Paylaş
Kul hakkı nedir önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kul hakkının hükmü nedir
Kul hakkı, bilerek veya bilmeyerek bir kimsenin hakkına girmektir. Kul hakkı, islam dinine göre haramdır. Ayrıca kul hakkı yemek büyük günahların başında gelmektedir. Kul hakkı yiyen biri daha sonradan tövbe ederek bu işten sıyrılamaz. Hak yiyen kişi kimin hakkına girdi ise o kişiden helallik alması gerekir. Çünkü kul hakkı sadece helallik alarak af olunabilir
Kul hakkının önemi nedir
Yüce dinimiz İslam, yerine getirmekle yükümlü olduğumuz hakları genel olarak, Allah hakkı ve kul hakkı olmak üzere ikiye ayırmıştır. Allah’ın haklarını, kısaca O’nun emir ve yasaklarına saygı göstermek olarak kabul edebiliriz. Kul hakkı denince de, insan hayatının her alanını içine alan birbirimize karşı sorumlu olduğumuz haklar anlaşılmaktadır. Bu haklar genellikle dinimizin de korunmasını emrettiği; can, mal, akıl, din ve nesle yönelik haklardan meydana gelmektedir.
Başkalarıyla bir arada yaşamamızın bir gereği olarak, herkesin hakkına saygı göstermeli, kimsenin canına, malına, ırzına ve namusuna zarar vermemeli, eğer zarar vermişsek, hak sahipleri ile helalleşmeli, maddeten zarar vermişsek de onun karşılığını ödemeliyiz.
Peygamberimizin (sav) kul hakkıyla ilgili olarak söylemiş olduğu şu uyarıları çok önemlidir:
“Bir kimsenin, diğer bir kimsenin haysiyetine yahut malına tecavüzden dolayı üzerinde bir hak bulunursa, altın ve gümüşün geçmediği hesap günü gelmeden helalleşsin. Aksi takdirde yaptığı haksızlık ölçüsünde, iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden kimseye yüklenir.”
Selamunaleyküm bugün bir tane oyuna girdim oyunu her yaştan kişi oynayabiliyor birbirlerinin evlerini ziyaret edebiliyorlar sonra benim oyunda ekli olan 2 arkadaşım benim oyundaki evimde karşılaştılar birbirlerine sövmeye başladılar sonra kavga edenlerden birisi telefon numarası yazdı bende bir şey diyemedim kendi telefon numarası zannettim oyunda ikisini de kovabilirdim ama üzülürler kul hakkı olur diye kovmadım sonra kavga ettiği arkadaş telefonu açmış o telefonu açan kişi başkasının numarasıymış bir kadın açmış telefonu sonra içeriden bir adam seslenmiş kadında kapatmış telefonu ben burda kul hakkına girdimmi ikisini de kovsaydım böyle bir şey olmayacaktı eğer o karı koca kavga etmişse bana da kul hakkı olurmu sonra o telefon numarasını yazan arkadaşı buldum bu kul hakkı böyle yapma dedim oda yaşımı sordu bende sen bir daha böyle yapmayacağına yemin et söylerim dedim oda bir şey demedi bende oradan çıktım o arkadaşımı da oyundan sildim bana burada kul hakkı var mı
Kur’anın geneline baktığımızda birçok ayetinde hak ve adalet kavramlarından bahsedildiğini görürüz. Kullar arasındaki hak ve adalet esaslarını tespit eden birçok ayetten sonra “İşte bu, Allah’ın hudududur/ölçüsüdür, onu çiğnemeyin”(1) mealinde ikazlar gelmektedir. Demek ki kul haklarını çiğnemek, Allah’ın hududunu çiğnemektir. Bir Hakk aşığı olan Yunus Emre de bir insanın kalbini kırmanın, onun hakkına girmenin, hem Allah hem de beşer katında pişmanlığa ve alçalmaya neden olacağını şu mısralarıyla belirtir:
“Bir gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil, Yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil”
Peygamberimiz (sav), vefatından birkaç gün önce ashabına; “Benim üzerimde kimin hakkı varsa gelsin, hakkını benden alsın ve helalleşelim.” buyurarak kul hakkıyla ilgili sözlerinin yanında bizzat davranışıyla da bizlere örnek olmuştur.(2)
—————
1-Maide-87
2-Dr. Seyid Ali Topal, Kur’an’dan Öğütler, II, 123.
Selamün aleyküm. Tek anlamlı 2 soru soracağım bizim bir arkadaş grubu var WhatsApp’ta başka bir arkadaşla grup hakkında kötü dedik ama isim belirtmedim. İkincisi ise televizyon da biri dayak yiyordu bende iyi oldu dedim yanımda birileri varken. Kul hakkına girdim mi bilmiyorum. Birde kul hakkına giremediğim kişi için ne yapmalıyım. İyi olsun dediğimde lafın gelişiydi birden ağzımdan çıktı.
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kul hakkı, bilerek veya bilmeyerek bir insanın hakkına tecavüz, hakkına girmek demektir.
Kul hakkını hak sahibi affetmedikçe, hak sahibi ile helalleşmedikçe bu hak ödenmez.
Bizler insanlar olarak toplum içerisinde hep beraber yaşarız. Fakat yaşantımız başkasının hakkına girmeyi bize helal kılmaz. Başkasının hakkına, kul hakkına girdiğimiz anda bizim hakkımız bitmiş olur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kul hakkı
Ben şimdi ölen bir ünlü hakkında ortaokul yıllarımda konuşmuştum. İşte o kişinin ateist olduğunu biri söylemişti. Ben de arkadaşıma şey demiştim ” Allah ‘a inanmıyor ki bağışlansın” demiştim. Şimdi çok pişmanım. Hem de Allah’ a inanıyormuş yani dediğim bir de iftira çıktı. Bu günahtan bu büyük kul hakkından nasıl kurtulabilirim? Lütfen cevaplayın ?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bu sözler vebal gerektiren sözlerdir. İnsan emin olmadığı konular hakkında konuşmamalıdır.
Bu durumda yapacağınız tek şey; Allah’a samimi bir şekilde tevbe edip bir daha gıybet ve iftiradan uzak durmanızdır.