Kur’an’da mırac

Question

SORU: İsrâ’nın Kur’an’da zikredildiğini biliyoruz. Acaba Kur’an’da miraç da zikredilmiş midir?

CEVAP: İsra olayı İsra sûresinin başında zikredilmiştir. Allah Teâlâ orada şöyle buyurmaktadır:

Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulu Muhammed’i Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir. O, gerçekten işitendir, görendir.

Miraç olayı Necm sûresinin başında zikredilmiştir. Orada Allah Teâlâ Hz. Peygamber ve Cebrail’i şöyle anlatır:

Muhammed’e bu Kur’an’ı güçlü kuvvetli ve üstün yaratılışlı Cebrail öğretti. Sonra en yüksek ufukta iken (asıl şekliyle) doğruldu. Sonra ona yaklaştı, derken daha da yaklaştı. O kadar ki (birleştirilmiş) iki yay arası kadar, hatta daha da yakın oldu. Bunun üzerine Allah kuluna vahyini bildirdi. Muhammed’in gözünün gördüğünü kalbi yalanlamadı: Onun gördükleri hakkında şimdi kendisi ile tartışacak mısınız? Andolsun onu, Sidretü’l-Münteha’nın yanında önceden bir defa daha görmüştü, Me’va Cenneti de onun yanındadır. Sidre’yi kaplayan kaplamıştı. Muhammed’in gözü ne kaydı ne de sınırı aştı. Andolsun o, rabbinin en büyük âyetlerinden bir kısmını gördü. (Necm/5-18)

Bu âyetlerin tefsiri konusunda İbn Cerir et-Taberi’ye müracaat ettiğimiz zaman özet olarak şunu görürüz: “Muhammed’e (s.a) Allah’ın vahyini ve emrini öğreten Cebrail’dir. Cebrail, üstün kuvvetlerin sahibidir. Her türlü hastalıktan ve kusurdan beridir. Cebrail, beraberinde

Hz. Muhammed olduğu halde en yüksek ufka yükseldi. Bu olay, Hz. Peygamber’in bir gece yürüyüşüne çıkarıldığı sırada olmuştur. O sırada Cebrail ile birlikte miracda güneşin doğduğu yere kadar yükselmişlerdir. En yüksek ufuk sözüyle kastedilen budur.

Sonra Cebrail Hz. Muhammed’e (s.a) iyice yaklaştı. Enes’ten rivayet edildiğine göre Cebrail İsra gecesi Hz. Peygamber’i (s.a) yedinci kat semaya kadar çıkarttı. Sonra Allah’tan başka hiç kimsenin bilmediği şekilde onu Sidretü’l-Münteha’ya kadar yükseltti. Allah Teâlâ’ya o kadar yaklaştı ki iki yay arası kadar, hatta daha yakın oldu. Bu esnada Allah, kuluna vahyedeceğini etti. Vahyettiği şeylerin içinde ümmetine günlük elli rekat namaz da vardı. Ayette geçen kâbe kavseyn ibaresinin iki zira (iki kol mesafesi) kadar manasına geldiği de söylenilmiştir. “Onun gördükleri hakkında şimdi kendisiyle tartışacak mısınız?” şeklindeki âyet kâfirlere hitab etmektedir. Yani, ey kâfirler, Peygamberin gördüğü şeyler hakkında onunla tarştışmaya girmeniz size hiç yakışmaz. O gerçekten bunları görmüştür. Cebrail’i bir başka defasında da Sidretü’l-Münteha’nm yanında görmüştü Sidretü’l-Münteha’nın yanında görmüştü Sidretü’l-Münteha öyle bir ağaçtır ki yaratıkların ilmi orada sona erer. Onun yanında da Me’vâ cenneti vardır, bu cennet şehitlerin bulunduğu cennettir.

Miraç esnasında Peygamber’in gözü sağa sola koymadı. Bilakis Allah neyi murat ettiyse sadece onları gördü. Gördüğü şeyler gerçekten pek çok ve pek büyüktü. Bunun için Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

Andolsun ki o, rabbinin en büyük âyetlerinden bir kısmını gördü. Hülasa bu âyetler miraca işaret etmektedirler. En doğrusunu Allah bilir.

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla