Kuran neden peygamberimiz zamanında kitap haline getirilmedi

Question

Kuran peygamberimiz hayattayken kitap haline getirilmemiştir sizce bunun sebebi ne olabilir

Hz. Muhammed’e peygamberlik gelmesiyle beraber kuran-i kerimin indirilmesi başlamıştır. Kuran-i kerimin indirilmesi peygamberimizin vefatına çok az bir süre kala tamamlanmıştır. Peygamberimiz hayatta iken kuran-i kerimin tamamlanmıştır ancak kitap haline getirilmesi Hz. Ebubekir tarafından yapılmıştır. Bunun sebebi ise peygamberin hayatta olmasıdır. Yani peygamberimiz hayatta iken kitap haline getirme ihtiyacı olmamıştır ancak vefatından sonra kuranın kimileri tarafından bozulmasını engellemek için kuran kitap haline getirilmiştir. Böylece hiç kimse kuranı değiştirememiştir.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Kur’an, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) zamanında kitap halinde toplanmadı çünkü Kur’an, Allah tarafından parça parça indiriliyordu. İniş süreci yaklaşık 23 yıl sürdü ve her ayet, o anki ihtiyaçlar, toplumsal durumlar ve çeşitli olaylarla bağlantılı olarak indirildi. Bu nedenle, Allah’ın vahyi Peygamberimize doğrudan birer ayet olarak ulaşıyor, Peygamberimiz de bunları ashabına bildiriyordu.

    Kur’an’ın kitap haline getirilmemesinin bir diğer nedeni de, vahyin yazılmasını yasaklayan bir uygulama olmamış olmasıdır. Peygamberimiz, vahyi çoğunlukla hafızalarına kazandırmak ve ezberlemek için ashabını teşvik etti. Ayrıca, bazı sahabeler vahyi yazıyorlardı, ancak Kur’an’ın tümü henüz bir kitap halinde toplanmamıştı. Bunun sebebi, vahyin tamamlanmasının ardından bu işin düzenli bir şekilde yapılmasıydı.

    Kur’an’ın kitap haline getirilmesi, Hz. Ebubekir (r.a.) zamanında, yani Peygamberimizin vefatından sonra başladı. Hz. Ebubekir’in halifeliği sırasında, savaşlarda birçok hafızın şehit düşmesi üzerine, Kur’an’ın tamamının toplanıp bir kitap haline getirilmesi kararlaştırıldı. Zeyd bin Sabit gibi sahabeler tarafından bu iş yapıldı ve Kur’an, bir araya getirilerek derlendi.

    Sonuç olarak, Kur’an’ın Peygamberimizin zamanında kitap haline getirilmemesi, vahyin parça parça ve zaman içinde inmesinin doğal bir sonucu olarak anlaşılabilir. Ayrıca, vahyin toplanması ve bir kitap haline getirilmesi, İslam’ın temel değerlerine uygun bir şekilde, doğru bir zamanda ve yerinde yapılmıştır.

Cevapla