Paylaş
Kunut ne demek? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kunut Ne Demek?
Kunut Hakkında Kısa bilgi
Kunut, Sözlükte “Allah’a ihlasla kulluk etmek, namaz ve duayı uzatmak, sükut etmek, dua etmek, ibadet kastıyla ayakta durmak” gibi anlamlara gelen kunût, dinî bir kavram olarak, namazda rukûdan önce veya sonra ayakta dua etmeyi ifade eder.
Kur’ân-ı Kerim’de kunût sözlük anlamında, ibâdet etmek, boyun eğmek (Rûm, 30/26; Ahzâb, 33/120; Zümer, 39/9), ibadet maksadıyla ayakta durmak (Âl-i İmrân, 3/43), sükut etmek (Bakara, 2/238) manalarında kullanılmıştır.
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekatında kunut yapmak vaciptir. İmam-ı Azam’a göre kunutta tekbir almak ve kunut dualarını (Allahümme innâ neste’înuke ve Allahümme iyyâke na’büdü dualarını) okumak vaciptir. Ancak İmam Muhammed ve Ebû Yûsuf’a göre ise, tekbir almak vacip, kunut dualarını okumak ise sünnettir. Bu duayı okuyamayan kimse “Rabbenâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmağfir lî” der. Namazda kunûtu unutan kişi, namazın sonunda sehiv secdesi yapar.
Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekatinde, rükudan sonra kunût yapılır. Sabah namazında kunût duası yapmak Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikîlere göre ise müstehaptır. Şâfiî veya Mâlikî imamın arkasında sabah namazı kılan bir Hanefî, imam kunût yaparken sessizce bekler.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
KUNUT NE DEMEK?
Kunut kelimesinin akla gelen ilk anlamı “dua” olmakla birlikte; sözlükte; itaat etmek, namaz, dua, huşu, namazda kıyamda durmak, namazda dua etmek, kulluğu ikrar etmek, sükut etmek, içinde isyan olmadan itaat etmek anlamları için kullanılmaktadır.
Kunut kelimesine hudu halinde itaat etmek, itaatten ayrılmamak denildiği gibi, asıl anlamının itaat olduğunu söyleyenler de vardır. Din alanında doğru olan her şey için de kunut denilmektedir.
Ayrıca Allah’a karşı tevazu göstermek, ibadet etmek, düşmana beddua etmek, kadının kocasına itaat etmesi, cihadı uzatmak ve hacca devam etmek anlamları için kullanılmaktadır.
Kunut’un aslı, kıyam ederek Allah’a dua ve ibadet etmektir. Gerçekte ayakta olmasa da niyet ile kaim olacağından başka taatler için de bu kelime kullanılmaktadır. Kunut kelimesinin terim anlamı, sözlük anlamından farklı değildir.
Kunut; taat, huşu ile kanatları indirmek, uzun süre ayakta durmak, sessizce durmak ve organların hareketsizliğidir.Fıkıh terimi olarak kunut; dua etmek, taatte bulunmak, herhangi bir şerden kurtulmak ya da hayrı elde etmek için namazda Allah’a sığınmak anlamında kullanılmaktadır.
Hz. Peygamberin farklı uygulamalarını örnek alan mezhepler; sabah namazı, vitir namazı ve diğer namazlarda kunut yapılabileceğine hükmetmektedir. Kunut kelimesinin asıl anlamının taat olduğu, taat olarak isimlendirilen tüm görevlerin yerine getirilmesi 168 anlamına geldiği ifade edilmektedir. Kurân-ı Kerim’de kunut kelimesi farklı şekillerde on üç defa kullanılmakta; öncelikli kullanım itaat etmek, boyun eğmek manasındadır. Kunut kelimesi Kurânı Kerimde Allah ve resulüne itaat, kadının kocasına itaati şeklinde de kullanılırken, diğer kullanımlar mutlak boyun eğme anlamındadır.