Paylaş
Kur’an’da Kevser
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kur’an’da Kevser
SORU: “Şüphesiz ki biz sana kevser’i verdik” âyetindeki kevser ile ne kastedilmiştir?
CEVAP: Allah Teâlâ, elçisi Muhammed’e (s.a) hitaben şöyle buyurur:
Şüphesiz ki biz sana kevser’i verdik. Öyleyse rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Muhakkak ki sonu kesik olan, sana buğzeden-dir. (Kevser/1-3)
Kevser kelimesi kök itibariyle çokluğa delalet eder. Ayrıca bol hayra/iyiliğe de kevser denilir. Bazı hadis-i şeriflerde kevser’in cennette bir ırmak olduğu ifade edilmiştir. Nitekim İmam Buharî Rasûlul-lah’ın (s.a) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
Göklere yükseltildiğim zaman bir ırmağa götürüldüm ki iki tarafında içi boş inciden kubbeler vardı. Cebrail’e “bu nedir?” diye sordum. O da: “İşte bu kevser’dir” dedi.
Rivayet edildiğine göre onun toprağı misk’ten daha güzel, suyu baldan tatlı ve kardan beyazdır.
Âlimler bu nehrin kevser diye isimlendirilmesinin sebebini şöyle açıklamışlardır: Bu nehir kevser diye isimlendirilmiştir, çünkü cennet nehirlerinin suyu ve meziyetleri çoktur. Veya cennet nehirleri kevser ırmağından çıktığı için bu ismi almıştır. Rivayet olunduğuna göre cennette hiç bir bahçe yoktur ki içinde kevser’den akan bir ırmak bulunmuş olmasın. Veya bu ırmaktan çok sayıda kişi içtiği için ya da onda pek çok fayda olduğu için bu isimle isimlendirilmiştir.
Kevser kelimesi kök manası itibariyle pek çok hayra delalet ettiği ve hayrın da pek çok çeşidi olduğu kevserle neyin kastedildiği konusunda çok sayıda görüş ortaya çıkmış olabilir.
Bir görüşe göre kevser kıyamet günü cennette etrafına toplanılan bir havuzdur.
Bir başka görüşe göre kevserle, büyük ve genel hayırları ihtiva eden Kur’an kastedilmiştir.
Bir diğer görüşe göre kevser dünya ve ahirette saadete ulaştıran İslâm dinidir.
Bir görüşe göre peygamberliktir, çünkü peygamberlik Allah’tan peygamberine büyük bir lütuftur ve insanlar için de büyük bir nimettir.
Bir başka görüşe göre ümmetin bilginleridir. Çünkü onlar ümmeti hayra/iyiliğe ve itaate sevkederler.
Bir diğer görüşe göre kevserle Hz. Peygamber’e uyanların çokluğu kasdedilmiştir, çünkü Peygamber (s.a) kendisine uyan ve itaat eden kimselerin çokluğuyla iftihar edecektir.
Bir görüşe göre Kur’an’ın “Şüphesiz sen büyük bir ahlâk üzeresin” diye buyurduğu güzel ahlâktır.
Bir diğer görüşe göre kevser, Peygamberin temiz neslidir. Bir başka görüşe göre Peygamberin şefaatidir. Bunların dışında başka görüşler de vardır.
Burada kevser kelimesinin genel anlamı içinde bu görüşlerin hepsini anlamamıza engel hiçbir şey yoktur. Çünkü kevser kelimesinin kök manası pek çok hayır demektir. Madem ki hayrın da pek çok çeşidi ve bölümü vardır, o halde yukarıdaki görüşlerden her birinin bu haynn çeşitlerinden birisi olarak zikredilmesine mâni hiç bir şey yoktur.
Cevapla