Paylaş
Kuranı Kerime göre kıyametin kopacağının bilgisi nasıl verilir
Question
Kıyamet alametleri Kur’an-ı Kerim’de nasıl anlatılıyor?
Kur’an-ı Kerim’de Kıyamet… Kıyamet suresinde kıyamet hakkında kısa bilgi
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Kıyamet de ne zamanmış diye sorar. ” Yani o günün gerçekleşeceğini uzak görerek, alay ederek ve inada bindirerek soru sorar: Kıyamet günü ne zamandır? Ölümden sonra dirilişe inanmayan bir kimse en büyük günahları işler ve yaptığına hiç aldırmadan zevk aldığı şeyleri talan edercesine tüketmekte elini çabuk tutar.
Bu ayetin bir benzeri de Yüce Allah’ın şu buyruklarıdır: “Eğer doğru söyleyenler iseniz bu vaadiniz ne zaman gerçekleşecek, derler.” (Mülk, 67/25); “Tehdit olunduğunuz o şey uzaktan da uzaktır. O ancak bu dünya hayatımızdır. Ölürüz, diriliriz, yoksa biz tekrar diriltilecek değiliz.” (Mu’mi-nun, 23/36-37)
Daha sonra Yüce Allah kıyametin üç alâmetini söz konusu ederek şöyle buyurmaktadır:
“Göz kamaştığı, ay tutulduğu, güneş ve ay biraraya getirildiği zaman o günde insan: Kaçış nereye der.” Yani göz dirilişin ve kıyamet gününün oldukça çetin dehşetli hallerinden dolayı şaşırıp dehşete düşüp ayın da bütün ışığı tamamen giderildiği, güneşin de, ayın da ışığı hep birlikte büsbütün yok olduğu ve artık ardı arkasına gelecek gece ve gündüzün olmayacağı, yani kâinatın bütün belirgin özelliklerinin kaybolacağı bir zamanda, işte o vakit Ademoğlu kıyamet gününde bu dehşetli halleri göreceğinde şöyle diyecektir: Sığınacak ya da korunmak için gidilecek bir yer var mıdır? Allah’tan, onun hesaba çekmesinden ve vereceği azaptan nereye kaçılabilir?
“İnsan’dan maksat insan türüdür. O da Ademoğlu olup mümini de kâfiri de kapsar. Çünkü o günde görülecek dehşetler bu sözleri söyletecektir. Kastedilenin mümin değil, özellikle kâfir olduğu da söylenmiştir. Çünkü mümin Rabbinin verdiği müjdelere güven besler.
Yüce Allah onlara bu dünyada o gün gelmeden önce şu buyruklarıyla cevap vermektedir: “Hayır, o gün sığınacak yer yoktur. O gün varıp durulacak yer Rabbinin huzurudur.” Sizlerin kendinizi koruyabileceğiniz bir yeriniz olmayacaktır. Orada o gün sizi Allah’tan koruyacak ne bir dağ, ne bir kale, ne de bir sığınak vardır. O gün ancak Rabbine dönülecek, O’nun huzuruna varılacaktır; ya cennete veya ateşe gidilecektir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz ki son gidiş Rabbine olacaktır.” (Necm, 53/42) İşte orada kullar sürekli olarak yerlerini bulacaklardır. Yüce Allah’ın: “Rabbinin huzuru” buyruğunda bir muzafin varlığını kabul etmek gerekir. Rabbinin hükmüne ya da cennete yahut cehenneme varılacaktır, demektir.
Daha sonra Yüce Allah karşılaşılacak akıbetin türü ile dünyadaki amel arasındaki ilişkiye dikkat çekerek şöyle buyurmaktadır: “O günde insana önden yolladığı şeyler ile geriye bıraktığı şeyler haber verilir.” Yani kıyamet gününde amellerin sunulması ve hesaba çekilmek esnasında insana hayır ya da şer türünden olsun önden gönderdiği, eskisiyle yenisiyle, ilkiyle sonuncusuyla, küçüğüyle büyüğüyle bütün amelleri bildirilecektir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Onlar işlediklerini de hazır bulacaklardır. Rabbin kimseye zulmetmez.” (Kehf, 18/49)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Hocam gelecek ile düşünmeye başladığımda aklıma kıyamet geliyor bir çok alamet gerçekleştiği içinde korkuyorum korkum şöyle geleceğe ait hiç bir plan yapamıyorum ne yapabilirim lütfen yardım eder misiniz