Paylaş
Küçük yaşta evlenmek caiz midir?
Question
Kızların kaç yaşında evlenmeleri uygundur? Hz. Aişe kaç yaşında evlenmiştir
KÜÇÜK YAŞTAKİ KIZ ÇOCUĞUNUN EVLENDİRİLMESİ CAİZ MİDİR ?
Kur’an-ı Kerim’de neslin devamı için sevgi saygı ve huzur dolu bir ortamda geleceğe imanlı, ihlaslı, merhamet ve vicdan sahibi evlatlar yetiştirmeyi amaçlamıştır. Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı ve eşlerinizden de size oğullar ve torunlar yarattı ve sizi güzel rızklarla besledi. Böyleyken onlar batıla inanıp da Allah’ın nimetine nankörlük mü ediyorlar? (Nahl 16/72).
Kur’an-ı Kerim’de evlenilmesi yasak olan ya da evlilik yaşı ve şartları açıkça belirtilirken kadının evlilik yaşı ile ilgili kesin hükümler vardır. Bu hükümler ayetlerle sabittir değiştirilemezler ve sınırlamalar vardır bu sınırlara hududullah denir. Evlilik bir akittir, yani bir sözleşmedir bu sözleşmenin geçerli olması için Kur’an’daki hükümlere uyulmalıdır .Bu hükümlerden bazıları mümeyyizlik ,Rüşd olması ,mehir konusu ,denklik bunlardan bazılarıdır. Kadının evlilik yaşı ile ilgili de Kur’an’da kesin hükümler vardır ve bunlar ayetlerle açıklanmıştır.
Yetimleri deneyin. Evlenme çağına buluğa erdiklerinde eğer reşit olduklarını görürseniz mallarını kendilerine verin büyüyecekler ve mallarını geri alacaklar diye israf ederek ve aceleye getirerek mallarını yemeyin velilerden kim zengin ise yetim malından yemeye tenezzül etmesin kim de fakir ise aklın ve dinin gereklerine uygun bir biçimde hizmetinin karşılığı kadar yesin. (Nisa 4)
Nisa suresinin açıklamasında kadının nikah çağını ve yaşını kesin olarak açıklamıştır, bunun belirtisi olgunluk yani Rüşd olarak belirtilmiştir .
Size şunlarla evlenmek; analarınız kızlarınız kız kardeşleriniz halalarınız teyzeleriniz erkek kardeş kızları kız kardeş kızları sizi emziren süt anneleriniz süt kız kardeşleriniz karılarınızın anneleri kendileriyle zifafa girdiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız eğer anneleri ile zifafa girmişsiniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur öz oğullarınızın karıları iki kız kardeşi nikah altında bir araya getirmeniz ancak geçenler başka önceden yapılan bu tür evlilikler başka şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır çok merhamet edicidir. (Nisa 23)
Nisa suresinin açıklamasında muharremat yani dinen evlenilmesi dinen haram kılınan yasaklanan kadınları ifade eder, burada küçük kız çocukları kesinlikle muharrematın konusu dahi olmamıştır, küçük yaştaki kız çocuğu muhatap alınmamıştır açıkça bellidir, küçük yaştaki kız çocuğu nikahın konusu olamaz.
Bir harp esiri olarak sahibi bulunduğunuz cariyeler müstesna, evli kadınlarla evlenmeniz de size haram kılındı. Bütün bunlar Allah’ın üzerinize farz kılındığı hükümlerdir bunların dışında kalanlar ise iffetli olarak zina etmeksizin mallarınızla mehir vermek suretiyle evlenmek istemeniz size helal kılındı. O halde onlardan nikah ile faydalanmanıza karşılık nehirlerini kendilerine verin ki bu farzdır.(Nisa 24)
Nisa suresinin açıklamasında muharrematın yani dinen evlenilmesi yasak olan ve haram olan kadınlar dışındaki kadınlar ile evlilik helaldir, ve kesinlikle küçük yaşta kız çocuğunun evliliğe konu olmamıştır, muhatap gösterilmemiştir.
Bugün size bütün iyi ve temiz nimetler haram kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyeceği sizin için helal olduğu gibi sizin yiyeceğiniz de onlar için helaldir ve müminlerden iffetli hür kadınlar ve sizden önce kendilerine kitap verilenlerden namuslu hür kadınlar zina etmeksizin gizli dost tutmaksızın namuslu bir şekilde mehirlerini ödediğiniz takdirde size helaldir her kim imanı inkar ederse ameli boşa gitmiş olur ve o ahirette zarara uğrayandır. (Maide 5)
Maide suresinin açıklamasında namuslu yani zinadan kaçınan kadınlar olarak kendisini korumuş kadınlarla evlenin hükmü vardır.
