Paylaş
Kur’an Ve Güzel Ahlak
Question
Kur’an Ve Ahlak
İnsanın beden ve ruh bütünlüğü ile alâkalı olan güzel ahlâk,“Kur’ân, Sünnet ve akl-ı selîme uygun olan söz, fiil ve davranışlardır.“(1)şeklinde tanımlanabilir. İslam dininin gayesi, “Tevhîd” inancını, bütün insanların gönüllerine nakşetmek ve onların güzel ahlâk sahibi fertler olmalarını temin etmektir. Hz. Peygamber (sav)’in gönderilişi de tevhid inancının kemali için, güzel ahlâkı tamamlamak gayesine yöneliktir. Nitekim Peygamberimiz (sav), bir hadislerinde, “Ben, ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.”(2) diye buyururken, Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de Hz Peygamberin güzel ahlâkını “Sen, elbette yüce bir ahlâk üzeresin.”(3) şeklinde buyurarak övmüştür.
Dinimize göre insanların cennete girmelerine en fazla yardımcı olan, Allah’a karşı sorumluluk bilinci taşımaları ve güzel ahlâklarıdır. Nitekim Hz. Peygamber (sav)’e ameller arasında cennete girmeye sebep olan şey nedir? diye sorulunca:“Allah’tan hakkıyla korkmak ve güzel ahlaktır.”(4) şeklinde cevap vermiştir.Bu anlamda; Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah, olgun müminlerin güzel ahlakından bahsederken onları; “ zor günlerde yoksulu doyuran, birbirine doğruyu tavsiye eden, Allah’ın koyduğu sınırları aşmayan, kötülüğün gizlisine de açığına da yaklaşmayan, cana kıymayan, ölçü ve tartıda adaleti gözeten, ölçülü konuşan, verdiği sözde duran, insanlara karşı büyüklük taslamayan, verilen emaneti koruyan, sözü özü bir olan, ana babaya, akrabaya, komşuya ve arkadaşa güzel davranan”(5) kişiler olarak nitelendirir.
Güzel ahlâk, toplum hayatını sürdürmenin ve insanlık onurunu yüceltmenin bir gereğidir. Bir insanın yaptığı kötü bir davranışın, ailesinden başlayarak bütün topluma dokunan zararları vardır. Bunun için ahlâka aykırı tavırları görüp geçiştirmek, onun yayılmasına imkân hazırlamak demektir.
Akıllı ve samimi bir insan, her zaman Allah’ın hoşnut olacağı davranışlarda bulunur. Basit davranışlar sergilemez. Özenmemiz ve örnek almamız gereken insanlar, Allah’ın elçileri olan peygamberlerdir.
Göstermemiz gereken ahlâk ise, Allah’ın bizim için seçip tavsiye ettiği güzel ahlâktır.
Son yıllarda kitle iletişim araçlarından ve çevremizde olup-bitenlerden öğrendiğimiz kadarıyla, ülkemizde özellikle kapkaççılık, cinsel tâciz, adam öldürme, cinayet, yaralama, hortumculuk, adam kaçırma, toplumun sağlığını bozma girişimleri, rüşvet verip-alma, uyuşturucu madde kullanma, haksız kazanç vb. suç türlerinde önemli artışlar söz konusudur. Elbette bu içtimâî suçların birçok sebepleri olmakla birlikte en önemli sebebi, yeteri kadar Kur’anî ahlâka sahip olmayışımızdır.
Hâlbuki toplumsal huzur ve sükûneti sağlamada inanç, ibadetle birlikte Hz. Peygamberin eşsiz ahlakı olan “Kur’an Ahlakına” hepimizin ihtiyacı olduğu göz ardı edilemez. Özellikle geleceğimizin teminatı gençlerimizi, Kur’an’ın güzel ahlaki ilkeleriyle yetiştirmek anne-baba olarak hepimizin üzerine düşen bir vecibedir. Nitekim Peygamberimiz (sav) bu hususta şöyle buyurmuştur:“Hiç bir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha iyi bir hediye veremez.”(6)
Unutmayalım ki, Hz. Peygamber (sav)’in kendisinden aldığı ve hayatına yansıttığı Kur’an Ahlakı sayesinde cahiliye toplumu, asrı saadet toplumu haline gelmiştir. Her türlü vahşeti yapan, kız çocuklarını toprağa diri diri gömen bir nesil, zamanla karıncayı incitmeyecek kadar şefkate ve hakka karşı sorumluluğa sahip olmuştur. İşte bu sebeple, “Ahlak iledir kemal-i âdem, Ahlak iledir nizam-ı âlem” sözü gereğince; toplum olarak kemale ermemiz, huzur ve saadeti yakalamamız için; Kur’an’ın güzel ahlakî ilkelerini hayatına yansıtan Hz. Peygamberin güzel ahlak örneklerini model almamız gerekmektedir.
[1] Kürsüden Öğütler 52 Konuda Vaaz Örnekleri, DİB Yay. s. 255
[2] Muvatta, Husnü’l-Hulk,1, H. No: 8, II, 904
[3] Kalem, 68/4
[4] Müsned, (2/2991); Tirmizi, H. no:2005; İbni Mace, H. no: 4236
[5] Bkz. Nisa,36; Tevbe, 71; Ra’d, 20-21; İsra,35; Mü’minun
[6] Tirmizi, Birr, 33
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Kur’an-ı Kerim, insanların hayatında güzel ahlakın önemine vurgu yaparak, toplumda sevgi, saygı ve adaletin egemen olması için gerekli olan ahlaki değerleri öğretir. İslam dininde güzel ahlak, imanın bir parçasıdır ve hayatın her alanında uygulanması gereken bir ilkedir.
Kur’an-ı Kerim’de, güzel ahlakın ne olduğu ve nasıl uygulanması gerektiği ile ilgili birçok ayet bulunmaktadır. İşte Kur’an-ı Kerim’in güzel ahlak ile ilgili bazı ayetleri:
Kur’an-ı Kerim’deki bu ayetlerde vurgulanan ahlaki değerler arasında doğruluk, adalet, iyilik, yardımlaşma, hoşgörü, sevgi, saygı, merhamet ve bağışlama gibi değerler yer almaktadır. İslam dininde güzel ahlak, sadece Allah’ın emri değil, aynı zamanda insanlar arasında barış ve huzurun sağlanması için gereklidir.
Sonuç olarak, Kur’an-ı Kerim, güzel ahlakın önemine dair birçok ayet içermekte ve insanların hayatında bu ahlaki değerlerin uygulanmasını teşvik etmektedir. İslam dininde güzel ahlak, imanın bir parçasıdır ve insanlar arasında sevgi, saygı ve adaletin egemen olması için gereklidir.