Kur’an’da geçen “Rab, Melik, ilah ve vesvese” kavramları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Surede geçen “Rab, Melik, ilah ve vesvese” kavramlarının anlamlarını araştırınız.

Rab:
Allah’ın isimlerinden biridir. Kur’an’da en fazla tekrar eden sözcüklerdendir. Kur’an’da bazı ayetlerde şöyle geçmektedir
Ğafir sûresi 40/60: “Ey Musa! Ben bütün âlemlerin Rabbi olan Allah’ım”.
Ed-Duhan sûresi 44/8 “”Allah diriltir, öldürür, sizin ve sizden öncekilerin Rabbidir.”
Müzzemmil 73/9: “Allah, doğunun da batının da Rabbidir.”
El-İnsan sûresi 76/25: “Akşam-sabah Rabbinin adını an.”
El-A’lâ sûresi 87/1: “En yüce olan Rabbini tenzih et.”
Bu ayetlere bakıldığında rab kavramı terbiye eden, yetiştiren, yöneten, bir şeyin sahibi, nimet veren, ihtiyaçları gideren seçkin kişi anlamına gelir.

Melik:
Allah’ın sıfatlarından, isimlerinden biridir. Görünen görünmeyen her şeyin sahibi anlamında kullanılır. Bu sözcük hem Kur’an’da hem de hadislerde sıkça yer alır.

İlah:
Dini bir terim olarak da günlük kullanımda da karşımıza çıkan bir kavramdır. Günlük hayatta bu kavram oldukça yanlış kullanıma sahiptir. Mesela :” futbolun ilahı, müziğin ilahı” gibi kullanımlar vardır. Bu kullanımlar sözcüğün gerçek anlamının neye işaret ettiğinin bilinmemesinden kaynaklanır.
İlah, tapınılan, yüceliği karşısında şaşkınlığa düşülen, gönülden bağlanılıp kendisine sığınılan yüce varlık demektir. Bu tanıma bakıldığında yegâne ilah Allah’tır. Bu durum Kur’an’da şöyle belirtilir :
Bakara sûresi 2/163.âyetinde şöyle ifade edilmiştir: “Sizin ilahınız tek olan Allah’tır. O’ndan başka bir ilah yoktur. O acıyan ve esirgeyendir.”

Vesvese:
“Eğer şeytandan gelen kötü bir düşünce seni dürtecek olursa, hemen Allah’a sığın. Çünkü O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Fussilet suresi 36. Ayet) bu ayete bakıldığında vesvesenin bir fısıltı şeklinde ve her daim kötü olacak nitelikte insana geleceği belirtilir. Şeytan insana düşman bir varlıktır. Sürekli onu rahatsız etmek ve onu yoldan çıkarmak ister. Bu amaçla insanın aklına kötü düşünceler getirir ki bu vesvesedir. Bu iç ses insanı sürekli şekilde rahatsız eder. Bundan kurtuluşun tek çaresi Allah’a sığınmaktır.

BENZER KONULAR:

Rab Ne Demek? Kısaca

El Melik ne demektir

Malik (Melik, Melîk, Mâlikü’n-Nas, Mâlikü’l-Mülk) ne demek? Kısaca

Answer ( 1 )

    1
    2021-10-05T08:40:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rab; Allah’ın isimlerinden bir ismidir. Rab kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de çok sık bir şekilde geçmektedir. Rab kelimesinin anlamı; terbiye eden, yetiştiren, yöneten, bir şeyin sahibi, nimet veren, ihtiyaçları gideren seçkin kişi anlamına gelir.

    Melik; her şeyin ama her şeyin, görünen ve görünmeyen her şeyin sahibi demektir.

    İlah;  tapınılan, yüceliği karşısında şaşkınlığa düşülen, gönülden bağlanılıp kendisine sığınılan yüce varlık demektir. Tek ilah, Rabbimiz (cc)’tur.

    Vesvese; şeytan insanın Allah’a kul olmasını istemez. Sürekli onu baştan çıkarmak ister. Kalbine ve aklına sürekli kötü düşünceler koyar. İşte kişinin bu kötü düşüncelerden yani vesveseden uzak durması gerekmektedir.

    En iyi cevap

Cevapla