Paylaş
Kul hakkı nelerdir kısaca
Question
KUL HAKLARI
Yeryüzündeki varlıkların en mükemmeli ve en mükerremi olan insan, toplum halinde yaşama ihtiyacı içerisinde yaratılmıştır. Yüce dinimizin birçok emir ve tavsiyeleri insanların birbirlerine karşı sorumluluklarını hatırlatır mahiyettedir. Zira bireysel ve toplumsal hayatın huzur ve mutluluğu, asayiş ve emniyeti bu haklara hassasiyetle riayet etmeye bağlıdır. Ayrıca, Müslümanların dini bir vecibe olarak kul hakları konusunda son derece titiz davranmaları da kalplerindeki Allah korkusundan kaynaklanır.
Unutmayalım ki, dünyadaki birçok kötülüğün ve ahiretteki pek çok perişanlığın sebebi kul ve kamu haklarının ihlalinden, insanın maddi ve manevi hukukuna riayetsizlikten kaynaklanır. Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde: “Bir kimse (din) kardeşinin haysiyetine yahut malına haksız olarak saldırmışsa, (iltimas olarak verilebilecek) altın ve gümüşün bulunmadığı günden önce helalleşsin. Aksi halde, yaptığı haksızlık nispetinde onun iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa hak sahibinin günahlarından alınıp haksızlık edene yükletilir”(1) buyuruyorlar.
Bu itibarla, başkalarının hakkını her ne suretle olursa olsun üzerine geçirenler o hakkı ödemek ve hak sahibiyle helalleşmekle kendilerini kurtarmaya çalışmalıdırlar. Aksi takdirde, Peygamberimizin ifadesiyle “müflis” durumuna düşecekler ve ahiret hayatına ilişkin korkunç akıbetlerini kendi elleriyle hazırlamış olacaklardır.
İslam’da “kul hakları” olarak ifade edilen insan hak ve hürriyetlerinin çiğnenmesi büyük günahlardan sayılmıştır. Nitekim Ayet-i Kelime’de:
…وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ
“Kendi aranızda mallarınızı haksız (yollarla) yemeyin…”(2) diye emredilmikte, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de: “Müslümanların kanları (canları), malları, namusları ve şerefleri kendi aralarında şu kutsal Mekke şehri kadar, hac ayları ve günleri kadar saygındır ve dokunulmazdır.”(3) buyurmaktadırlar.
İslam dini, haksızlıkların önlenmesine, hakkın tahakkuk ettirilmesine büyük önem verir. O halde; ister hırsızlık, gasp, ölçü ve tartıda hile gibi maddi boyutlu; isterse gıybet, dedikodu, iftira, alay etme, arkadan çekiştirme… gibi çirkin hal ve davranışlar kabilinden manevi olsun, bütün bunların her biri kul hakkı ihlalidir. Müslüman geçimini helalinden kazanmalı, zor durumda kalsa bile başkasının hakkına tecavüz etmekten, yetim malı yemekten, özellikle “kamu hakkı” dediğimiz devlet malına el uzatmaktan (zimmetten) şiddetle kaçınmalıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) de bir hadis-i şeriflerinde: “Allah (c.c) zalime mühlet verir. Bir kere de onu yakaladı mı kaçıp kurtulmasına asla fırsat vermez.”(4) buyurmuşlardır.
Cenab-ı Hak, hakça yaşamak, dostça paylaşmak, kardeşlik sırrına erip cennetine kavuşmayı cümlemize nasip eylesin.
————————————-
1-Buhari:Mezalim,10 2-Bakara:Ayet,188
3-Buhari:Hacc,132 4- Müslim: Birr, 61
Answers ( 4 )
Müslüman, kul haklarına son derece titizlik göstermelidir. Bilerek veya bilmeyerek başkalarının hakkını üzerine geçiren kimse o hakkı dünyada ödemek ve helalleşmek suretiyle kendisini kurtarmaya çalışmalıdır. Bu fani hayatın son bulacağını, gerçek hayat dediğimiz ahiret hayatının başlayacağını ve herkesin dünyadaki hayatından hesaba çekileceğini hatırımızdan çıkarmamamız gerekir. Kendi haklarını koruduğu kadar çevresindekilerin de haklarını korumak, mümin olmanın şiarıdır. Kişisel menfaatleri için diğer insanların, hatta hayvanların ve tabiatın hakkını çiğneyen kimse, kısa vadede kazançlı çıktığını zannetse de aslında ziyanda ve iflastadır.
kul hakkı çok kötü bir şeydir . yüce allah şöyle buyurmaktadır benim yanıma herşey ile gelin affederim fakat kul hakkı ile gelmeyin onu ben değil benim kulum affeder buyurmuştur. insanların birbirleri üzerinde hakları bulunmaktadır bir kişi başka birinin hakını yerse kul hakına girer buna örnek olarak
hırsızlık yapmak , başka birinin malını çalmak , birinin canına veya malına zarar vermek ,rüşvet almak veya vermek ,iftira atmak , aldatmak , borç alıp boru geri vermemek v.b birçok örnek vardır. peygamber efendimizin kul hakkıyla ilgili birçok hadisi şerifi vardır bunlardan bir tanesi Kim birinin hakını yediyse ahirette zor duruma düşmemek için o kişinin gönlünü alın hellaleşin . borcu olan bir kişi cennete giremez.
Sosyal medyada yemek paylaşmak kul haķkina girebilir diyenler var.
Giriyorsa eğer ornegin zengin biri kendi ucagının önünde veya arabası önünde paylasmasıda kul haķki oluyor mu ? yada yeni araba almiş paylaşmis ise.
Sosyal medyada yemek paylaşmak doğru değildir. İslam ahlakına yakışmayan bir davranış şeklidir sosyal medyada yemek paylaşmak. Ve aynı zamanda bu bir kul hakkı olabilir. Çünkü bu yemekleri görüp de, durumu olamayan insanlar mutlaka olabilir. Özellikle çocuklar daha çok etkilenir bu durumdan.
Her iki durumda İslam ahlakına aykırıdır. Müslüman görgülü olmalıdır.
Sosyal medya üzerinden kul hakkına girmek
Namaz kılmak ibadet etmek vb. konularda çok hevesliydim ve hala da öyleyim ama sosyal medya üzerinden belki on bin belki yüz bin belki yirmi milyon kişinin hakkına girmişimdir aklıma bi anda geldi bu yaptığım yada yaptıklarım yani sanki yüz yıl ibadet etsem bile yetmeyecekmiş gibi bir his geliyor umutsuzluğa kapanıyorum ağlayasım geliyor mesela galatasaray taraftarlarına büyük suçlamalar büyük küfürler taraftarlarla atışmalar medya üzerinden yani isimlerini bile bilemiyorken ben bunları nasıl öderim lütfen bu soruma bir cevap verin lütfen 🙁
Kul hakkını ödemek ancak hak sahibi ile helalleşmek ile mümkündür. Fakat bu durum sizleri ibadet yapmaktan alıkoymasın. Bu konuda sizlere bir örnek vereyim; düzenli ilaç kullanması gereken bir hasta olsun. Bu hasta ilaçlarını bir defa almamış. Şimdi bu hasta; nasıl olsa ben bir defa ilaçlarımı almadım, bundan sonra da almayacağım demesi mantıklı mıdır? Sizin durum da buna benzemektedir.