Kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dinî dayanağı var mıdır? Kısaca

Question

Kurban bayramı günü kurban kesilmeden

Kurban bayrami gunu kurban kesilmeden once bir sey yememenin dini dayanagi var midir

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce’nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce’nin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Kurban bayramında da oruç tutulmaz (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 48). Ancak imsaktan itibaren bir şey yemeyip o günün ilk yemeğini kurban etinden yemek müstehaptır. Fakat bu, kendi evinde kurban kesebilen insanlar içindir. Zamanımızda çiftliklerde kurban kestiren bazı müslümanlara, akşama kadar sıra ancak gelmekte, hatta ertesi güne kalmaktadır. Bu durumda söz konusu insanların aç kalıp oruçlu imiş gibi durmaları uygun değildir. Diyanet

Cevap:

Ramazan bayramında bayram namazına bir şeyler yemek içmek sünnettir. Kurban bayramında ise bayram namazından sonra bir şeyler yemek içmek sünnettir.

Benzer Konular:

Answers ( 2 )

    1
    2022-04-26T02:12:57+03:00

    Ramazan bayramında bayram namazına bir şeyler yemek içmek sünnettir. Kurban bayramında ise kurban eti ile iftar etmek müstehaptır. Fakat kurban geç saatlerde kesilecek ise aç ve susuz kalmak doğru değildir.

    0
    2023-06-19T09:05:46+03:00

    Kurban Bayramı’nın ilk günü kurban kesileceği zaman, kesim yapacak olan kişilerin kurban kesmeden önce bir şey yememeleri tavsiye edilir. Bu uygulama, İslam geleneğinde yer alan bir uygulamadır ve bazı hadislerde de bahsedilir.

    Peygamber Efendimiz Muhammed’in (s.a.v.) bir hadisinde, kurban kesmek için bayram namazının kılındığı yerden kurban kesim alanına gitmeden önce bir şey yememenin tavsiye edildiği belirtilir. Bu hadislerde, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) kurban kesimi için özel bir hazırlık ve adanmışlık göstermenin önemini vurguladığı ifade edilir.

    Ancak bu uygulama sünnet bir tavsiye olup, yemek yememek bir dinî zorunluluk değildir. Kişinin kurban kesimi için bir şey yemesi durumunda da kurban kesimi geçerli ve kabul edilebilir olacaktır. Bu nedenle, yemek yememek sünnet olarak tavsiye edilen bir uygulama olsa da, kesim yapacak olan kişinin sağlığına ve ihtiyaçlarına dikkat etmesi önemlidir.

Cevapla