Kudsi Hadis Ve Kur’an

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

 Peygamber hadisi ile kudsi hadis, kudsi hadis ile Kur’an-ı Kerim arasındaki fark nedir?

 

Kuranda nesh 1

CEVAP: Bilginler, lafız ve mana yönünden Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a) nisbet edilen hadisin Hz. Peygamber’e ait olduğunu söylemişlerdir. Bu hadislere hadis-i nebevi denilir, hadis-i kudsi denilmez. Mesela Rasûlullah’m şu sözü bir hadis-i nebevidir:

Nerede olursan ol, Allah’tan kork, her günahtan sonra onu silip süpüren (temizleyen) bir sevap işle ve insanlara karşı da iyi davran.

Kudsi hadise gelince bu, Allah Teâlâ’nm peygamberi Hz. Muhammed’e ilham ettiği veya rüya yoluyla bildirdiği manayı Rasûlullah’m kendi diliyle ifade etmesidir. Mesela Rasûlullah (s.a) bir hadis-i kudsi olarak şöyle buyurur:

Benim azametimden dolayı namazı mütevazi bir şekilde kılan, yarattıklarıma karşı böbürlenip kibirlenmeyen, bana karşı günahta ısrar ederek bir gece geçirmeyen, gün boyu beni hatırından çıkarmayan, yoksula, yolda kalmışa, dula ve felaketzedeye yardım eden kimsenin namazını kabul ederim. Güneşin nuru gibi bu da onun nurudur. Onu izzetimle himaye eder, meleklerimle korurum. Karanlıkta onun için bir nur, cehalette bir akıl ve anlayış yaratırım. Onun insanlar içindeki durumu cennetteki firdevsin durumu gibidir.

Kur’an-ı Kerim ise, yüce Allah’ın kelamıdır. Cebrail vasıtasıyla Rasûlullah’a (s.a) Allah katından indirilmiş bir lafızdır. Allah Teâlâ’nm insanlar ve cinlere kendisiyle meydan okuduğu ve benzeri bir sure getirmekten onların aciz kaldıkları bir kitaptır. Allah Teâlâ Kur’an’da şöyle buyurmaktadır:

Kulumuz Muhammed’e indirdiğimiz Kur’an’dan şüphe ediyorsanız, siz de onun benzeri bir sûre meydana getirin; eğer doğru sözlü iseniz, Allah’tan başka güvendiklerinizi de yardıma çağırın. Yapamazsanız -ki asla yapamayacaksınız- o takdirde, inkar edenler için hazırlanan ve yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten sakının. De ki: “İnsanlar ve cinler birbirine yardımcı olarak bu Kur’an’ın bir benzerini ortaya koymak için biraraya gelseler, andolsun ki, yine de benzerini ortaya koyamazlar.”

Allah Teâlâ aynı zamanda ibadeti Kur’an’la yapmamızı da bize emretti. Kur’an okumak bir ibadettir. Namaz ancak Kur’an’la sahih olur. Ne hadis-i nebevi ile ne de hadis-i kudsi ile namaz kılmak caiz değildir. Kur’an’a cünüp veya abdestsiz bir kimsenin dokunması ve cü-nüp olan kimesenin Kur’an okuması da caiz değildir. Rasûlullah’m (s.a) bildirdiğine göre Kur’an’ı okuyan kimseye her harfin karşılığı on sevap verilir. Hadis-i nebevinin veya hadis-i kudsinin aksine Kur’an-ı Kerim’in tamamını veya bir kısmını inkar eden kimse kâfir olur.

Hadis-i kudsi ve hadis-i nebevi ile Kur’an arasında bir fark daha vardır ki o da Kur’an’dan bir cümleye âyet, âyetlerin oluşturduğu bölümlere de sûre denilmesidir. Kur’an, asırlar ve zamanlar geçse de sonsuza dek hiçbir değişikliğe uğramadan kalacak İslâm mucizesidir. Bu, Allah’ın şu sözünün bir gereğidir:

Doğrusu Kur’an’ı biz indirdik ve onun koruyucusu elbette biziz. (Hicr/9)

Kur’an’la hadis-i kudsi arasındaki bir diğer fark da şudur: Allah Teâlâ ile Rasûlullah (s.a) arasında Kur’an’ın naklinde mutlaka Cebrail’in aracı olması gerekir. Hadis-i kudsi ise bazen Cebrail vasıtasıyla, bazen de vahiy, ilham ve rüya yoluyla Rasûlullah’a (s.a) verilir. Bir başka fark da Kur’an’ın mana olarak rivayetinin -bu Kur’an’dır diyerek- rivayetinin caiz olmamasıdır. Ancak insan mecbur kalırsa hadisi anlam olarak rivayet edebilir.[6]

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kudsi hadisler, İslam geleneğinde önemli bir yere sahip olan hadislerdir. Bunlar, Peygamber Muhammed’in sözleri veya eylemleri değil, Allah’ın doğrudan vahyettiği sözlerdir. Kudsi hadislerde Allah’ın sözleri, Peygamber Muhammed tarafından aktarılmıştır. Bu hadisler, Kur’an’ın dışında bir kaynak olarak kabul edilir, ancak yine de İslam inancında büyük bir değere sahiptir.

    Kudsi hadisler, Kur’an’ın Allah’ın kelamı olduğu ve en yüce kaynak olduğu gerçeğini korurken, Allah’ın Peygamber Muhammed aracılığıyla doğrudan ilettiği özel mesajları içerir. Bu hadislerde Allah’ın buyrukları, öğütleri, teşvikleri ve uyarıları bulunabilir. Kudsi hadisler, İslam inancının ve ahlaki prensiplerinin daha fazla anlaşılmasına ve derinleştirilmesine yardımcı olur.

    Kur’an ise İslam’ın kutsal kitabıdır ve Müslümanlar için temel kaynaktır. Kur’an, Allah’ın vahiy yoluyla Peygamber Muhammed’e indirdiği kelamıdır. Müslümanlar için rehberlik eden, inanç, ibadet, ahlak ve hukuk konularını içeren bir kaynaktır. Kur’an, Allah’ın kesin sözleri olarak kabul edilir ve hiçbir değişikliğe uğramamıştır.

    Kur’an ve kudsi hadisler, İslam’ın temel öğretilerini aktarırken birbirini tamamlayan kaynaklar olarak görülür. Kur’an, İslam’ın temel hükümlerini ve prensiplerini içerirken, kudsi hadisler Allah’ın özel mesajlarını ve ek ahlaki öğütleri aktarır. İslam alimleri, Kur’an ve hadisleri birlikte değerlendirerek İslam’ın öğretilerini ve hükümlerini anlamaya çalışır ve İslam toplumuna rehberlik eder.

    En iyi cevap

Cevapla