Paylaş
Kuranı kerimde irem ne demek
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İrem ne demek ne anlama gelir
irem ne demek sözlük anlamı
Kur’ân-ı Kerîm’de anılan bir kabile veya sütunuyla meşhur şehir adıdır.
Kur’ân-ı Kerîm’de “Rabbinin Âd kavmine ve ülkelerde benzeri yaratılmamış olan İrem zâtü’l-‘imada (sütûnlu İrem’e) ne yaptığını görmedin mi?” (el-Fecr 89/6-8) şeklinde ifade edilen İrem’in ne olduğu hususunda farklı görüşler vardır: İrem’in bir kabile adı oluşuyla ilgili en eski bilgiler, cahiliye dönemi Arap şiirinde bulunmaktadır ve genellikle Âd, bazan da Semûd ve Himyer kavimleriyle birlikte zikredilen bir Arap kavmini ifade etmektedir. Müslüman müellifler, Araplar’ın soyağacını verirken İrem’le, Şam’ın oğlu Aram’ı aynileştirmek-te ve Arabistan’ın pek çok eski kavmini İrem’in zürriyeti olarak göstermektedirler. Bu bilgilere göre Âd, İrem’in oğlu Evs’in; Semûd İse Âbin b. İrem’in oğludur.
İrem kelimesi arapçada, “yol göstermek için dikilen taş” veya “yol üzerinde sınırı belirtmek üzere bulunan taş yığını” anlamına gelmektedir. Kelimenin coğrafî bir bölge veya yer adı olduğunu ileri sürenler de vardır. Ya’kut, Arabistan’da bu adı taşıyan bir dağ ve bir başka yerin bulunduğunu bildirmektedir. Onun bir şehir adı olduğunu kabul edenler ise, Kur’ân’daki “İrem zâtü’l-imâdın Dımaşk olduğunu ifade etmektedirler. Suriye’nin Dımaşk bölgesi, İbrânicede aram olarak adlandırılmaktadır. Diğer taraftan İrem’in, İskenderiye veya Yemen’de bir mevki olduğunu söyleyenler de vardır. Taberîve diğerlerine göre Kur’an’da zikredilen İrem, İskenderiye şehridir ki orada “umûdü’s-sevârî” denilen yekpare mermerden birsütun vardır.
Bir rivayete göre İrem, Aden yakınlarında, Şeddâd b. Âd tarafından, cennete nazire olarak inşâ edilmiş fakat gurur ve kibri sebebiyle Şeddâd, orayı görmeye giderken kum fırtınasında helak olmuştur. Başka bir rivayete göre Büyük İskender, İskenderiye’de mermer sütunlu büyük bir abidenin yıkıntılarını keşfetmiş ve bu yıkıntılar arasında bulduğu bir kitabede, bu yapının, ilk İrem zâtü”l-imâd’ın bir tekrarı olduğu yazılı İmiş. İrem’le ilgili bunlara benzer daha birçok rivayet vardır. Gerçek Hayat
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İrem; Kur’an-ı Kerim’de geçtiği anlam ile; bir kabile veya sütunları ile meşhur olmuş bir şehrin adıdır.
İrem; “yol göstermek için dikilen taş” veya “yol üzerinde sınırı belirtmek üzere bulunan taş yığını” anlamına gelmektedir.
Kur’an-ı Kerim’in Fecr Suresinde İrem hakkında şöyle buyuruyor Rabbimiz (cc);
Rabbinin Âd kavmine ve ülkelerde benzeri yaratılmamış olan İrem zâtü’l-‘imada (sütûnlu İrem’e) ne yaptığını görmedin mi?” (el-Fecr 89/6-8)
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.