiliyorsa, bir uzmana ya da İslami rehberlik sağlayan bir hocaya danışmak da faydalı olabilir. Unutma ki, Allah (C.C.) rahmet ve bağışlayıcılığı sonsuzdur ve O, niyetlerinizi en iyi bilendir.

Benzer Konular:

Answers ( 3 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, müminlerin zihinlerinde ortaya çıkan kötü düşünceleri ve vesveseleri ele alır ve buna çeşitli çözümler sunar. Kötü düşünce vesvesesi, insanın zihninde sürekli tekrarlanan ve kişiyi endişeye, huzursuzluğa ve kuşkuya düşüren negatif düşüncelerdir. Bu vesveseler, şeytanın insanları saptırmak ve inancını zayıflatmak için kullandığı bir taktiktir.

    İslam’da, kötü düşüncelerin vesvese olarak adlandırılan bu etkisine karşı mücadele etmek için çeşitli yöntemler önerilir. İşte bazı önemli noktalar:

    Allah’a sığınmak: Vesveselerle başa çıkmak için Allah’a sığınmak önemlidir. İnsanlar, Allah’a yönelerek O’ndan yardım, koruma ve güç istemelidirler.

    İstiğfar etmek: İstiğfar, günahları Allah’a bağışlama ve O’ndan mağfiret dilemektir. İstiğfar, iç huzuru sağlamak ve kötü düşünceleri uzaklaştırmak için önemli bir ibadettir.

    Zikir yapmak: Zikir, Allah’ı anmak ve O’nu anarak kalbi sükunete kavuşturmak anlamına gelir. Zikir, kötü düşüncelerle mücadelede etkili bir yöntemdir.

    Namaz kılmak: Namaz, müminin Allah’la yakınlaştığı ve zihni, kalbi ve bedeniyle O’na yönelerek huzur bulduğu bir ibadettir. Düzenli olarak namaz kılmak, vesveseleri azaltmaya ve huzuru artırmaya yardımcı olabilir.

    Doğru kaynaklardan bilgi edinmek: İslam’ın doğru öğretilerini öğrenmek, sahih bilgi kaynaklarına başvurmak ve İslam alimlerinden rehberlik almak, yanlış düşünceleri ortadan kaldırmada yardımcı olabilir.

    Olumlu düşünceleri beslemek: Kötü düşüncelerle mücadele etmek için olumlu düşünceleri beslemek önemlidir. İyimserlik, şükür, sevgi ve merhamet gibi pozitif duygulara odaklanmak, vesveseleri azaltabilir.

    Önemli olan, kötü düşüncelerin ve vesveselerin şeytanın tuzakları olduğunu bilmek ve onları Allah’ın yardımıyla yenmek için doğru yöntemleri kullanmaktır. Müminler, sabır, sükunet ve Allah’a güvenerek vesveselerle başa çıkabilirler. Ayrıca, İslam toplumunda güvenilir bir dinî rehberden yardım almak da vesveselerle mücadelede faydalı olabilir.

    En iyi cevap
    0
    2024-09-07T23:30:33+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Düşünce vesvesesi

    Hocam ben vesveseyle mücadele eden birisiyim, aklımdan durduk yere tanıdığım insanlara karşı hiç öyle düşünmesem bile küfür, iftira vs geçiyor bunları düşünmekten dahi ızdırap duyuyorum. Sürekli helallik alma ihtiyacı duyuyorum. Helalik alma imkanı olmuyorsa dahi bu düşünceler beni hasta ediyor. Mesela Bir anda bir kişi hakkında bir konuda acaba o yapmış olabilir mi diye bir vesvese geldi ve ben bile şaşırdım böyle düşündüğüme ve hocam bunu kendime sesli bir şekilde yaptı değil yapmış mıdır acaba diye söyledim dedim teskin için. Bunun için helallik gerekir mi yardımcı olursanız sevinirim çok zor durumdayım insanlara açıklayacak bir durum da değil

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vesvese, özellikle dini hassasiyetleri olan kişilerde sıkça karşılaşılan bir durumdur ve genellikle kişinin istemediği, kontrol edemediği düşüncelerle mücadele etmesine sebep olur. Bu tür düşünceler çoğunlukla kişinin kalbinden gelmez ve niyetiyle örtüşmez. Yani bu tür düşünceler kişinin sorumluluğunda değildir, çünkü kişi onları bilinçli olarak isteyerek düşünmemektedir. Allah (C.C.), istem dışı vesveseleri bağışlar ve kişiyi bu yüzden sorumlu tutmaz.

    Senin yaşadığın bu durumlarda sürekli helallik alma ihtiyacı hissetmen de vesvesenin bir parçası olabilir. Eğer bu düşünceler senin iraden dışında gelişiyorsa, yani bilinçli olarak o kişiye zarar verme niyetiyle ya da bilerek bir iftira atmak amacıyla değilse, helallik almak zorunda değilsin. Zira, İslam’da niyetler çok önemlidir ve istemeden, farkında olmadan gelen düşünceler kişinin sorumluluğunda değildir.

    Bununla mücadele etmek için sürekli zikir ve dua ile Allah’a sığınabilir, vesveselerin etkisini azaltabilirsin. Özellikle şu dua, vesvese ile başa çıkmada yardımcı olabilir:

    “Euzü billahi mineş şeytanir racim.”

    Ayrıca Fatiha suresi ve Nas suresini sıkça okuyarak da kendini rahatlatabilirsin. Vesvese ile mücadelede sabırlı olmak, bu düşünceleri büyütmemek ve sürekli helallik alma ihtiyacı hissetmemek önemlidir. Eğer çok fazla zorlandığını hissediyorsan bir uzmana danışmak da faydalı olabilir.

Cevapla