Kul hakkını bilmeden işlemek

Question

Kul hakkı

Kul hakki

Hocam,Gayrimuslim bir ulkede yasiyoruz.

Bulug cagindan sonra yapmis oldugumuz? hatalar oldu. Bu hatalari yaparken kul hakki oldugunu billiyordum. Ve arastirdim su an icim hic rahat degil. 5 vakit namaz kilan ve gunahlardan olabildigince uzak duran bir insanim.?Surekli Allahi dusunen ve gunahlarimdan af diliyorum.

Lisedeyken mesela yillar yillar oncesi tren ucretlerini odemedigim cok gunler oldu. Ayrica arkadaslara uyup magazalardan parasini? odemeden aldigimiz ufak tefek? seylerde oldu. Cok pismanim.Ve gunun? birinde dolandirildim ve benden durduk yere para cikti. Bu yapmis oldugum hatalardan dolayi olabilirmi ?? Allaha dua ettim ciksin benden bu paralar diye ve gercektende cikmisti.

Ayrica bazi birimleri aradim telefonla kimligimi aciga vurmadim,  ve anlattim durumu, yillar once hata isledigimi, isterseniz asagi yukari hesapladigim miktari zarfin icine koyup posta kutusuna atayim dedim, ama bana tesekkur ettiler ve para alamayiz aradiginiz icin sagolun dediler. Iciniz rahat olsun dediler. Yillar gecmis uzerinden dediler. Ve sevindiler. Aramaniz yeterli dediler.

Hocam simdi para istemediler ve aramaniz yeterliydi dediler. Baska ne yapabilirim ? Bazi magazalarda kapandi sahibini bulamam ne yapmam lazim.

Lutfen beni? aydinlatin

Cevap:

Elinizden geldiğince hakkına girdiğim kişi veya kurumlardan helallik almaya çalışmışsın. Ulaşabildiğin den helallik almışsın ulaşamadıklarından dolayı Allah’a samimi bir tövbe et  , namazlarını elinden geldiğince huşu içinde kıl , imkanın doğrultusunda bol bol sadaka ver . Umuyoruz ki Allah yaptıklarından dolayı seni affeder.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. İslam dini, kul hakkına saygı göstermeyi ve kul hakkıyla ilgili işlerde adaletli olmayı önemli bir değer olarak benimsemektedir. Kul hakkı, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde hakkaniyet, dürüstlük ve adaletin korunması anlamına gelir.

    Kul hakkı, bir kişinin diğerine karşı haklarına saygı göstermeme, haksızlık yapma, hırsızlık, zulüm etme, yalan söyleme, iftira atma gibi davranışları içerir. İslam, bu tür haksız işlemlerden kaçınmayı ve insanların haklarını korumayı öğütler.

    Kul hakkı konusunda pek çok ayet ve hadis bulunmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Kim bir mü’mine iftira atarsa veya ona zulmederse, ben, ona cennetteki köşklerden bir köşk hazırlamam için işlerimi boşa çıkarmadan Cennet’e girmesine izin vermem.” (Tirmizi)

    İslam’da kul hakkına saygı göstermek, Allah’a olan ibadetin bir parçasıdır. Müslümanlar, kul hakkından kaçınmayı, insanlara karşı adaletli olmayı ve dürüstlüğü benimsemeyi öğütlenir. Bununla birlikte, insanlar hatalar yapabilir ve kul hakkını ihlal edebilir. Bu durumda, İslam dininde tövbe etmek, haksız yere alınan hakları iade etmek veya mağdurlardan helallik istemek önemlidir.

    Sonuç olarak, İslam dini kul hakkına saygı göstermeyi ve adaletli olmayı öğütler. Müslümanlar, kul hakkını bilerek veya bilmeyerek ihlal etmekten kaçınmalı ve dürüstlük, adalet ve hakkaniyet prensiplerini benimsemelidir.

    En iyi cevap

Cevapla