Kur’an-ı Kerim’de rüşd olmamış, buluğ çağına ermemiş küçük yaşta kız çocuğunun evlenmesi için hüküm yoktur, Ayetlerde; küçük kız çocuğu muhatap alınmamıştır evlilik için, evlilik konusu dahi olmamıştır açıkça belirtilmiştir.
İSLAM HUKUKU’NA göre İslam hukukçuları yaşı küçük kız çocuklarının velileri tarafından evlendirmelerinin caiz olduğuna şu delillerden hüküm çıkarmışlardır.
Boşanmış veya kocaları ölmüş kadınların yeni bir evlilik yapabilmeleri için beklemek zorunda oldukları müddete iddet denir. Kocaları ölmüş olanlar 4 ay 10 gün (bakara 2/234). Boşanmış kadınlardan adet görenler üçkur yani 3 temizlik müddet doluncaya kadar (bakara 2/228) adetten kesilmiş veya düzenli adet görmeyenler 3 ay hamile olanlar ise doğuma kadar beklerler. ( Talak 65/4).
Talak suresindeki adet görmeyenler kelimesindeki ( لم يحضن ) lem kelimesi degistirilerek (لما يحضن) lemma kelimesi olarak alınmıştır ve burada kastedilen , lem ve lema kesinlikle bildirilirken henüz kelimesi ayette ihtilafa farklı görüşlere sebep olmuştur, ayetteki adet görmeyenlerden küçük kız çocuğunun değil henüz adet görmeyen yani doğuştan ya da bir hastalık sebebiyle adet görmeyenler kastedilmiştir.
İslam hukukçuları küçük yaşta kız çocuğunu evliliğe cevaz verirken hazreti Aişe’nin Peygamberimiz ile (s.a.s ) evlilik yaşının çok küçük olduğunu delil getirerek hüküm vermişlerdir.
Hz Aişe (r.a.) ve Ablası Hz Esma arasında 10 yaş vardır. Hz Esma hicret’ten 27 yıl önce doğmuştur Hz ebubekir’in 1 eşinden olan kızıdır Hz Aişe 2 eşinden olan kızıdır ve hicretten 17 yıl önce doğmuştur. Peygamberimiz 36 yaşındayken hazreti Aişe anamız doğuyor. Peygamberimize nübüvvetlik 40 yaşında veriliyor, o zaman Ayşe anamız 4 yaşındadır, hicrete kadar 13 yıl Mekke dönemi yaşanmıştır. Ayşe anamız 17 yaşına gelmiştir. Hicret’ten de bir yıl sonra evlendiğine göre Ayşe anamız 18 yaşında peygamber efendimiz de evlenmiştir. Mekke döneminde 13 yıl peygamberlik yapmış Medine döneminde 10 yıl peygamberlik yapmış toplam 23 yıl peygamberlik yapmış ve 63 yaşında vefat etmiştir. Eğer hicretten sonraki bir yılı dahi eklemesek Hz Ayşe’nin (r.a.) 18 değil 17 yaşında evlenmiş olduğunu varsayabiliriz, bu hesaplamalar Hz Ayşe’nin (r.a.) hicret’ten 17 yıl önce doğduğu hesaplanarak elde edilmiş ve Ayşe anamızın 9 yaşında peygamber efendimizle evlenmediğinin görüşü çürütülmüştür.
İSLAM ‘da iki yaygın görüş bulunmakta birisi kesin olarak Allah’ın emrettiği Kur’an-ı Kerim’de küçük bir kız çocuğunun evliliğin konusu olmadığı ve evlenemeyeceği açıkça belirtilmiştir. İslam hukukçularına göre ise talak suresindeki adet görmeyenler kelimesindeki lam yerine lemma yani henüz adet görmeyenler kelimesi ihtilaf meselesi olmuş küçük kız çocukları kastedildiği yorumu yapılmaya çalışılmıştır ve başka bir delil olarak Hz Aişe (r.a.) peygamber efendimizle 9 yaşında küçük bir kız çocuğu iken evlendirildiği yorumu yapılmıştır, Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın emir ve yasaklarına açık bir dille uymamız emredilmiştir bunun için kur’an-ı Kerim’de ayetlerle kesin bir şekilde verilmiş olan hükümlere uymak zorundayız.
Yazar: Fatma Aslan
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Cehalet en tehlikeli eylemlerdendur.Hz.İsa cahil yaşayan ölüdür yani cahil insana diri iken ölü denilmiştir ve ben ölüleri dirilttim fakat cahilleri diriltemedim buyurmuştur. Allah bizleri cahil insanların setlerinden korusun cahil insan kendisine zarar verdiği gibi çevresinde zarar veriyor.