Kur’an’ın Temel Konuları Nelerdir?

Question

KUR’AN’IN MUHTEVASI

Kur’an-ı kerim’in muhtevası maddeler halinde

Kuran i kerimin muhtevasi

 

Kuranın muhtevası nelerdir? Kuranın içeriğinde hangi konular bulunur

İnsanları hem bu dünyada hem de ahirette mutluluğa kavuşturmak için gönderilmiş bulunan Kur’an-ı Kerim başlıca şu konuları kapsamaktadır:

1. İtikad:

Başta Allah’a (c.c.) iman olmak üzere Peygamberlere, Meleklere, Kitaplara, kaza ve kadere Ahirete ait önemli konular ve inançla ilgili çeşitli meseleler, Kur’an’ın kapsadığı
konuların başında gelir.

2. İbadetler:

Kur’an’da Müslümanların yapmakla yükümlü bulundukları; namaz, oruç, hac, zekât vb. ibadetlere dair ayetler vardır.

3. Muamelat:

Kur’an bir toplumun devamını sağlayan ve toplum fert lerinin aralarındaki ilişkileri düzenleyen birtakım hükümle ri kapsar. Kur’an’da alışveriş, emanet, bağış, vasiyet, miras, aile hayatı, nikâh ve boşanma gibi kişiyi ve toplumu ilgi lendiren konulara dair açıklamalar ve hükümler vardır.

4. Ukûbât:

İslam toplumunun mutluluğa erişebilmesi bu toplum fertlerini İslam’ın koyduğu kurallara aynen uymasıyla mümkün olur. Toplumun düzenini bozan, insan haklarını ve yasakları çiğneyen kimseler cezayı hak edecekleri için Kur’an bunlarla ilgili hükümleri de kapsamaktadır.

5. Ahlâk:

Kur’an-ı Kerim, kişilerin dünya ve ahiret mutluluğu sağ lamasına yardımcı olmak üzere ana babaya hürmet, insanlarla iyi geçinme, iyiliği emretme kötülükten sakındırma, adalet, doğruluk, alçak gönüllülük, merhamet, sevgi gibi ahlaki hükümleri de kapsamına almaktadır.

6. Nasihat ve Tavsiyeler:

İnsanlara emir ve yasaklar konusunda duyarlı olmalarını, nefislerine esir düşmemelerini, dünyayı Ahirete tercih etmemelerini, dünyada yaptıklarından dolayı imtihana çekildiklerini hatırlatan, onları çeşitli tehlikelerden koruyan
nasihat ve tavsiyeler de Kur’an’ın içerdiği konular arasın dadır.

7. Va’d ve Vaîd:

Allah’ın (c.c.) emirlerine boyun eğip yasaklarından kaçınanların Cennetle mükâfatlandırılacaklarına, buyruklarını terk edip yasaklarını çiğneyenlerin Cehennemle cezalandırılacaklarına dair Kur’anda pek çok ayet bulunmaktadır.

8. İlmî Gerçekler:

Kur’an insanlığa gerekli olan ilmî gerçeklerden ve tabiat kanunlarından bahseden ayetleri de kapsamaktadır. Kur’an bu ilmi gerçeklerden bir pozitif bilim kitabı gibi bahsetmek yerine insanları, âlemin yaratıcısının kudret ve büyüklüğü nü düşünmeye, Allah’ın (c.c.) nimetlerini anarak O’nu yüceltmeye teşvik eder.

9. Kıssalar:

Kur’an-ı Kerim önceki ümmetlerle, peygamberlerin ha yatından da söz eder Ancak bunları bir tarih kitabı değil in sanların ibret alacakları bir üslup ile anlatır.

10. Dualar:

İnsan yapacağı işlerde sürekli Allah’ın (c.c.) yardımına muhtaç olduğu için Kur’anda çeşitli dualar da yer almıştır.

Kur’an tek başına yeterli değil midir? Hadislere gerek varmı?

Kur’an hakkında sorular

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2022-08-05T06:57:59+03:00

    Kur’an’ın temel konularına yani Kur’an nelerden bahsediyor diye araştırma yaptığımızda Kur’an’ın temel konuları şunlardır;

    İtikad, ibadetler, muamelat, ukubat, ahlak, nasihat ve tavsiyeler, va’d ve va’id, ilmi gerçekler, kıssalar, dualar.

    Kur’an’ın temel konuları yukarıda yazılan on maddedir.

Cevapla