Paylaş
Kumarın bireysel ve toplumsal zararları maddeler halinde
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
KUMAR VE ZARARLARI MADDE MADDE KISACA
Kumarın zararları madde madde
Yüce dinimiz İslam emeğe, çalışıp üretmeye büyük önem vermiş; toplumu uyuşukluğa ve tembelliğe sevk eden her türlü davranışı yasaklamıştır. Bu davranışlardan birisi de kumardır. Bilindiği gibi “kumar”, bir malı, eşyayı veya parayı ele geçirmek ve ona sahip olmak niyetiyle, oynanan her türlü talih ve şans oyunlarının adıdır.
1-
Günümüzde kumar, tüm dünyada oldukça yaygın olan, hatta birçok kişi için bir tür eğlence sayılan bir sektör haline gelmiştir. Öyle ki, sırf zevk için yapılan bu para tüketimi, birçok muhtaç insanın refaha kavuşmasına yetecek boyutlardadır.
Oysa kumarın insanlara ne kadar büyük zararlar verdiğini her gün gazetelerde ve televizyonlarda, görmek mümkündür. Kumar borcu yüzünden intihar eden, her şeyini kaybettiği için ailesi dağılan, senelerce uğraşıp kazandığı mal varlığını birkaç saat içinde tamamen kaybedip bunalıma giren, bundan dolayı gözünü kırpmadan cinayet işleyebilen insanların haberleri her gün karşımıza çıkmaktadır. Yıkılan ailelerin, parçalanmış evliliklerin, haksız yolla kazanılan paraların üzerine bina edilen bu sektör, ahlaki yozlaşmanın çok önemli bir örneğidir. Günümüzde internet üzerinden sanal ortamlarda da kumar oynanmakta ve bu durum gün geçtikçe daha büyük yıkımlara yol açmaktadır.
2-
Allah’ın insanoğluna vermiş olduğu akıl sağlık ve zaman birer büyük nimettir. Kumar oynamak bu nimetleri zararlı bir şekilde kullanmaktır. Düzenli bir hayatı düzensiz bir hayata çevirmek toplumun temel taşı olan aile ocağını yıkmak ve dağıtmaktır. Aile fertlerinin nefretini kazanmak ve onlara kötü örnek olmaktır. Sosyal hayatı temelinden sarsmak çalışma hayatını ve helal kazancı baltalamak tembelliği ve miskinliği hayata hâkim kılmaktır.
3-
Gerçekten de, kumar insanlarda bir psikolojik tutku ve hastalık meydana getirmektedir.
Kumarcı, ailesinin ve çocuklarının rızkını kumarda kaybederek onları perişan etmektedir ve çalışıp terlemeden kazanmayı, oyun arkadaşlarının cebindeki paraya göz dikmeyi, normal saymaktadırlar. Hâlbuki bu davranışlar birer ahlaki zaaftırlar.
İşte bu sayılan zararlardan korunmak için İslam dini kumarı haram kılmış ve onu büyük günahlardan biri saymıştır.
Yüce Allah Mâide Sûresinin 90 ve 91. Ayetlerinde mealen şöyle buyurmaktadır:
“Ey İman edenler! İçki kumar (tapınmak için) dikilen taşlar fal ve şans okları şüphesiz şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçmez misiniz? Allah’a itaat edin Resule de itaat edin ve (kötülüklerden) sakının. Eğer (itaatten) yüz çevirirseniz bilin ki elçimizin vazifesi apaçık duyurmak ve bildirmektir.”
O halde hem Allah’ın gazabını hem de toplumun nefretini celbeden Allah’ın haram kıldığı bu gibi fenalıklardan uzak duralım ve çevremizi de uzak tutmaya çalışalım.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kumar oynayanlar kumarın ablası nimet ablaya güvendikleri kadar Allah’a güvensinler
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hocam arkadasim kumar oynuyor oynadigi seyin gunah oldugunu onu uyarmamak kul hakkina giriyormuyum
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Onu uyaracak güçte isen uyarman gerekmektedir. Bu mü’minin görevidir. Müslüman hata, günah işler, bizlere düşen görev o hatasının, günahının yanlış olduğunu, kendisinin yanlış yolda olduğunu söyleyerek uyarmaktır.