Paylaş
Kuran-ı Kerimin Kutsal kitap olduğunu nereden anlayabilirim?
Question
Kuran-ı Kerim son kutsal kitaptır
Kur’an’ın kutsal kitap olduğuna inanmak imanımızın gereğidir. Bununla birlikte Onun varlığı ve mukaddesliği hem tarihi tecrübe, Hem de akli delillendirme ile ortaya konulabilir.
Kitaplara iman eden kişi, Kur’an’ın, Allah tarafından bindirilmiş ve içeriğinin de tamamıyla halk/ gerçek olduğunu gönülden kabul eder aksini zihninden geçirmez.
Tarihi tecrübe, Allah’ın insanlık tarihinin başlangıcından itibaren kendi emir ve yasaklarını, sahifeler ve kitaplar şeklinde insanlara indirdiğini kaydeder. Kur’an’ın da bu kitapların sonuncusu olduğu tarihi bir tecrübe ile sabittir.
Rabbimiz inkar edenlerden, Kur’an’ın bir benzerini, birkaç suresinin ya da ayetlerinin mislini getirmelerini istiyor. fakat 14 asırdır hiçbir insan ya da grup gerek içerik gerekse üslup olarak, Rabbimizin bu isteğini (!) yerine getirilmemiştir, bundan sonra da getirmeyecektir.
Aklen Kur’an, Diğer kitaplarla kıyaslandığında, hem uslub hem de içerik açısından insan sözü ya da müdahalesi olamayacak şekilde mükemmel, bütüncül ve tutarlı bir kitaptır. Bu da onun kutsallığın bir göstergesidir.
Kur’an’da bu özellikler pek çok ayette zikredilmiştir. ilk olarak Kur’an’ın insan sözü olmadığı, uydurulmadığı hakkında Rabbimiz inkar edenlere meydan okurcasına söyle ifadeler kullanılmıştır:
“ De ki: Bu iddianız da tutarlı iseniz, ( bana ve Musa’ya inen) bu iki kitaptan daha doğru, daha muhteber olup, Allah tarafından gelmiş olan başka bir kitap gösterin, Onu tabi olayım!”
“De ki: Yemin ederim! Eğer insanlar ve cinler, bu Kur’an’ın benzerini yapmak için bir araya toplansalar, hatta birbirlerine destek olup güçlerini birleştirseler bile, yine de onun gibi bir kitap meydana getiremezler.”
“ İddialarında tutarlı iseler Kur’an gibi bir söz getirsinler bakalım!”
“ Yoksa “Kuranı kendisi uydurmuş” mu diyorlar. De ki: “ İddianızda tutarlı iseniz, Haydi onunkine benzer on sure getirin, isterse kendi uydurma nız olsun ve Allah’tan başka çare bileceğiniz herkesi de yardımınıza çağırın!”
Kur’an’ın indirildiği dönemde yaşayan ve Müslüman olan pek çok şair, Kur’an’daki edebi özellikleri, insan sözü olamayacağını, Dolayısıyla Kuran’ın ilahi bir metin olduğunu ifade etmişlerdir. O dönemin meşhur ve mahir şairlerinden Lebîd b. Rebîa, ayetler karşısında acizliğini “ Yüce Allah bana Bakara ve Al-i İmran’ı öğrettikten sonra artık şiir söyleyemem.” diyerek ifade etmiştir.
Cevapla