Paylaş
Kurban bayramı ve Kurban ibadeti
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
KURBAN VE KURBAN BAYRAMI
Kurban ve kurban bayramı hakkında bilgi
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ
أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
Hucurat 49/10
Yüce Allah’a şükürler olsun, rahmet ve mağfiretiyle kalplerimizdeki pasların silindiği bir Kurban Bayramına daha kavuşmuş bulunuyoruz.
Bugün; Allah’ın varlığına, birliğine inanan ve aynı kıbleye yönelen milyonlarca Müslüman’a Rahmani ziyafet sofralarının sergilendiği müstakil bir gündür. Bu gün Rıza-i Rahman için kurban kesmek, Allah yolunda yapılan fedakârlığın ve onun nimetlerine şükran borcunu yerine getirmenin açık bir göstergesidir. Şu mübarek günde, içimizdeki imandan gelen ortak bir şuurla camilerde toplanan Müslümanların, omuz omuza vererek, arşa yükselen tekbir sesleri arasında, tesbih taneleri gibi saf saf dizilip, topluca Bayram namazı kılmaları, birlik ve beraberliğin en güzel örneği ve sarsılmaz inancın kenetlenmiş fiili bir ifadesidir.
Bayramlar Müslümanları kucaklaştıran birlik ve beraberliklerini pekiştiren, aralarındaki dargınlıkları gideren, kardeşlik duygularını güçlendiren önemli günlerdir. Bayramlar, bütün Müslümanların birlikte sevindiği mutlu günler olduğuna göre, toplumun her kesiminin bu sevinci tadabilmesi için, üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekir.
Bayramlar aynı zamanda dargınların barışma ve barıştırılma zamanıdır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”(1) buyurarak bütün Mü’minlerin kardeş olduğunu bildirmiş, varsa dargınların aralarını bulup düzeltme görevini diğer Mü’minlere vermiştir.
Müslümanların birlik ve beraberliğinin korunmasına büyük hassasiyet gösteren Hz. Peygamber (sav) ,bu konuya bizimde dikkatimizi çekerek; “Bir Müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın durması helal olmaz”(2) buyurmuşlardır.
Bütün Müslümanlar, renk ve dil ayrılıklarını cami-i şerifin kapısı önünde bırakarak, Yüce Yaratıcısının önünde saf bağlamakta, diğer Müslümanları kardeşi kabul etmekte adeta, müteaddit bedenlerde tek bir can halinde yaşamanın zevkini tatmaktadırlar.
Bugün bedeni ihtirasların parçalanıp dağıtıldığı, küslerin barıştığı, kin ve nefretin yerini; sevgi, saygı ve dostluğun aldığı, düşmanlıkların silinip, yüzlerde dostluk ve tebessümlerin belirdiği bir gündür.
Bugün servet ve hamiyet sahiplerinin “yardımlaşınız” ilahi fermanını vicdanlarında hissederek, fakir-fukaraya ikram ettiği, Allah rızası için kurbanlar kestiği, aç mideleri doyurmaya çalışıp, yoksul ve muzdariplerin gönüllerini aldıkları bir gündür. Böyle bir güne yetişmek biz imanlı Müslümanlar için ne büyük saadettir.
Din bir irade meselesidir. Müslüman, iradesini ilahi iradede eriten ve her şeyi ile Allah’a teslim olan kimsedir. Öyleyse değerli kardeşlerim: Mübarek bayram gününde, kendi çocuklarımızı sevindirirken, boynu bükük yetimleri, çocuklarına bayram hediyesi alamayan yoksulları, ekmek parası bulamayan fakirleri de hatırlayalım. Başta anne ve babalarımız olmak üzere büyüklerimizi, akrabalarımızı, dostlarımızı, komşularımızı özellikle hastaları ziyaret edelim. Kesilen kurbanlardan yoksullara pay ayırmayı unutmayalım. Ebediyete intikal etmiş olan geçmişlerimizin mümkünse kabirlerini ziyaret edelim. Dua edip sevabını ruhlarına bağışlayarak onları da yad edelim. İnsanların insanlarla, devletlerin devletlerle boğuştuğu günümüzde, buna rağmen iman dolu gönüllerin camilere aktığı, ilahi rahmet ve mağfiretin mü’minleri kuşattığı bu mübarek bayramın, İslam aleminin hidayetine vesile olmasını Yüce Mevla’dan diler, bayramınızı tebrik ederim.
__________________________________________
1 Hucurat 49/10
2 Riyazüs – salihin c.3 s.170
BENZER KONULAR:
- Kurban İbadetinin Toplumsal Dayanışma ve Paylaşma Açısından Önemi Hakkında Bilgi Veriniz
- Kurban İbadetinin Bireysel ve Toplumsal Faydaları
- Kurban etini saklamak caiz mi
- Kurban İbadetinin Tarihçesi
- Kurban Kesmek Kimlere Vaciptir?
- –
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kurban Bayramı, İslam dini tarafından her yıl Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günlerinde kutlanan önemli bir dini bayramdır. Kurban Bayramı, Hz. İbrahim’in Allah’a olan sadakatini ve teslimiyetini simgelemektedir.
Kurban ibadeti ise Kurban Bayramı’nda gerçekleştirilen bir ibadettir. İslam dininde kurban kesmek, Allah’a yaklaşma, sadakat gösterme, paylaşma ve yardımlaşma amacıyla yapılır. Kurban kesimi, kurban edilecek hayvanın belirli bir yöntemle kesilmesini ve ardından etinin paylaşılmasını içerir.
Kurban ibadeti, İslam’ın beş şartından biri olarak kabul edilir. Müslümanlar, Kurban Bayramı’nda uygun yaşta ve sağlıklı olan büyükbaş veya küçükbaş hayvanlardan birini keserek kurban ibadetini yerine getirirler. Kurban kesimi, Allah’a adak veya niyaz amacıyla gerçekleştirilir ve kesilen hayvanın eti, belirli bir paylaşım düzenine göre dağıtılır. Böylece, hem Allah’a yaklaşma niyetiyle yapılan bir ibadet gerçekleştirilir hem de ihtiyaç sahipleriyle paylaşma ve yardımlaşma ruhu yaşatılır.
Kurban ibadeti, bireylerin maddi varlıklarını Allah yolunda feda etmelerini, bağlılık ve teslimiyetlerini göstermelerini, toplumda dayanışma ve yardımlaşma duygularını pekiştirmelerini amaçlar. Aynı zamanda, bu ibadetle kişinin nefsiyle mücadele etmesi, sabır ve tevekkülünü sınaması da hedeflenir.
Kurban Bayramı ve kurban ibadeti, Müslümanlar arasında sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve paylaşma duygularının pekiştiği önemli bir dini ve sosyal etkinliktir.