Kurban bayramı önemi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

KURBAN BAYRAMI VE ÖNEMİ

Kurban bayrami onemi 1

Hak Teala’nın bizlere hediye ettiği bir bayramı daha yaşamanın sevinci içindeyiz. Bayramlar, fakir-zengin, genç-yaşlı, küçük-büyük, kadın-erkek her müslümanın aynı düşüncelerde birleşip bütünleştiği, ümmet olma şuuruna vardığı kutsal günlerdir. Kurban ibadetinin başlaması olayı Yüce Kitabımızda şöyle anlatılır:

“(İbrahim), Ey Rabbim! Bana iyilerden (bir oğul) ihsan et, dedi. Biz de kendisine yumuşak huylu bir oğul müjdeledik. Oğlu, yanında koşacak çağa gelince, ‘Ey oğlum! Ben seni rüyamda boğazlar hâlde görüyorum, bir düşün, ne dersin?’ dedi. (İsmail de) ‘Babacığım! Sana ne emrolunuyorsa yap, inşallah beni sabredenlerden bulacaksın.’ dedi. Her ikisi de Allah’a teslim oldular.  İbrahim, oğlunu şakağı üzerine yatırdı. Biz de ona seslendik; Ey İbrahim! Rüyana sadâkât gösterdin, şüphesizki bu, apaçık bir imtihan idi, dedik ve ona (İsmail’e karşılık) büyük bir kurbanlık fidye verdik. Kendisine sonradan gelenler içinde iyi bir nam bıraktık. Selam olsun İbrahim’e! İşte biz iyilik yapanları böyle ödüllendiririz. Çünkü o, bizim mü’min kullarımızdan idi.”[1] buyrulmaktadır.

Allahu Teala’nın bu imtihanı neticesinde, belirli hayvanların kurban edilmesi, teslimiyetin bir nişanesi kabul edilmiştir. Muhakkak ki Hak Teala’nın, kestiğimiz kurbanlara ihtiyacı yoktur. Yüce Rabbimiz bizlerden sadece samimiyet ve gayret bekliyor. Nitekim Hacc Suresinde;

“Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.”[2] buyrulmaktadır.

Hâli vakti yerinde olan Müslümanların kurban kesmesi gerekir. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki;

“Kimin hâli vakti yerinde olur da kurban kesmezse namazgâhımıza yaklaşmasın.”[3]

Görüldüğü üzere bu ihtar sadece dînen zengin hükmündeki kimseleredir. Buna göre dînen zengin olmayan Müslümanların kendilerini ve ailelerini zorda bırakarak kurban kesmeleri gerekmez. Rabbimiz, onların niyetlerini bilmektedir. Onlar da niyetleri sayesinde kurban kesenlerin sevaplarına elbette ulaşacaklardır.

Kurban bayramı, ihtiyaç sahipleriyle zenginlerin, misafir ile mukîm olanların, paylaşma zevkini aynı anda yaşamalarına imkân verir. Bir yıl boyunca et yüzü göremeyen, çoluk-çocuğuna et yediremeyen muhtaçların da yüzlerinin gülmesine vesile olur. Bu günlerde bolca sadaka verilmeli, başta ana-babanın, sonra akraba, komşu ve dostların hâl-hatırları sorulmalı, bir ihtiyaçları varsa tedarik edilmelidir. Etrafımızda inleyen, dertli kimselerin dertlerine kulak vermeli, imkânlar nisbetinde yardımcı olunmalıdır. Kısaca Bayramda herkesin hayır duasını almaya çalışalım. Çünkü kişinin, kimin duasıyla kurtulacağı belli değildir. Size göre küçük olan bir iyilik karşınızdaki için çok büyük bir iyilik olabilir. Onun için, küçük olsun büyük olsun herkese iyilikte bulunmaya çalışalım. Rabbimizin verdiği nimetlere hamdedelim. Yaşadığımız hayatın, Kur’an ve sünnet dairesinin neresinde durduğunu görmeye çalışalım.

