Kur’an-ı kerimi öğrenmek, okumak ve uygulamak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

KUR’AN-I KERİMİ ÖĞRENMEK, ÖĞRETMEK, OKUMAK VE AMEL ETMEK

Kuran i kerimi ogrenmek okumak ve uygulamak

Yüce rabbimiz insanlığa doğru yolu göstermek onları dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşturmak için kitaplar göndermiştir. En son gönderilen kitabımız olan kuranı kerim peygamber efendimize vahiy edilen, hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelen bir hidayet rehberidir. Kuranı Kerim, peygamber efendimize indirilmesinden günümüze kadar ki zaman içerisinde Müslümanların öğrendikleri, okudukları ve ezberledikleri ve saygı gösterdikleri sönmeyen bir meşale ve sapmayan bir pusuladır.

Hak ile batılı birbirinden ayırt eden, hakikatin tek kaynağı, kurtuluşun rehberi olan Kura’n-ı Kerimi öğrenip okumak, çocuklarımızı okutmak ve mesajlarını nesillerimize aktarmak rabbimize imandan sonra gelen en önemli görevlerimiz arasındadır. Her Müslüman’ın ibadet görevlerini yapacak kadar Kur’an-ı Kerim’den ayet ve sureler ezberlemesi farzdır. Yüce rabbimiz “Ey Muhammed (s.a.v.) Rabbinin sana vahy edilen kitabını oku. Onun kelimelerini değiştirecek yoktur ve O’ndan başka sığınacak bir yer bulamazsın” buyurmaktadır.(1) Dünya kelamlarının en güzelini söyleyen peygamber efendimiz (s.a.v.) de “Sizin en hayırlınız, Kuranı öğrenen ve öğretendir.’(2) buyurarak Kur’anı Kerim öğrenmeyi ve öğretmeyi bizlere tavsiye etmişlerdir. Dünya ve ahiret mutluluğumuz için Kur’an-ı Kerimden yeterince faydalanmak istiyorsak, onu öğrenmek, okumak, okutmak, manasını anlamaya çalışmak ve hepsinden önemlisi Rabbimizin emirleri olan kuralları hayatımıza uygulamamız gereklidir.

Rabbimiz “haberiniz olsun ki bu Kur’an insanları en doğru yola götürür.”(3)buyurmaktadır.     Şüphe yok ki Kur’an-ı Kerimi okumak, nesillerimize okutmak gönüllere huzur, aklı ve kalbi yapıya sükûnet, ruhlara sevinç, bakışlara ve davranışlara bir istikamet, ölçü, mahlûkata merhamet, hanelere bolluk ve bereket, dillere şükür ve hamdi getirir. Bu özelliklerde, Rabbimizin hoşuna gidecek olan davranış ve hallerdir. Bunları da Kur’an-ı Kerimi öğrenip, uygulamakla kazanabiliriz. Peygamber efendimiz (s.a.v.) ‘Kur’anı okuyunuz çünkü o kıyamet günü ona sahip olanlara şefaatçi olarak gelecektir’(4) buyurmaktadır. Her zaman Kur’an-ı Kerimi öğrenmeye çocuklarımıza öğretmeye ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacımızı gidermek için en yakınımızda ve her zaman ulaşabileceğimiz müftülerimiz, vaizlerimiz, imamlarımız, Kur’an Kursu öğreticilerimiz ve Kur’an ehli hocalarımız vardır. Biliyoruz ki yüce dinimizin beyanı olan Kur’an-ı Kerim’in ilk emri Yaratan Rabbinin adı ile oku’ olmuştur.

Bizlere düşen görev Kur’an-ı Kerimi okumak, okutmak ve içerisindeki bilgileri hayatımıza uygulamaktır. Şu ayet’i kerimeler ve  hadis-i şerif ile bitiriyorum. Allah (c.c.) ‘Her şeyi yaratan rabbinin adı ile oku, O insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku, Rabbin nihayetsiz ikram sahibidir. Kalemle (yazmayı) öğreten O’dur. İnsana bilmediğini O öğretti. (sakın okumamazlık etme). Çünkü insanoğlu azgınlık eder, kendisini ihtiyaçsız görür. Her halükarda dönüşünüz rabbinizedir.’(5) buyurmaktadır.

Peygamber efendimiz (s.a.v.) “Kim Kur’an okur onunla amel ederse kıyamet günü onun ana babasına ışığı güneşin ışığından daha parlak bir taç giydirilir.”(6) diyerek bizlere müjde yolunu göstermiştir. Ne mutlu Kur’an-ı Kerimi öğrenen, öğreten ve hayatında uygulayanlara.

——————————-

1.Kehf 27  2.R.Salihin 995  3. İsra 9 4. Müslim 5. Alak 1-8 6. 6.Ebu Davud Salat

Kur’ân-ı Kerîm’i tecvidli okumak gerekli midir?

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-22T15:45:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rabbimiz (cc), Rasulullah (sav) aracılığıyla insanlığa lutfettiği kitaptır Kur’an-ı Kerim. Bu kitap, bize yaratılışımızın hikmetini, varoluşumuzun gayesini öğretti. Hayatın imanla anlam bulacağını, insanın kulluk ile yüceleceğini haber verdi. Müminler, on dört asırdır Kur’an-ı Kerim’i önce gönüllerine sonra da zihinlerine nakşetti. Ona sarsılmaz bir imanla, derin bir muhabbetle bağlandı. Kur’an-ı Kerim’i okumaktan maksat, onu anlamak, anlamaktan maksat da, onun hükümleriyle amel etmek ve onun gösterdiği yoldan yürümektir.

     

    En iyi cevap

Cevapla