Paylaş
Kuran ve sünnet ilişkisi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
KUR’AN VE SÜNNETE BAĞLILIK
Allah-u Teala kainatın en şereflisi olarak yarattığı kullarını başı boş bırakmamış; insanın dünya ve ahirette mutluluğunu temin etmek üzere yol gösterici olarak kutsal kitaplar ve peygamberler göndermiştir. İnsanlığa gönderilen ve hükümleri kıyamete kadar devam edecek olan yegane kitap Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim insanları hidayete ulaştıran şifa ve rahmet kaynağıdır. Hazret-i Muhammed (s.a.v) ise Kur’an-ı Kerim’in dünya üzerindeki en güzel uygulayıcısı olmuştur. Kur’an’da peygamberimizin bu özelliği hakkında şöyle denilmektedir: “Andolsun, Allah’ın Resûlünde sizin için, Allah’ı ve ahireti arzu eden ve Allah’ı çok anan kimseler için uyulacak en güzel bir örnek vardır.”[1]
Rabbimiz mü’minlere hitaben “Allah’a ve Rasulü’ne itaat edin”[2] buyurmaktadır. Allah’a itaat Kur’an’a uymakla, rasulüne itaat ise sünnetine tabi olmakla mümkündür. İslam dininin iki temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim ve sünneti birbirinden ayırmak mümkün değildir. Yüce Allah dini hükümlerin bir kısmını Kur’an’da belirtmiş, bir kısmından ise sadece prensip olarak bahsetmiştir. Bazı ayetlerin doğru anlaşılabilmesi ancak peygamberimizin tefsir ve uygulamalarıyla mümkündür.Yine Kur’an’da namaz, oruç gibi ibadetler emredilmiş; fakat bunların eda ediliş şekilleri üzerinde durulmamıştır. İbadetlerin eda edilişleri hususunda da bilgi kaynağımız sünnet olmuştur. Yüce Allah, Hz. Peygamberin dindeki bu önemli yerini, Kur’an-ı Kerim’de kendisi tayin etmiştir.
“Peygamber size ne verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa ondan da sakının.”[3] mealindeki ayette, Peygamberimizin söz, fiil ve takrirlerinin bizler için önemi açıkça ifade edilmiştir. Ayrıca Hz. Peygamberi sevmek, O’na inanmak, O’na itaat etmek, O’nun getirdiklerini gönülden kabul edip almak, yasaklarından kaçınmak, kısacası sünneti yaşamak da Allah’ın bir emridir. Görüyoruz ki İslamı doğru anlamak ve yaşamak ancak Kur’an ve sünneti bir arada değerlendirmekle mümkün olabilmektedir.
Allah’u Teala Nisa Suresi 59. ayetinde inananlara hitaben “Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resûlüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir.” buyurmaktadır. Ayeti celilede herhangi bir meselede çözüm ararken Kur’an’a ve sünnete başvurmamız istenmekte, Hz. Peygamberin rehberimiz olduğu vurgulanmaktadır.
Allah’ın kendisinden razı olduğu bir kul olabilmek, dünya ve ahirette elde etmek, ancak Kur’an ve sünnete bağlılıkla mümkündür. Bu bağlılık ise kişinin hayatını düzenlerken Kur’an ve sünneti esas alması demektir. Mü’minler olarak sadece ibadetler alanında değil; hayatın her alanında Kur’an’ın ve sünnetin belirlediği örnek Müslüman modeline uygun bir ömür yaşamaya gayret göstermeliyiz.
“Size iki şey bırakıyorum. Onlara sıkı bir şekilde sarıldığınız sürece yolunuzu şaşırmazsınız. Bunlardan biri Allah’ın Kitab’ı, diğeri de Resûlünün sünnetidir”[4]
[1] Ahzab, 33/21.
[2] Mücadele, 58/13.
[3] Haşr, 59/7.
[4] Muvatta, Kader,3.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam inancına göre, Kuran ve sünnet birbirini tamamlayan ve birbirinden ayrılamayan iki önemli kaynaktır. Kuran, Allah’ın kelamı ve İslam’ın temel kaynağıdır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) ise İslam’ın uygulanması ve hayata geçirilmesi için gönderilmiş son peygamberdir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) sözleri, eylemleri ve davranışları, İslam’ın uygulanmasında ve anlaşılmasında büyük bir öneme sahiptir.
Kuran ve sünnet birbirini tamamlayan iki kaynak olduğu için, İslam hukukunun ve dinin diğer yönlerinin anlaşılması için her ikisine de başvurulması gerekmektedir. Kuran, İslam’ın temel prensiplerini ve ahlaki ilkelerini belirtirken, sünnet ise bu prensiplerin ve ilkelerin nasıl uygulanacağını göstermektedir.
Sünnet, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) sözleri, davranışları, onun yaptıkları ve yapmadıklarıdır. Sünnet, hadisler ve sira denilen biyografi kitapları aracılığıyla kaydedilmiştir. Hadislerin sahih olup olmadığını tespit etmek için, hadis bilginleri tarafından bir dizi metodoloji geliştirilmiştir.
Kuran ve sünnet arasında hiçbir çelişki yoktur, çünkü sünnet de Allah tarafından ilham edilmiştir. Sünnet, İslam’ın uygulanması için Kuran’da verilen prensipleri ve hükümleri açıklığa kavuşturur. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) sünneti, İslam’ın yaşayan bir örneği olarak kabul edilir.
Kuran ve sünnet ilişkisi, İslam’ın doğru bir şekilde anlaşılması ve uygulanması için önemlidir. Kuran ve sünnet, İslam’ın temel kaynakları olduğu için, İslam’ın doğru anlaşılması ve uygulanması için her ikisine de uyulması gerekir. Bu nedenle, Kuran ve sünnet konularında bilgi sahibi olmak ve öğrenmek, İslam’ı doğru bir şekilde anlamak ve yaşamak için önemlidir.