Paylaş
Kul hakkı ne demektir? Kul hakkı ile zararlı alışkanlıklar arasında nasıl bir ilişki vardır? Belirtiniz.
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kul hakkı ne demektir? Kul hakkı ile zararlı alışkanlıklar arasında nasıl bir ilişki vardır? Belirtiniz.
Allah’ın hesap gününde bağışlamayacağı bir günahtır. Kişinin sahip olduğu maddi ve manevi haklarının bir başkası tarafından çiğnenmesidir. Kötü söz söylemek, kişiyi aşağılamak, onun malını haksızca yemek…
Bu çok önemli bir hak meselesidir. Kişi affetmediği takdirde üzerinde kul hakkı olan cennete giremez bu yüzden Allah Rasulü (as) söyle buyurmuştur: Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya başka bir şey ile ilgili bir zulüm varsa, altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyamet günü gelmeden önce o kimseyle helalleşsin. Yoksa kendisinin sâlih amelleri varsa, yaptığı zulüm miktarınca sevaplarından alınır. (Hak sahibine verilir. ) Şâyet iyilikleri yoksa, kendisine zulüm yaptığı kardeşinin günahlarından alınarak onun üzerine yükletilir. »
Buhârî rivayet etmiştir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kul hakkı; Allah’ın hesap gününde bağışlamayacağı bir günahtır. Kişinin sahip olduğu maddi ve manevi haklarının bir başkası tarafından çiğnenmesidir. Kötü söz söylemek, kişiyi aşağılamak, onun malını haksızca yemek…
Bu çok önemli bir hak meselesidir. Kişi affetmediği takdirde üzerinde kul hakkı olan cennete giremez.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yıllar önce 14 yasinda falan kem duvardan yanlışlıkla bir cıvata cikti bende onu camdan aşağı atiyim dedim ve biri camdaymis adam son anda kafasını geri çekti sizce bu günah mi ne yapmaliyim acillll
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da günah, Allah’ın emirlerine uymamak veya yasaklarından kaçınmamaktır. Bu durumda, cıvatayı camdan aşağı atarken birinin camda olduğunu bilmediğiniz için, günah işlemediğinizi söyleyebiliriz. Ancak, cıvatayı camdan aşağı atarken birinin camda olabileceğini düşünmeniz gerekirdi. Bu nedenle, dikkatsizliğiniz nedeniyle birisinin yaralanmasına neden olabilecek bir davranışta bulunduğunuz için, tövbe etmeniz gerekir.
Tövbe, kişinin yaptığı hatadan pişman olması ve Allah’tan bağışlanmak için dua etmesidir. Tövbe, kişinin Allah’a karşı olan kulluk vazifelerini yerine getirmesi ve ahlakını düzeltmesi ile gerçekleşir.
Bu durumda, tövbe etmek için şu adımları atabilirsiniz:
Yaptığınız hatadan pişman olmak.
Allah’tan bağışlanmak için dua etmek.
Gelecekte böyle bir hata yapmamak için gayret etmek.
Tövbe, Allah’ın rahmetinin kapısını açar. Allah, tövbe eden kullarını bağışlar.
Ayrıca, camda duran kişiye de özür dilemeniz gerekir. Ona zarar verme niyetiniz olmadığını ve dikkatsizliğiniz nedeniyle böyle bir durum yaşandığını anlatmalısınız.
Camda duran kişinin size zarar vermesi durumunda, ona karşı da sabırla davranmalısınız. Ona zarar verme niyetiniz olmadığını ve tövbe ettiğinizi anlatmalısınız.
Bu olaydan ders alarak, bundan sonra daha dikkatli davranmanız gerekir. Başkalarının zarar görmesine neden olabilecek davranışlardan kaçınmanız gerekir.