Paylaş
Kur’an’da İsraf Kavramı
Question
Kur’an’da İsraf Kelimesi, Kuran-ı Kerimde israf terimi
Kur’an’da esrafû şeklinde (çoğul olarak) gelen israf günah işlemekte aşırı gitmek, nefislerine karşı haddi aşmak, helak etmek anlamında kullanılmıştır. Bunu aşağıdaki ayette görmekteyiz:
De ki: “Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin, çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, bağışlayan ve merhamet edendir.” (Zümer/53)
Aşağıdaki ayetlerde israf kelimesi para ve mal harcamakta savurganlık etmek anlamında kullanılmıştır.
Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yeyin. Devşirilip toplandığı gün de hakkını (zekât ve sadakasını) verin, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez. (En’am/141)
Ve onlar ki harcadıklarında ne israf, ne de cimrilik ederler. İkisi arasında orta bir yol tutarlar. (Furkan/67)
Yeyiniz, içiniz, israf etmeyiniz. O, (Allah) gerçekten israf edenleri sevmez. (A’raf/31)
Aşağıdaki ayetlerde israf kelimesi harcamanın dışında (genel olarak) haddi aşmak anlamında kullanılmıştır:
Böylece, israfa sapanı ve rabbinin ayetlerine inanmayanı cezalandırırız. Rabbinin azabı, elbette daha şiddetli ve daha süreklidir.
(Tahâ/127)
Onların sözleri sadece şöyle demekten ibaret idi: “Ey rabbimiz! Günahlarımızı ve işimizdeki taşkınlığımızı bağışla. Ayaklarımızı (yolundan) kaydırma. Kâfirler topluluğuna karşı bizi muzaffer kıl!” (Âl-i îmran/147)
Şüphesiz Allah, haddi aşan yalancı kimseyi muvaffak etmez. (Ğâ-fir/28)
işte Allah o aşırı giden, şüphecileri böyle şaşırtır. (Ğâfir/34)
Benzer konular:
Answer ( 1 )
İslam dini, israf kavramına karşı olup müminleri israftan kaçınmaya teşvik eder. Kur’an-ı Kerim’de israf konusuna değinen birçok ayet bulunmaktadır. İşte bazı örnekler:
A’raf Suresi, 31. Ayet:
“Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”
Bu ayet, yiyecek ve içeceklere sahip olmanın bir nimet olduğunu ancak israf etmenin hoş karşılanmadığını ifade etmektedir. Allah israf edenleri sevmez ve müminler israftan kaçınmalıdır.
En’am Suresi, 141. Ayet:
“O (Allah) ise size malı, evlatları fitne olsun diye vermedi. Allah, size, onlarla imtihan olasınız diye verdi. Rabb’inin nimetini unutma.”
Bu ayette, Allah’ın insanlara mal ve servet verdiği ancak bu nimetlerin imtihan amacıyla verildiği belirtilmektedir. Bu nedenle müminler, bu nimetleri israf etmeden şükretmeli ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmelidir.
İsra Suresi, 26-27. Ayetler:
“Gerçekten Allah, israf edenleri sevmez. (Allah’ın) yolunda harcayın ve savurganlık yapmayın. Çünkü savurganlar, şeytanların kardeşleridir ve şeytan, Rabbine karşı çok nankördür.”
Bu ayetlerde, Allah’ın israfı sevmediği ve müminleri savurganlık yapmaktan kaçınmaya teşvik ettiği belirtilmektedir. Savurganlık, şeytanın karakteristiği olarak tanımlanmaktadır ve müminlerin bu tür bir davranışı terk etmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Bu ayetlerden anlaşılacağı üzere, Kur’an-ı Kerim israf kavramına karşıdır ve müminleri tasarruflu olmaya, nimetlere şükretmeye ve ihtiyaç sahiplerini gözetmeye teşvik eder. İsraf etmek, Allah’ın verdiği nimetleri boşa harcamak anlamına gelir ve bu davranış hoş karşılanmaz.