Kur’an-ı Kerim okumayı adamak

Question

Her gün Kur’an-ı Kerim okumaya yemin eden bir kişi her gün Kevser Suresi okusa yemini yerine gelir mi?

Kuran i Kerim okumayi adamak

okumayı adamak

Her gün Kur’an-ı Kerim okumaya yemin eden bir kimse, her gün namaz kılsa (namazda zammı sure okuduğu için) yemini yerine getirmiş olur mu? Veya her gün ezbere Kevser suresi okusa yemini yerine getirmiş olur mu? Yemini yerine getirebilmesi için Kur’an-i Kerim’i abdestli bir şekilde eline alıp oradan hatime devam mı etmesi gerekir?

CEVAP:

Her gün Kur’an-ı Kerim okumaya yemin eden bir kişi, yemini yerine getirmek için mutlaka belirli bir miktar ya da sure okumak zorunda değildir. Bu durumda yeminin yerine gelip gelmemesi niyetine bağlı olarak değerlendirilir:

  1. Kevser Suresi Okumak: Eğer kişi, “Her gün Kur’an okuyacağım” şeklinde bir yemin ettiyse, her gün Kevser Suresi gibi kısa bir sureyi okumak bile bu yemini yerine getirebilir. Çünkü niyeti her gün Kur’an’dan bir şeyler okumaktır ve Kevser Suresi de Kur’an’dan bir parçadır. Ancak niyetinde daha uzun bir bölüm okumayı kastettiyse, buna dikkat etmesi gerekir.
  2. Namazda Okunan Surelerle Yemini Yerine Getirmek: Eğer kişi günlük namazlarında zammı sure olarak Kur’an’dan bir sure (örneğin Fatiha ve diğer kısa sureler) okuyorsa, bu da yeminini yerine getirmek için yeterli sayılabilir. Yine burada kişinin niyeti önemlidir; niyetinde her gün Kur’an’dan herhangi bir ayet veya sure okumak varsa, namazda okudukları da yeterli olur.
  3. Kur’an-ı Kerim’i Abdestsiz Okumak: Yemininde abdestli olarak Kur’an okumak gibi özel bir şart yoksa, her gün okuduğu sure veya ayeti ezbere ya da abdestsiz okuması da yeminini yerine getirmesi için yeterli olabilir.
  4. Hatime Devam Etmek Gerekir mi?: Eğer yemin sırasında “Her gün Kur’an’dan bir miktar okuyup hatim etmeye niyet ettim” gibi bir şart belirlemediyse, hatime devam etmek zorunlu değildir. Ancak niyetinde böyle bir durum varsa, her gün bir sayfa veya belirlediği bir miktar okuyarak hatime devam etmelidir.

Sonuç olarak, kişinin yemini hangi niyetle yaptığı önemlidir. Eğer niyetini genel bir Kur’an okuma şeklinde yapmışsa, kısa surelerle veya namazda okuduğu surelerle bu yemini yerine getirmiş olur.

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2022-05-19T21:12:58+03:00

    Miktarı veya ayet sayısı belirtmeden her gün Kur’an-ı Kerim okumayı adayan bir kimse; Kur’an-ı Kerim’den en az bir ayet okuması gerekmektedir. Bunun yerine namaz kılsa veya başka ibadetler yapsa geçerli olmaz.

    1
    2022-05-19T23:09:08+03:00

    Ezbere bir Ayet okusa yemini/adağı yerine getirmiş olur mu?

      1
      2022-05-19T23:21:38+03:00

      Eğer adakta ezbere veya Kur’an-ı Kerim’e bakarak şartı koşulmamış ise; ezbere okumasında bir problem yoktur.

      En iyi cevap
  1. Kuran okuma dağınız nasıl ise o şekilde yerine getiriniz. Niyet çok önemli

    Genel olarak Ezbere bir ayet okumak, adak yemini veya adağı yerine getirmek için yeterli olmayabilir. Adak, belirli bir ibadeti ya da hayırlı bir işi yerine getirme sözü vermektir, dolayısıyla adağın içeriği önemlidir. Eğer kişi belirli bir ibadet, sadaka verme veya özel bir ibadeti (örneğin, Kur’an’dan belirli bir sureyi veya ayeti belirli sayıda okuma) adak olarak niyet etmişse, sadece ezbere bir ayet okumak bu adağı yerine getirmiş sayılmaz.

    Ancak adağın içeriği ve adanmış olan ibadetin niteliği, adak hükümlerini yerine getirme konusunda belirleyici olacaktır. Örneğin, kişi sadece “Kur’an’dan bir şeyler okuyacağım” gibi genel bir ifade ile adak yapmışsa, ezbere bir ayet okumak adağı yerine getirebilir. Ama belirli bir sure veya ibadet belirtilmişse, tam olarak o amelin yapılması gerekecektir.

Cevapla