Paylaş
Kuranda süt kardeşliği ile ilgili ayetler hadisler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam’da süt kardeşliği nasıl olur, mezhebe göre süt hısımlığı şartları değişir mi
Merhaba.. ben süt kardeşliği konusunu araştırıyordum. Ve bu yazıyı okudum: . Sütün, emen çocuğun midesine ulaşması gerekir. Sütü memeden emmekle, bir kap veya bardaktan içmek birdir. Çocuk memeyi ağzına alır, fakat süt emip emmediği bilinmezse, haramlık doğmaz. Çünkü şüphe ile hüküm sabit olmaz. Mâlikîlere göre ise bu durumda ihtiyatla amel ederek haramlık sabit görülür. Şâfiî ve Hanbelîler ise beş ayrı emmeyi şart koşarlar. Çünkü Hz. Âişe’den rivayete göre, Kur’ân’da önce; “On defa emmekle haramlık doğar” âyeti gelmiş, daha sonra inen bir âyetle emme sayısı beşe indirilmiştir. Bu âyet Kur’ân’da okunurken Hz. Peygamber vefat etmiştir (bk. Dârimî, Nikâh, 49; Müslim, Radâ’, 25; Ebû Dâvud, Nikâh, 10; Tirmizî, Rada’, 3; Malik, Muvatta’, Rada’, 18).
burda; önce bi ayet gelmiş, sonra başka bi ayet daha gelmiş yazıyodu. O ilk ayet gitmiş bi ozaman kurandan ? Yoksa hükmümü gitmiş anlamında ?
Kur’an-ı Kerim’de süt kardeşliği ilgili herhangi bir ayet yoktur.
Süt hısımlığı hakkında sadece hadisler vardır.
Hadis kitaplarındaki değişik rivayetlerden dolayı müçtehit alimler arasında ihtilaf çıkmış kimi bir defa süt emen bebek süt kardeşi olur demiş ki mi en az 5 defa süt emmesi gerekir demişlerdir.
Hz Aişe annemizden rivayet edilen hadis-i şeriften anlaşılan daha önce Allahu Teala süt kardeşligi için bazı şartlar getirmiş daha sonra nesh olmuş başka hükümler koymuştur bu hadisin sıhhat derecesini bilmiyorum araştırmak gerekir.
bazı hadisten delillere dayanarak imamı Azam ve İmam Malik bir bebek bir defa dahi olsa süt emerse süt kardeşliği gerçekleşmiş olur der
İmam Ahmet ve imam Şafii ise en az 5 defa süt emmesi gerekir demişlerdir.
Dört mezhebe göre süt kardeşliği hükmü budur
SAHiH-İ MÜSLİM ŞERHİ – SÜT EMME KİTABI
(3575-3584 numaralı hadisler) (3575)
Rasûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem): “Bir defa emmek ve iki defa emmek haram kılmaz” bir başka rivâyette (3576) “bir defa emmek ve iki defa emmek haram kılmaz” bir diğer rivâyette (3577) “Ey Allah’ın Nebi’si, bir defa emmek haram kılar mı dedi, Allah Rasûlü hayır buyurdu.” Aişe’nin rivâyetinde (3582) dedi ki: Kur’ân-ı Kerim’den indirilen buyruklar arasında bilinen on defa süt emmek haram kılar buyruğu da vardı. Sonra bilinen beş defa ile nesh edildi. Rasûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) vefat ettiğinde bunlar Kur’ ân’dan buyruklar olarak okunuyorlardı.”
İmlâce, hemze harfi kesreli olarak bir defa emmek demektir. Mesela: Melece’s-sabiyyu ummehu: Küçük çocuk annesini emdi ve emlecethu: (an-nesi) onu emzirdi denilir. “Rasûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) vefat ettiğinde bunlar Kur’ân’dan okunan buyruklar arasında idi.” Yani beş defa süt emmek buyruğunun in-dirilişi oldukça geç zamanlarda olmuştu. Hatta Rasûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) vefat ettiğinde bazı kimseler “beş defa süt emmek” buyruğunu okuyor ve bunu tilavet olunan Kur’ân olarak kabul ediyordu. Buna sebep ise kısa bir süre önce nesh edildiğinden ötürü neshin kendilerine ulaşmamış olması idi. Daha sonra kendilerine bunların nesh edildiği bilgisi ulaşınca bu yaptıkların-dan yaz geçtiler ve bunun tilavet olunmayacağı üzerinde icma ettiler.
654 Yalnız Müslim rivâyet etmiştir, Tuhfetu’l-Eşrâf, 17942 655 Yalnız Müslim rivâyet etmiştir, Tuhfetu’l-EşrM, 17942
Nesh üç türlüdür:
Biri, hükmü de tilaveti de nesh olunan buyruklar “on defa emmek” gibi.
İkincisi tilaveti nesh olmakla birlikte hükmü nesh olmamış olanlar “beş defa emmek” ve “yaşlı erkekle yaşlı kadın zina ettiklerinde onları recm edin” buyrukları gibi.
Üçüncüsü ise hükmü nesh olmakla birlikte tilaveti baki kalandır. Çoğunlukla görülen budur.