Bu dünya hayatı gelip geçicidir. Bize verilen bu ömür defteri her an kapanabilir. Hâl böyleyken, yönümüzü Allahu Teala’ya çevirme vaktimiz hâlâ gelmedi mi?!

Kimimiz namaz kılmayı, hacca gitmeyi emeklilikten sonraya bırakıyor. Yarına çıkmaya kimin garantisi varki! Öyleyse gelin, bugünden itibaren ibadetlere dört elle sarılalım, Rabbimizin affını talep edelim. Uçsuz bucaksız merhamet sahibi olan Rabbimize dua edelim.  Helâlinden kazanıp, çocuklarımıza helalinden yedirelim. Unutmayalım ki, haramlardan kaçınıp helâli isteyenler Rabbimizin rızasına çok yaklaşmışlardır.

Bu sebeple bütün Müslüman kardeşlerimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyor, Müslümanların kaynaşmasına ve teslimiyetimizin artmasına vesile olmasını Yüce Mevlâmızdan niyaz ediyorum.

—————-

[1] Sâffât, 37/100-101.

[2] Hacc, 22/37.

[3] İbn Mâce, Adâhî 2.

Kurbanın önemi kısaca

Kurban ibadeti önemi ile ilgili ayet ve hadisler

Kurban ibadeti hakkında bilgi

Kurban nedir Kuran hakkında sorularım

 

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kurban Bayramı, İslam dininde büyük bir öneme sahip olan bir bayramdır. Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından İbrahim peygamberin Allah’a olan sadakatini ve teslimiyetini simgelemek için kutlanır. Bu bayramda, müminler kurban ibadeti yaparak Allah’a yakınlaşmayı, şükretmeyi ve paylaşmayı amaçlarlar.

    Kurban Bayramı’nın İslam’daki önemi aşağıdaki şekillerde ifade edilebilir:

    1. İbrahim peygamberin sadakati: Kurban Bayramı, İbrahim peygamberin Allah’ın emrine itaat ederek oğlu İsmail’i kurban etmeye razı olmasıyla bağlantılıdır. İbrahim peygamberin gösterdiği sadakat ve teslimiyet, müminlere Allah’a olan bağlılıklarını hatırlatır.
    2. Allah’a yakınlaşma: Kurban ibadeti, müminlerin Allah’a yakınlaşma niyetiyle gerçekleştirdikleri bir ibadettir. Kurban kesmek suretiyle Allah’a olan sevgi, bağlılık ve teslimiyet ifade edilir. Müminler, ibadetleriyle Allah’ın rızasını kazanmayı hedeflerler.
    3. Şükür ve nimetlere değer verme: Kurban Bayramı, Allah’ın verdiği nimetlere şükretmeyi ve değerini bilmeyi hatırlatır. Kurban edilen hayvanın eti, paylaşım ve yardımlaşma yoluyla toplumun ihtiyaç sahipleriyle paylaşılır. Bu sayede nimetlerin değerini anlamak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amaçlanır.
    4. İnsani ve ahlaki değerlerin güçlendirilmesi: Kurban Bayramı, insanlık ve ahlaki değerlere vurgu yapar. Adalet, merhamet, paylaşma, sevgi ve hoşgörü gibi değerlerin yaşanmasını teşvik eder. Müminler, bu bayram vesilesiyle toplumda dayanışma ve kardeşlik duygularını pekiştirir.
    5. Sosyal sorumluluk: Kurban Bayramı, bireylerin ve toplumun sosyal sorumluluklarını hatırlatır. Müminler, kurban ibadetiyle birlikte fakir ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi, paylaşmayı ve destek olmayı amaçlarlar. Bu, toplumdaki eşitsizlikleri azaltmayı ve yardımlaşma kültürünü güçlendirmeyi hedefler.

    Kurban Bayramı, müminlerin Allah’a olan bağlılıklarını ifade etme, şükretme, paylaşma ve sosyal sorumluluklarını yerine getirme amacını taşır.

    En iyi cevap

Cevapla