Kur’an Ve Bilimsel Olgular

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

 Bazı bilimsel olguların ve yeni buluşların Kur’an âyetleriy-le bağlantısının kurulması konusunda İslâm’ın görüşü nedir? Kur’an-ı Kerim bilimsel olgulardan (fenomenlerden) da haberler veriyor mu?

Kuran Ve Bilimsel Olgular

CEVAP: Allah Teâlâ Kitabını, her akıl sahibinin kendisiyle hidâyeti bulacağı bir nur olarak indirmiştir. Dünyada saadetin yoluna, ahiret-te de devamlı nimetlere bu kitapla ulaşılır. Bunun içindir ki Kur’an-ı Kerim Kehf sûresinin başında şöyle der:

Hamd Allah’a mahsustur ki, kendi katından şiddetli bir azap ile ikaz etmek, iyi iş ve davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için, içinde temelli kalacakları (cennette) güzel bir ecir bulunduğunu müjdelemek ve Allah evlat edindi, diyenleri de uyarmak için kuluna (Mu-hammed’e) kendisinde hiç bir (tezat ve) eğrilik bulunmayan dostdoğru Kitab’ı indirdi.

Bu sebeble Kur’an-ı Kerim inanç, ibadet, muamelât, ahlâk, tarih, darb-ı mesel konularına önem vermiş, inkar edenlere karşı apaçık delillerle ve parlak burhanlarla mücadele etmiştir.

Bununla beraber Kur’an-ı Kerim, kâinatta müşahede edilen ve tabiatta cereyan eden olaylardan da sö^ etmiştir. Gece ve gündüzden, gökyüzünden, nehirlerden ve denizden, güneş, ay ve yıldızlardan, günlerden, aylardan ve yıllardan bahsetmiştir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim bilimsel gerçeklere işaret eden özlü ifadeleri de ihtiva etmektedir. Mesela: “Derilerinin her yanışında, azabı tatmak için onları başka derilerle de değiştireceğiz” (Nisa/56) âyetinde olduğu gibi. Çünkü azabın acısının hissedilmesi ancak deri yoluyla olur. Şayet kemiğin üzerinden deriyi yüzmüş olsak sonra da azabı bu deriye yöneltsek acıyı hissetmez.

Kur’an-ı Kerim yine bir başka bilimsel gerçeğe işaret etmek üzere şöyle buyurmaktadır:
Evet biz onu parmak uçlarına varıncaya kadar bütün incelikleriile yapmaya kadiriz. (Kayamet/4)

Ayette geçen benan (parmak uçları) kelimesi benane’nin çoğuludur. Bu âyet son asırlarda keşfedilen parmak izi olgusuna işaret etmektedir. Çünkü her insanın parmak uçları diğer insanların parmak uçlarından farklıdır. Bu ilahi kudretin en şahane görüntülerinden biridir. Bu sebeble Allah Teâlâ kendisinin sonsuz gücünü isbatlamak maksadıyla parmak uçlarının yaratılışını hatırlatmıştır.

Şu âyet-i kerimeyi de bu konuda bir Örnek olarak görebiliriz:

Rüzgarları aşılayıcı olarak gönderdik. (Hicr/22)

Buradaki işaretin de, bitkilerin malum aşılanma ameliyesinin rüzgarlar vasıtasıyla gerçekleştirildiğini bize hatırlatıyor olması mümkündür.

Bununla birlikte biz, Kur’an-ı Kerim’in bilimsel meselelerin tamamından söz ettiğini söyleyemeyiz. Çünkü Kur’arı’m temel görevi bu değildir. Kur’an bunu yapmak isteseydi şu anki hacminden kat kat daha büyük olurdu. O halde Kur’an âyetlerini bir takım bilimsel nazariyelere göre yorumlamak yanlıştır. Çünkü bu yöntem bir takım zorlamalara ve Kur’an âyetlerine taşıyamayacakları anlamların yüklenmesine yol açabilir. Kur’an-ı Kerim’in bu meseleleri kendi bilim dallarına havale etmiş olması ve onun kesinleşmiş bilimsel gerçeklerle çelişen herhangi bir şeye yer vermeksizin sadece Allah yoluna daveti kendişine hedef seçmesi bir kusur değildir. Bu, Kur’an-ı Kerim’in i’cazı-nın alametlerinden biridir. Allah gerçeği söyler ve doğru yola eriştirir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kur’an, İslam inancına göre Allah’ın kelamıdır ve kutsal kitaptır. Kur’an’ın bazı ayetlerinde, bilimsel gerçeklerle uyumlu ifadeler bulunması Müslümanlar arasında birçok ilgi ve tartışma konusu olmuştur. Bazı Müslümanlar, Kur’an’ın bazı bilimsel gerçekleri önceden bildirdiğine ve bunun da Kur’an’ın ilahi kaynağına ve mucizevi doğasına işaret ettiğine inanırken, diğerleri daha temkinli bir yaklaşım benimsemektedir.

    Kur’an, temel olarak bir tevhid, ahlak, ibadet ve rehberlik kitabıdır. Bilimsel ayrıntılar veya kesin bilimsel açıklamalar sunmak amacıyla indirildiği düşünülmez. Bununla birlikte, bazı ayetler, doğa olaylarını veya kâinattaki düzeni anlatırken, dikkate değer bir uyum veya tutarlılık gösterdiği için bilimsel açıdan dikkat çekmiştir.

    Ancak, Kur’an’ın bilimle uyumlu olduğunu ileri sürmek veya tüm bilimsel meseleleri açıklamak için Kur’an’ı kullanmak bilimsel bir yaklaşım değildir. Kur’an’ın yorumlanması, bilimle uyumlu görünen ayetlerin zaman ve kültürel bağlam içinde anlaşılmasını gerektirir. Ayrıca, Kur’an’ın birçok konuda mecazi ifadeler içerdiği de dikkate alınmalıdır.

    İslam düşünce geleneği, Kur’an’ın bilimle uyumlu olduğu veya bilimsel keşiflerle çeliştiği görüşünde çeşitli yaklaşımlara sahiptir. Bazıları, Kur’an’ın bilimsel gerçekleri içerdiğine ve bu gerçeklerin ilahi kaynaktan geldiğine inanırken, diğerleri bilimin insanlığın keşfettiği gerçeklere dayandığını ve Kur’an’ın ana amacının bilimsel bilgi sağlamak olmadığını savunur.

    Sonuç olarak, Kur’an’ın bazı bilimsel gerçeklerle uyumlu ifadeler içermesi Müslümanlar arasında farklı yorumlara ve tartışmalara yol açmıştır. Ancak, Kur’an’ın temel amacı dini, ahlaki ve ruhani rehberlik sağlamak olduğu için, bilimle ilgili ayrıntılı bilgiler veya bilimsel açıklamalar sunmak amacıyla indirildiği düşünülmemektedir. Bilim ve Kur’an’ın birbiriyle uyumlu olduğunu veya birbirini desteklediğini savunan veya reddeden görüşler, bireysel yorumlara dayanmaktadır.

    En iyi cevap

Cevapla