Yüce Allah’ın: “İçinizden ölüp geriye dul eşler bırakan erkekler, eşleri için, evden çıkarılmaksızın bir yıla kadar geçimlerinin sağlanmasını vasiyet etsinler” (Bakara, 240) buyruğu bu türdendir. Allah en iyi bilendir.
İlim adamları süt emme hükmünün kendisi ile sabit olduğu miktarın ne olduğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. A’ işe, Şafii ve Şafii mezhebi âlimleri beş defa süt emmekten daha azı ile sabit olmaz demişlerdir. İlim adamlarının cumhuru ise bir defa süt emmekle sabit olur demişlerdir. Bu görüşü İbnu’l-Munzir, Ali, İbn Mes’ud, İbn Ömer, İbn Abbas, Ata, Tavus, İbnu’l-Müseyyeb, Hasan, Mekhul, Zührî, Katâcle, Hakem, Hammâd, Malik, Evzai, Seyri ve Ebu Hanife (r.anhum)dan rivâyet etmiştir. Ebu Sevr, Ebu Ubeyd, İbnu’l-Munzir ve Davud ise üç defa süt emmekle sabit olur, daha aşağısı ile sabit olmaz demişlerdir.
Şafii ve ona uygun kanaat belirtenler “Aişe (rachyallahu anha)’nın bilinen beş defa süt emmek hadisini delil almışlardır. Malik, yüce Allah’ın: “Size süt emziren anneleriniz” (Nisa, 23) buyruğunu delil almıştır. Bu buyrukda ise herhangi bir sayı sözkonusu edilmemiştir. Davud ise bir ve iki defa emmek haram kılmaz hadisinin mefhumunu delil almış ve: Hadis Kur’ân’ı beyan et-mektedir, demiştir.
Şafii mezhebi âlimleri Malikilere itiraz ederek şöyle demişlerdir: Eğer âyet-i kerime: “Size süt emzirenler annelerinizdir” olsaydı sizin için delil olurdu. Maliki mezhebi âlimleri ise Şafiilere şu şekilde itiraz etmişlerdir: “Aişe (rachyallahu anha)’nın rivâyet ettiği bu hadis size göre de usül âlimlerinin mu-hakkiklerine göre de delil gösterilemez. Çünkü Kur’ân vahid haber ile sabit olmaz. Kur’ân olduğu sabit olmayınca vahid haber ile de Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’den sabit olamaz. Çünkü vahid habere yerinde bir tenkit yöneltilecek olursa gereğince amel durdurulur. Ayrıca bu (Kur’ân için) alışılmış olan onun mütevatir olarak gelmesi olmakla birlikte ancak âhad rivâyetler halinde gelmişse bu bir şüphe ve tereddüt gerektirir. Allah en iyi bilendir.
Şafiiler, Malikilere bir defa ve iki defa emmek hadisini delil gösterip itiraz etmişlerdir. Malikiler de buna sözkonusu edilmesine gerek görmediğimiz geçersiz bir takım cevaplar vermişlerdir. Ama onlara aldanılır korkusuyla bu cevaplara dikkat çekmek istiyoruz. Bunlardan birisine göre onların kimi bu rivâyetin nesh edilmiş olduğunu ileri sürmüştür. Bu ise bâtıldır, sadece iddia etmekle sabit olmaz. Bir diğeri: Bazıları ise bu hadisin Aişe’ye mevkuf bir rivâyet olduğunu ileri sürer. Bu da büyük bir hatadır. Aksine bunu Müslim de başkaları da hem Aişe’nin rivâyeti hem Um el-Fadl’ın rivâyeti olarak merfu ve sahih çeşitli yollardan zikretmiş bulunmaktadır. Bir diğer cevapları: Bazıları hadisin muzdarip olduğunu iddia etmiştir. Bu da açık bir yanlışlıktır ve mücerred heva ve heves ile sünnetleri reddetmek cesaretini göstermek, mezhebleri desteklemek için de sünnetin sahih rivâyetlerini zayıf göstermektir. Halbuki emme sayısının şart olduğu hususunda çok sayıda meşhur hadisler gelmiştir ve sahih olan sayının şart olduğudur.
Kadı Iyaz dedi ki: Bazı kimseler istisna teşkil ederek süt emmek ancak on defa emmek ile sabit olur demişlerdir. Bu ise bâtıl ve reddolunan bir görüşdür. Allah en iyi bilendir.
“Bize Habbân tandis etti bize Hemmân tandis etti.” Habbân; Habbân b. Hilal’dir. Ha harfi fethalı ve be iledir.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kur’an-ı Kerim’de süt kardeşliği ile alakalı herhangi bir ayet bulunmamaktadır. Süt kardeşliği meselesini bizler Rasulullah (sav)n hadislerinden öğrenmekteyiz. Bu hadislerden bir tanesi şu şekildedir;
Rasûlullah (sav): “Bir defa emmek ve iki defa emmek haram kılmaz” bir başka rivâyette “bir defa emmek ve iki defa emmek haram kılmaz” bir diğer rivâyette “Ey Allah’ın Nebi’si, bir defa emmek haram kılar mı dedi, Allah Rasûlü hayır buyurdu.”