Paylaş
Kur’an okumayı öğrenmenin fazileti
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
KUR’AN OKUMANIN FAZİLETİ
Kuranı kerim’i okumanın fazileti kısaca
Okunan mübarek kitap anlamına gelen Kuran-ı Kerim, Yüce Allah tarafından Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’e gönderilen son ilahi kitaptır. Kuran-ı Kerim, peygamberimizden sonra her devrin ve her milletin son ilahi kitabı olarak gönderildiğinden, içeriğinde bütün insanlığı kapsayacak kadar geniştir. Bu aziz kitabın muhatabı kıyamete kadar gelecek olan bütün insanlar, gayesi de; bütün insanların dünya ve ahret mutluluklarını sağlamaktır. İnsanoğlunun bu gayeye ulaşabilmesi için O’na, iman etmesi, okuması, anlaması ve hükümlerini yerine getirmesi gerekir. Zira Yüce Rabbimiz: “(Ey Peygamber!) Bu bir mübarek kitaptır ki, Ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdik.”(1),”İndirdiğimiz bu Kur’an, mübarek bir kitaptır. O’na uyun ve hükümlerine karşı gelmekten sakının ki, Allah’ın rahmetine erişesiniz.”(2) buyurmuştur. Demek ki, Yüce kitabımız Kur’an-ı okumaktan maksat, O’nu anlamak, anlamaktan maksat ise O’nun hükümleri ile amel etmek ve gösterdiği yoldan yürümektir.
Kur’an-ı Mübin, yalnız, insanların imanlarına akidelerine ve ibadetlerine temas eden bir kitap değildir. O, bunlarla beraber, marifetten, beşeri, medeni ve içtimai hayattan, ahlak ve faziletten, hak ve hürriyetten, yerde ve göklerde olanlardan, şefkat, merhamet ve toplumsal yardımlaşmadan, geçmiş kavimlerin kıssalarından
da bahseder. O,tecrübeye, müşahadeye, akla ve iradeye geniş yer verir. İlmi ile alimleri,hikmeti ile inanları,manevi güzelliği ile ruhları,nuru ile alemleri aydınlatır.Kalplere şifa olur.İnsanlarda salim bir vicdan,vicdanlarda kamil bir iman,kafalarda nurlu bir irfan,ancak Kur’an-ı Kerim ile olur. Bunlardan faydalanmak için Kur’an’ın gece gündüz demeden her fırsatta okunması, anlaşılması ve hayata geçirilmesi gerekir. Her müslümanın baş kitabı Kur’an-ı Kerim olmalıdır. Peygamberimiz (sav):”İki kimse gıpta edilir. Birisi, Kur’an-ı öğrenip onunla gece-gündüz meşgul ve muhtevasıyla amil olandır. Diğeri de Allah’ın kendisine verdiği maldan infak edendir.”(3) buyurmuştur.
Kur’an-ı Kerim okumak başlı başına bir ibadettir. O’nu dinlemekte mü’mine sevap kazandırır. Peygamberimiz (sav) Kur’an okuyan mü’min,”Ütrücce (ağaç kavunu) gibidir. kokusuda
tadıda hoştur.”(4) buyurmuştur. Peygamberimiz mü’minleri her zaman Kur’an okumaya ve O’nu ezberlemeye teşvik etmiş, şöyle buyurmuştur: ”Kalbinde Kur’an’dan bir ayet bulunmayan kimse, harabe bir ev gibidir.”(5) ,”Evlerinizi kabir haline getirmeyiniz. Müsait vakitlerinizde nafile ibadetlerden ve Kur’an okumaktan evlerinizi mahrum etmeyiniz.”(6)
Öyle ise, hayatın manasını anlamamız, yaratılış ve dünyaya gönderiliş gayemizi kavrayabilmemiz, iyi bir kul olabilmemiz, değişen ve gelişen dünyanın ağır şartlarını göğüsleyebilmemiz için, Kur’an okumamız ve O’ndan öğütler almamız gerekir. Rabbi ile konuşmak isteyen, ahirette şefaatçi isteyen, cennette derecesinin yükselmesini isteyen, Kur’an okusun.
Bir ayeti kerimenin mealini vererek bitiriyorum: ”Kur’an okunduğu zaman O’nu dinleyin ve susun ki size rahmet edilsin.” (7)
——————————
1-Sad,29
2-En’am,155
3-Riyazüs-Salihin,2/1001
4-Riyazüs-Salihin,2/999
5-Riyazus-Salihin,2/1004
6-Riyazüs-Salihin,2/1022
7-A’raf,204
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kur’an-ı Kerim bizlerin hayat kitabıdır. Bizim kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’i okumalı, anlamalı ve anladığımız gibi de aynı şekilde yaşamalıyız.
Kur’an-ı Kerim’deki emir ve yasskların tamamına uymakla mükelleftir Müslüman. Rabbimiz (cc) şöyle buyuruyor; İndirdiğimiz bu Kur’an, mübarek bir kitaptır. O’na uyun ve hükümlerine karşı gelmekten sakının ki, Allah’ın rahmetine erişesiniz.” (Enam Suresi/155)
Kur’an-ı Kerim’in okunması da sevaptır Müslümanlar için. Kur’an okumak tek başına bir ibadettir.
Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor; ”Evlerinizi kabir haline getirmeyiniz. Müsait vakitlerinizde nafile ibadetlerden ve Kur’an okumaktan evlerinizi mahrum etmeyiniz.” (Riyazüs-Salihin,2/1022)
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Her gün bir ayet kuran okumak farz mi
Selam, Her gün bir ayet kuran okumak farz mi? Yada kuran okumak sünnet mi?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kur’an-ı Kerim bizim hayat kitabımızdır. Bir Müslüman’ın Kur’an-ı Kerim’den bihaber olması asla doğru değildir. Kur’an okumak sünnettir. Fakat Kur’an okumak farz olmasa dahi bu Kur’an-ı Kerim’i okumayı geciktirmek anlamına gelmez. Bir Müslüman’ın düzenli bir şekilde anlayarak Kur’an-ı Kerim’i okuması gerekir.