Kur’an-ı Kerim’de Haset

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kur’an-ı Kerim’de Haset ve Kıskançlık

Kuran i Kerimde Haset Kavrami

Haset ile ilgili ayetler Diyanet

Yüce Allah kur’an-ı Kerim’de ‘Haset’ kelimesini açıkça beş yerde zikretmiş olup bunları şöyle sıralayabiliriz:

“Ehli-i kitaptan çoğu, hakikat kendilerine apaçık belli olduktan sonra, sırf içlerindeki kıskançlıktan ötürü, sizi imanınızdan vazgeçirip küfre döndürmek istediler. Yine de siz, Allah onlar hakkındaki emrini getirinceye kadar affedip bağışlayın. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir.”

“Yoksa onlar, Allah’ın lütfundan verdiği şeyler için insanlara haset mi ediyorlar?” “Onlar size: Hayır, bizi kıskanıyorsunuz, diyeceklerdir. Bilâkis onlar, pek az anlayan kimselerdir.”

‘Haset’ lafzı Felak suresinde iki kez zikredilmiştir.

“Haset ettiğinde hasetçinin şerrinden.”

Haset hakkında geniş araştırma:

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2022-05-19T05:55:36+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Haset; kıskanmak demektir. Haset ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de birden çok ayet bulunmaktadır. En bildiğimiz yer ise Felak Suresinde geçmektedir. Bu ayet ise şu şekildedir;

    “Haset ettiğinde hasetçinin şerrinden” şeklinde geçmektedir.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Arapça’da “hasad” olarak geçen haset, İslam’ın kutsal kitabı Kuran’da geçmektedir. Kuran, kıskançlığın olumsuz etkilerine değinir ve onunla nasıl mücadele edileceği konusunda rehberlik eder. Kıskançlığa İslami bakış açısını vurgulayan birkaç ayet:

    1. Felak Suresi (Kuran 113:5): “Haset edenin haset ettiği zaman şerrinden.”

    Bu âyet, haset eden kimselerin varlığını kabul etmekte ve onların kötü niyetlerinden korunmak gerektiğini vurgulamaktadır. Kıskançlığın olumsuz etkilerine ve yol açabileceği olası zararlara karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlatır.

    1. Bakara Suresi (2:Haset, kişinin kendi iyiliklerini tüketip yok edebilir. Kişinin kendi iman yolculuğuna odaklanmasının ve kendini başkalarıyla kıyaslamaktan kaynaklanan olumsuz duygulardan kaçınmasının önemini vurgular.
    2. Haşr Suresi (59:9) “Onlardan sonra gelenler derler ki: “Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş kardeşlerimizi bağışla ve kalplerimizde mazlumlara karşı bir dargınlık bırakma.” Rabbimiz, şüphesiz sen lütufkarsın, merhametlisin.'”

    Bu ayet, müminleri Allah’tan af dilemeye ve diğer müminlere karşı kalplerini her türlü kin ve hasetten arındırmasını istemeye teşvik etmektedir. Müslüman toplumu içinde bir kardeşlik ve birlik duygusunu geliştirmenin önemini vurgular.

    1. Kasas Suresi (Kuran 28:76) “Muhakkak ki Karun, Musa’nın kavmindendi, fakat onlara zulmetti. Biz de ona, anahtarları bir takım güçlü adamların yükünü taşıyabilecek hazineler verdik; bunun üzerine kavmi: O’na, “Kendine sevinme. Şüphesiz Allah, övünenleri sevmez.”

    Bu ayet, büyük bir servet ve mülk sahibi olan Karun’un kıssasını anlatır. Ancak kavmi onu, kıskançlıktan ve mal-mülk ile övünmekten ileri gelen kibir ve böbürlenmeden sakındırmıştır. Ayet kibir ve kibrin Allah tarafından hoş karşılanmadığını hatırlatmaktadır.

    Bu ayetler, hasedin olumsuz sonuçlarını vurgulamakta ve onun zararından korunmanın, kişinin kendi inanç yolculuğuna odaklanmasının, bağışlanma dilemesinin ve Müslüman toplum içinde birlik duygusunu geliştirmesinin önemini vurgulamaktadır. İslam, müminleri kendilerini başkalarıyla kıyaslamak yerine şükran, tevazu ve Allah’ın kendilerine verdiği nimetlerle yetinerek kıskançlıkla mücadele etmeye teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla