Kumar ve şans oyunları

Question

KUMAR VE ŞANS OYUNLARI

Kumar ve sans oyunlari 

İnsan toplum içinde yaşayan bir varlıktır. Toplu halde yaşayan insanlar arasında huzur ve mutluluğun sağlanabilmesi için bireylerin, hak ve yükümlülüklerini bilmeleri ve sorumluluk bilinci içerisinde bunları yerine getirmeleri gerekir.

Sorumluluk bilinci; önce kişinin kendisine karşı sorumluluğunu yerine getirmekle başlamaktadır. Kendisine karşı sorumluluğunu bilen insan ailesine ve topluma karşı olan sorumluluğunu da yerine getirir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de: “İnsanoğlu kendisinin başıboş bırakılacağını mı sanır?” (1) buyurarak,  insanın sorumluluk sahibi bir varlık olduğunu hatırlatır.

Günümüzde oldukça yaygın olan, toplumsal çözülmenin ve ahlaki bozulmanın önemli bir sebebi kumardır. İnsanlığın vakit ve enerjilerini adeta yutup yok eden, insanlığı tembelliğe ve miskinliğe sevk edip çalışmadan oturup bir şeyler kazanmayı adet haline getiren, toplumu işten güçten alıkoyan, insanları hüsrana, boşluğa, bitişe, nihayetinde yokluğa ve bunalıma götüren şüphesiz ki kumardır.

Bu konuda Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de: “Ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeylerden) kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisiliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”(2) buyurarak insanlığın yakasını kurtarmakta zorlandığı iki temel kötü alışkanlığın içki ve kumar olduğuna dikkat çekmiştir. Kur’an-ı Kerim’de İçki ve kumarın günah ve yasak olmasının sebebi ise; Allah’ı zikir ve namazdan alıkoyması, insanlar arasında kin ve düşmanlık sokması, zulüm ve haksızlığa sebebiyet vermesi gibi gerekçelerle açıklanmıştır.

Ayrıca Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de Müslümanın kazancının helal yoldan olması gerektiğini bildirerek, kumar oynayarak elde edilen haksız kazancı ve kumar oynayanları ağır bir     dille   kınayarak    şöyle    buyurmaktadır:

“Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin.” (3)

Başkasının zararına sebep olan bir kazanç helal değildir. Başkasına zarar vermeden kazanmak varken bu yolu seçmek elbette doğru olmaz. Kazancın helal olması meşru yollardan elde edilmesine bağlıdır.  Geçimin helal yoldan sağlanması dinimizce ibadet sayılmıştır.

Hangi kazanç en temiz ve en helal yolla elde edilmiş olur diye sorulduğunda Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) :“Kişinin el emeği ile ve başkasını aldatmadan yaptığı meşru ticaret yoluyla elde ettiği kazançtır.” (4) cevabını vermiştir. Nitekim Yüce Allah’da “İnsan için ancak çalıştığı vardır.” (5)  buyurarak Müslümanın kazancının şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp, çabasının ve alın terinin ürünü, bir emek mahsulü olduğuna dikkat çekmiştir.

            Sonuç olarak kumar ve şans oyunları, insanın çalışma arzusunu söndürerek tembelliğe sevk eder. İnsanları birbirine düşman eder. Sevgiyi, saygıyı yok edip, insanlar arasına kin, nefret ve düşmanlık sokar. Huzuru bozup, ahlaki değerleri altüst eder. İnsan hayatını zindana çevirir. Kardeşlik, komşuluk duygusunu yok eder ve toplumsal bir felakete insanı sürükler.

Unutmayalım ki, kumarda kazanılan ve kaybedilen her bir kuruşta, başlıca ailemizin, yetimlerin, yoksulların, çaresiz ve zorda kalmış insanların hakkı vardır. Öyleyse vakit kaybetmeden vaktimizi öldüren, servetimizi tüketen, Allah’ı zikretmekten alıkoyan kumar ve benzeri şeylerden uzak duralım.

Bir ayeti kerime mealiyle bitiriyorum: “Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temiz olanlarından yiyin ve Allah’a şükredin.”(6)

————————————-

[1] Kıyame 75/36
[2] Maide 5/91

[3] Nisa 4/29

[4] Ahmed bin Hanbel- Müsned, IV, 141

[5] Necm 53/39
[6] Bakara 2/ 172

BENZER KONULAR:

Kumar ve şans oyunları ile ilgili ayetler ve açıklamaları

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2020-12-19T08:12:26+03:00

    Ne yazık ki “kumar alışkanlığı” da, artık bağımlılık kavramı kapsamında değerlendirilmektedir. Günümüzde 18 yaş altı gençlerin arasında bahis-şans oyununun oldukça yaygın olduğu, erkeklerin ve kadınların azımsanmayacak oranda kumar ya da şans oyunlarına bir şekilde bulaştığı hepimizce bilinmektedir. Kumara ve şans oyunlarına geleceğini bağlayan, yetiştirdiği evladlarını da “bu da senin şansına” diyerek bir şekilde bu kötü işe dahil eden ebeveynlerin varlığı düşünüldüğünde durumun ne kadar vahim olduğu ortaya çıkmaktadır. Halbuki Kur’ân-ı Kerîm’de “Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka.”(Nisâ Suresi/29) buyurulmaktadır

    En iyi cevap
  1. İslam’da kumar ve şans oyunları genellikle büyük bir günah olarak kabul edilir. Kumar oynamak ve şans oyunlarına katılmak, birçok İslam alimi tarafından haram olarak değerlendirilir çünkü bu tür faaliyetler, bir kişinin malını haksız yere ele geçirme, başkasının hakkına tecavüz etme ve haksız kazanç elde etme gibi etik olmayan yollara başvurur.

    Kumar oynamak, insanları maddi ve manevi zararlara maruz bırakabilir. Kişinin ailesine, ilişkilerine, maddi durumuna zarar verebilir ve toplumda olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu sebeplerden dolayı İslam, kumar ve şans oyunlarını genellikle kesin bir dille yasaklar.

    Allah’ın rızasına uygun bir yaşam sürmek ve İslam’ın temel prensiplerine uymak açısından, kumar ve şans oyunlarından uzak durmak önemlidir. Bunun yerine, helal ve meşru yollarla kazanç elde etmek, dürüstlük, çalışma ve emek gibi İslami değerlere uygun bir yaşam sürmek daha uygundur.

Cevapla