Kuran-ı Kerimin Korunması

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mushafın Korunması

SORU: Dini bakış açısından aşağıdakilerden hangisi daha uygundur: Yırtılmış ve eski bir Kur’an nüshası bulunduğu zaman onu olduğu gibi muhafaza mı edeyim, yoksa onu yakayım mı?
CEVAP: Kur’an-ı Kerim Yüce Allah’ın kitabıdır. Geçmişte ve gelecekte onu hiçbir şey geçersiz (batıl) kılamaz. Hikmet sahibi ve övgüye layık Allah katından indirilmiştir. İzzet ve celal sahibi rabbimiz onun hakkında şöyle buyurmaktadır:

Şüphesiz size Allah’tan bir nûr ve apaçık bir kitap gelmiştir. Allah, rızasını gözetenleri onunla selamet yollarına eriştirir ve onlan izni ile karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Onları doğru yola iletir. (Mâide/15-16)

Biz bu Kur’an’ı bir dağa indirmiş olsaydık, sen onun, Allah korkusuyla baş eğerek parça parça olduğunu görürdün. Bu misalleri insanlar düşünsünler diye veriyoruz. (Haşr/21)

Müfessirler Vakıa süresindeki şu âyetlere dikkat çekmişlerdir:

Hayır! Yıldızların yerlerine yemin ederim ki -bunun ne büyük yemin olduğunu bir bilseniz!- şüphesiz bu, korunmuş bir kitapta bulunan değerli bir Kur’an’dır. Ona ancak temizlenenler dokunabilir. O, âlemlerin rabbin’den indirilmiştir.

Müfessirlerden bazıları bu âyette geçen korunmuş kitap’ian kastedilenin, Allah’ın kelamını ihtiva eden Mushaf-ı Şerif (Kur’an) olduğunu söylemişlerdir.

Madem ki Mushaf-ı Şerif Yüce Allah’ın kelâmını ihtiva etmektedir, o halde onun korunması, saklanması ve küçük düşürülmemesi gerekir. Bu sebeple Kur’an-ı Kerim’in üstüne başka bir şeyi koymamak, tahkir edileceği veya horlanacağı yerlere bırakmamak bir müslümanın uyması gerekli İslâmî edeplerdendir. Seleften bazıları Mushafın korunması ve ona hürmet konusunda daha da ileri gitmişler ve onun için ayağa kalkmışlar ve onu öpmüşlerdir. Bu, saygıda ileri bir noktadır.

Fıkıhçılar Mushafı saygınlığına ve konumuna uygun olmayan şeylere maruz kalmasından korumak için, tuvalet gibi içerisinde pislik bulunan yerlere Mushaf la (Kur’an’Ia) birlikte girmenin haram olduğunu söylemişlerdir.

Bütün bunlardan şunu anlayabiliriz: Okunurken veya taşınırken fazla kullanılması sebebiyle parçalanmış bir mushaf bulunduğu zaman, sahibinin bu mushafın okunamayacak duruma gelmiş yapraklarını yakması daha uygundur. Bir kimse böyle bir mushaf nüshasını pisliğin bulaşamayacağı bir yerde muhafaza edebilirse bunda da bir sakınca yoktur. Başarının sahibi Allah’tır.

 

Cevapla