Kuranda tağut nedir kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Tağut kavramının anlamı:

Tagut ne demek Diyanet

Tağut ne demek Diyanet?

Selef nezdinde tağutun pek çok tanımı vardır. Bunlardan biri Ömer b. el-Hattab’in, “Tağut, şeytandır” şeklindeki tanımıdır.

Câbir b. Ab dullah da, “Tağutlar kâhinlerdir. Bunların üzerine şeytanlar inerdi” demektedir. İmam Mâlik “Tağut, Allah’tan başka kendisine ibadet edilen her şeydir” derken, İbn Kesir de şöyle demektedir: “Tağut, şeytan ve şeytanın Allah’tan başkasına ibadet türünden süslü gösterdiği her şeydir.” Ibn Kayyim de şunları söylemektedir: “Tağut kendisi sebebiyle kulun haddini aştığı mabud, kendisi ne uyulan veya itaat edilen şeydir.”

Buna dayanarak Şeyh Muhammed Hamid el-Faki, Fethu’l-Mecid adlı eserine yazdığı açıklamada şunları söylemektedir: “Selefin sözlerinden çıkartılan sonuç şudur: Tağut, kulu Allah’a ibadetten, dini yalnızca O’na halis kılmaktan, sadece Allah’a ve Rasûlü’ne itaat etmekten alıkoyan her şeydir. Bu engel ister cinlerin şeytanlarından olsun, ister insanların şeytanlarından olsun, ister taş ve ağaç türünden ve bunlardan başka şeylerden olsun fark etmez. Şüphe yok ki, bunun kapsamına İslâm’a ve onun şer’i hükümlerine yaban cı yasalarla hükmetmek de girer. Suç ve cinayetlerde, namus ve iffetler ile mallara dair hususlarda insanın hükmetme amacıyla ortaya koymuş olduğu her yasa buna dâhildir. Çünkü bunları koymaktan maksat, bunlarla Allah’ın hadlerini uygulamak, faizi, zinayı, içkiyi ve buna benzer hususların haramlığını ortadan kaldırmaktır. Çünkü bu gibi yasalar, sahip oldukları nüfuzlarıyla (erkleriyle) ve onları uygulayanlar aracılığıyla bu gibi haramları helal kılabilmektedir. İşte bu yasaların, bunları koyanların ve bunları teşvik edip bunların propagandasını yapanların hepsi tağuttur.”

Kendisinin rızası olmadan Yüce Allah’ın dışında kendisine ibadet edilen her bir varlık bu hükmün dışındadır. Nebiler ve Salihler bunlardandır. Bunlara tağut denilemez. Aksine tağut, ancak onları bu işi yapmaya çağıran ve kendilerine bunları süslü gösteren cin ve insan şeytanlarıdır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2022-01-24T01:14:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    TAĞUT NEDİR?

    Tâğut’un tarifi konusunda da âlimler arasında bazı görüş farklılıkları olduğunu müşahede etmekteyiz. Buna göre, Mukâtil b. Süleyman (ö.150/768) Kur’an’da yer alan ‘tâğut’ kelimesini Şeytan, Put ve K’ab b. el-Eşref’ olarak tefsir etmiştir. 14Taberî’ye göre (ö. 310/922) Allah’tan başka tapılan, her haddi aşmış olan ‘tâğut’tur. Aynı şekilde Kurtubî ve Râzî de Taberî’den nakille tâğutu Allah’tan başka her ibadet edilen veya Allah’a isyanda her itaat edilen olarak tarif eder.15İbn Kesîr (ö. 774/1372) ise tâğutla ilgili rivayetleri verdikten sonra şöyle demektedir;

    “Şeytan gerçekten güçlüdür, cahiliye ehlinin putlara ibadet etmesi veya onlara muhakeme olmaları ya da onlardan yardım istemeleri ve benzer her türlü şerri kapsamı içine alır.”

