Kuranda geçen “Esbat” kimlerdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Esbat

Kuranda gecen Esbat kimlerdir

SORU: Kur’an’da geçen Esbât lafzıyla kimler kast ediliyor?

CEVAP: Esbât kelimesi Kur’an’da aşağıdaki ayetlerde geçmektedir:

Deyin ki: “Biz Allah’a ve onun katından bize indirilene; İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve Esbat’a indirilene, Musa’ya ve İsa’ya verilenlere, rableri tarafından diğer peygamberlere gelenlere, onlardan hiçbiri arasında fark gözetmeksizin inandık ve biz sadece Allah’a teslim olduk.” (Bakara/136)

Yoksa siz İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve Esbat’ın yahudi yahut hristiyan olduklarını mı söylüyorsunuz? De ki: “Siz mi daha iyi bilirsiniz, yoksa Allah mı? Allah tarafından bildirilmiş bir şahitliği (insanlardan) gizleyenden daha zâlim kim olabilir? Allah yaptıklarınızdan gafil değildir.” (Bakara/140)

De ki: “Biz Allah’a, bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve Esbât’a indirilenlere, Musa, İsa ve (diğer) peygamberlere verilenlere iman ettik. Onları birbirinden ayırt etmeyiz. Biz ancak ona teslim oluruz.” (Âl-i İmran/84)

Biz Nuh’a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik. Ve (nitekim) İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakub’a Esbat’a, İsa’ya, Eyyüb’a, Yunus’a, Harun’a ve Süleyman’a vahyettik. Davud’a da Zebur’u verdik. (Nisa/163)

Dini Siteler Listesi

Esbât kelimesinin tekili olan sıbt sözlükte torun anlamındadır. Bu kelime aşağıda ifade edildiği üzere birçok anlama gelmektedir:

Esbât, erkeğin soyundan gelen her kabilenin bireyleridir.

Esbât, insanın evlatlarıdır. Esbât, çocukların çocuklarıdır. Esbât, kız çocuğun çocuklarıdır.

Sanki bu manalar ile kişinin soyunun devamı ifade edilmek istenmiştir.

Hadislerde de sıbt kelimesi geçmektedir. Bir hadiste: “Hz. Allah İsrail oğullarından bir sıbt’a (sülaleye) gazap ederek onların şekillerini hayvana çevirmiştir” buyurulmuştur.

Bir başka hadis de şöyledir: “Hasan ve Hüseyin (ondan bir parça olmak üzere) Peygamberin sıbtlarıdır (torunlarıdır).”

Esbât, ümmet gibi bir kalabalığı da ifade eder. Nitekim “Hüseyin Esbât’tan biridir” hadisinde ifade edilmek istenen mana: “Hüseyin, hayır hususunda ümmetlerden bir ümmettir” şeklindedir.

Kur’an’da geçen Esbât Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İshak’m çocuklarıdır. Onlar Hz. İsmail’in oğullarından gelen kabileler gibidir.

Esbât kelimesinin tekili sıbfta. Ümmet’e sıbt dendiği gibi, sıbt’a. da ümmet denir.

Tefsir âlimlerinin ifade ettiğine göre Esbât Hz. Yakub’un oğullarıdır. Onlar oniki kişi idiler. Bunlardan her birinin çocukları bir ümmet oldular. Böylece Esbât olarak isimlendirildiler.

Kur’an’da bu hususa şöyle işaret edilmiştir:

Biz İsrail oğullarını, (Yakub’un on iki oğlundan gelen) oymaklar halinde oniki kabileye ayırdık. Kavmi Musa’dan su isteyince ‘Asam taşa vur!’ diye vahyettik. (Musa asasını vurunca) derhal on iki pınar fışkırdı. Her kabile içeceği yeri belledi… (A’raf/160)

Bir diğer ayet-i kerimede de şöyle buyrulmaktadır:

Bir zamanlar Musa (Tih çölünde) kavmi için su istedi. Biz de ona ‘Asan ile taşa vur!’ dedik. (Musa asasını vurunca) derhal (taştan) oniki pınar aktı. Her bir topluluk içeceği pınarı bildi… (Bakara/60)

Bu ayetler gösteriyor ki Hz. Allah Esbât’tan her biri için bir pınar fışkırtmış, bunlardan her biri kendine ait olan pınarı tanımıştır.

Esbat ne demek

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2021-03-04T12:13:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Esbat, Kur’an-ı Kerim’de bir çok yerde geçmektedir. Esbat; sıbt kökünün çoğuludur. Sıbt kelimesi ise torun anlamına gelmektedir. Esbat; ümmet gibi bir kalabalığı ifade etmektedir. Kur’an’ı Kerim’de geçen esbat kelimesi; Hz. İbrahim (as)’ın oğlu, Hz. İshak (as)’ın çocukları için kullanılmıştır.

    Esbatın bir diğer manası ise; erkeğin soyundan gelen her bir fert için kullanılmış bir kelimedir aynı zamanda.

    En iyi cevap
    1
    2024-10-13T18:53:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kur’an’da geçen “Esbat” kelimesi, Hz. Yakub’un (İsrail) on iki oğlunu ifade eder. Bu oğullar, Hz. İbrahim’in soyundan gelen ve çeşitli kabilelerin ataları olarak kabul edilen önemli figürlerdir. Esbat kelimesinin kökeni, “sıbt” veya “torun” anlamına gelir ve aynı zamanda bir topluluğun veya ümmetin bireyleri için de kullanılır.

    Kur’an’da Esbat’a atıfta bulunan ayetler, bu on iki oğulun, Hz. Yakub’un çocukları olduğunu ve onların her birinin bir kabileyi temsil ettiğini belirtir. Örneğin, Bakara ve A’raf surelerinde, İsrail oğullarının kabilelere ayrılması ve her birinin içeceği bir pınar olması gibi olaylara değinilmektedir.

    Tefsirlerde, Esbat’ın, özellikle Hz. İbrahim’in soyundan gelen toplulukları ifade ettiği ve bu nedenle önemli bir yer tuttuğu vurgulanır. Yani, Esbat, sadece bireysel isimlerden ibaret değil, aynı zamanda bir tarih ve kültür mirasını da temsil etmektedir.

Cevapla