Kur’ân-ı Kerim’deki Secavendler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kur’ân’daki Secâvend işaretleri ve anlamları

Kuran i Kerimdeki Secavendler

Secavend ne demek?

Tilâvet sırasında mâna açısından vakfetmenin gerekli veya isabetsiz olduğu yerleri belirtmek üzere konan işaretlere verilen isimdir.

م Vakf-ı Lazım: Bu işaretin üzerinde bulunduğu kelimede mutlaka durul malidir. Durmak vaciptir. Durulmadığı takdirde ayetin anlamı bozulur. Vakf-ı lazım işareti olan “” Tecvidli Kur’an’da kırmızı renkle renklendirilmiştir. Kur’an’da 84 yerde bulunmaktadır.

ط Vakf-ı Mutlak: Bu işaretin bulunduğu yerde cümlenin anlamı tamamandığı için burada durmak tercih edilir. Durulduğunda geriden alınmaz.

Vakf-ı mutlak işareti olan “” Tecvidli Kur’an’da kırmızı renkle renklendirilmiştir.

ج Vakf-ı Caiz: Bu işaretin üzerinde bulunduğu kelimede durmak da geçmek de caizdir. Ancak durmak tercih edilir. Vakf-1 caiz işareti olan

“”Tecvidli Kur’an’dakırmızı renkle renklendirilmiştir.

ص Vakf-ı Murahhas: Nefesin yetmemesi gibi zaruret nedeniyle durulabilecek kelimelerdir. Zaruret olmadıkça durulmamalıdır. Durulduğu takdir de geriden almaya gerek yoktur. Okumaya bir sonraki kelimeden devam edilir.

ز Vakf-ı Mücevvez: Bu işaretin üzerinde bulunduğu kelimede durmamakt tercihedilir. Durulduğu takdirde geriden almaya gerek yoktur. Okumayae ve bir sonraki kelimeden devam edilir.

لا Vakf-ı La: “Durma!” anlamına gelir. Bu işaretin üzerinde bulunduğu ke- goyag limede durulmaması gerekir. Ancak nefesin yetmemesi gibi durumlarda durmak mecburiyetinde kalınırsa geriden almak gerekir. Bu işaret ayet sonlarında bulunuyorsa durmak da geçmek de caizdir. Ayet sonunda du rulunca geriden almaya gerek yoktur.

ق

Bu işaretin üzerinde bulunduğu kelimede durmayıp geçmek daha uygun dur. Ancak durulursa geriden almaya gerek yoktur. Okumaya bir sonraki kelimeden devam edilir.

قف

“Dur!” anlamına gelir. Durmak tercih edilir, ancak isteğe bağlı olarak du rulmayabilir. Mana itibariyle durmanın uygun olabileceği yerlerde bulu nur. Vakf-i mutlak işareti olan “C” Tecvidli Kur’ân-ı Kerim’de kırmızı renkle renklendirilmiştir.

ع Rükü işaretidir. Bulunduğu yerde bir konunun tamamlandigi ve diğerinina ayete denk Begelinirse rükuya gitmenin uygun olacağını gösterir.

başladığını ifade eder. Eğer namaz kılınırken bu işaretin oldu

Vakf-ı Muanaka/Vakf-ı Murakebe: Bir veya birkaç kelime arayla art arda gelen bu üç noktadan birincisinde durulduğu takdirde ikincisinde durulmaz.

Her ikisinde durulmaz veya her ikisinde geçilmez.

Secavend nedir kısaca bilgi

Cevapla