    İbnü’l Kayyım (ö. 751-1350) ise şöyle demiştir:

    “Tâğut, kulun ibadet edilen veya tâbi olunan ya da itaat edilende haddini aşmasıdır. Her kavmin tâğutu da; Allah ve Rasulü’nden başka muhakeme oldukları veya Allah’tan başka ibadet ettikleri yahut Allah’tan gafil olarak tabi oldukları ya da Allah’a itaat olduğunu bilmeden itaat ettikleridir.”

    Seyyid Kutub da (ö.1966) tâğutu ‘tuğyan’dan yola çıkarak tanımlar. Buna göre, tâğut küfürde haddini aşan anlamına geldiği gibi şeytan ve putlar anlamında da kullanılır. Allah’tan başka ibadet edilen her şey tâğuttur. Putlardan olabildiği gibi cin ve şeytanlardan da olabilir.18Süleyman Ateş, ‘Arap kabilelerinin müşterek tapınakları olan Kâbe’nin dışında her kabilenin kendine has tapınağı da vardı ve bunlara ‘tâğut’denirdi’ demektedir.

    Burada derlediğimiz tâğut tanımındaki ihtilaflar hakiki anlamda değildir. Tarifler arasında herhangi bir zıtlık bulunmamaktadır. İhtilaf sadece şekildedir ve farklı bakış açılarını yansıtmaktadır. Âlimlerin tağut örnekleri anlam olarak aynı tarifi vermektedir. Yani genel olarak şöyle tarif edilebilir: Tâğut, Allah’tan başka her ibadet edilen, haddini aşmış, azgın, yoldan sapmış, Allah’ın izni olmadan her itaat edilen ve tabi olunan canlı, cansız, insan, şeytan, put ve her ne olursa olsun bu çerçeveye giren her şeydir

    0
    2022-01-24T01:21:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    KUR’AN’DA TAĞUT KAVRAMI

    İkisi Mekkî, altısı Medenî sûre olmak üzere Kur’an’da sekiz yerde geçen ‘tağut’ kelimesi, nüzûl sırasına göre şöyledir: Zümer, 17; Nahl, 36; Bakara, 256-257; Nisâ, 51, 60, 76 ve Mâide, 60. Kelime, her âyette marife (belirli) şekilde geçer.

    1. “Tâğût’tan, ona kulluk etmekten kaçınan ve içtenlikle Allah’a yönelenler için müjde vardır. O hâlde, kullarımı müjdele!” (ez-Zümer 39/17.)
    2. “Andolsun biz, her ümmete, “Allah’a kulluk edin, tâğûttan kaçının” diye peygamber gönderdik. Allah, onlardan kimini doğru yola iletti; onlardan kimine de (kendi iradeleri sebebiyle) sapıklık hak oldu. Şimdi yeryüzünde dolaşın da peygamberleri yalanlayanların sonunun ne olduğunu görün.” (en-Nahl 16/36)
    3. “Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. O hâlde, kim tâğûtu tanımayıp Allah’a inanırsa, kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (el-Bakara 2/256)
    4. “Allah, iman edenlerin dostudur. Onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Kâfirlerin velileri ise tâğûttur. (O da) onları aydınlıktan karanlıklara (sürükleyip) çıkarır. Onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalırlar.” (el-Bakara 2/257)
    5. “Kendilerine Kitap’tan bir nasip verilmiş olanları görmüyor musun? Onlar “cibt”e ve “tâğût”a inanıyorlar. İnkâr edenler için de, “Bunlar, iman edenlerden daha doğru yoldadır” diyorlar.”( en-Nisâ 4/51)
    6. “Sana indirilen Kur’an’a ve senden önce indirilene inandıklarını iddia edenleri görmüyor musun? Tâğût’u tanımamaları kendilerine emrolunduğu hâlde, onun önünde muhakeme olmak istiyorlar. Şeytan da onları derin bir sapıklığa düşürmek istiyor.” (en-Nisâ 4/60)
    7. “İman edenler, Allah yolunda savaşırlar. İnkâr edenler de tâğût yolunda savaşırlar. O hâlde, siz şeytanın dostlarına karşı savaşın. Şüphesiz şeytanın hilesi zayıftır.” (en-Nisâ 4/76.)

     

     

Cevapla