Paylaş
Kumar oynayan birinden aldığım harçlıklar haram mı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kumar oynayan birinden aldığım harçlıklar haram mı
Öncelikle Selâmün Aleyküm. Kendimi tanıtmak isterim. 19 yaşında üniversite okuyan 5 vakit namaz kılan dinine bağlı kusurları olan ama inançlı bir müslümanım. Benim bir kuzenim var yaşça benden 16 17 yaş büyük evli. Kendisinin hali vakti yerinde ancak yine de bahis oyunlarıyla da vakit geçiriyor. Ve ben bunu biliyorum. Kendisi bana öğrenci olduğumdan dolayı ara ara harçlıklar gönderiyordu. Ve ben de o zaman böyle şeyleri umursamadığım için haram olduğu halde o parayı kullanıyordum. Sonuç olarak haram para ve içim rahat etmiyor. Ancak yine de para lazım oluyor. Sonuçta öğrenciyiz. Ben şimdi verdiği paraları nasıl kullanmalıyım. Almalı mıyım?
Cevap:
Harçlık aldığınız kişinin malı %100 haram ise almalı caiz değildir.
örneğin bütün Kazancı haram ise oturduğu ev ev eşyası menkul ve gayrimenkul malları hepsi %100 haram olduğu biliniyorsa bunun yemeği de yenmez harçlık da alınmaz
haram kazancı ile birlikte helal malları varsa örneğin evi helal para ile alınmışsa ya da miras kalmışsa harçlık almak caizdir helaldir
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Eğer bir kişi kumar oynayan birinden aldığı harçlıkları biliyor ve bu harçlıkların kumar yoluyla elde edildiğinin farkında ise, bu durumda aldığı harçlıklar haram olabilir. İslam dini, kumarı haram kılar ve insanları kumar oynamaktan kaçınmaya teşvik eder. Aynı şekilde, kumar yoluyla elde edilen gelir veya kazançlar da İslam’da haram kabul edilir.
Bir kişinin kumar oynayan birinden aldığı harçlıkları haram olabilir çünkü bu harçlıklar kumar yoluyla elde edilmiş haram bir kaynaktan gelir. İslam’da, haram olan bir kaynaktan gelen gelirlerin kullanılması da haramdır.
Müslümanlar, helal kazanç yollarını tercih etmeli ve haram kaynaklardan gelen gelirleri reddetmelidirler. Eğer bir kişi kumar oynayan birinden aldığı harçlıkların haram olduğunu bilmiyorsa, durumu öğrendikten sonra haram kazançlarını terk etmeli ve helal kaynaklardan gelir elde etmeye özen göstermelidir.
İslam’da, helal ve temiz kazançlar teşvik edilirken, haram kaynaklardan gelen kazançlar ise insanlar için zararlıdır ve uzak durulması gereken bir davranıştır. Dolayısıyla, mümkün olduğunca helal kaynaklardan elde edilen gelirler tercih edilmeli ve haram kazançlardan kaçınılmalıdır.