Paylaş
Kurban hükmü ve hikmetleri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
KURBAN VE HÜKÜMLERİ
Mali ibadetlerimizden biri olan kurban, ibadet maksadıyla belirli zamanda belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne göre Allah rızsı için kesmektir. Akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ulaşmış, yolcu olmayan ve nisab miktarı mal varlığına sahip her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür.
Yüce Allah Kur’anı Kerim’de: Biz, her ümmete (kurban kesmeye uygun) hayvan cinsinden kendilerine rızık olarak vediklerimiz üzerine Allah’ın adını ansınlar diye kurban kesmeyi gerekli kıldık.İlahınız bir tek ilahtır. Öyle ise O’na teslim olun.(Ey Muhammed) İhlaslı ve alçak gönüllü insanları müjdele! [1]
Sevgili Peygamberimiz(SAV) de: “Ademoğlu Kurban Bayramı gününde,Allah için Kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olamaz.”[2]; Buyurarak bizleri kurban kesmeye teşvik etmiştir. Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de ihlaslı olmak ve yalnız Allah’ın rızasını gözetmek temel prensiptir. Nitekim yüce Allah Kurbanları kastederek “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır, fakat ona sadece sizin takvanız ulaşır.sizi hidayete erdirdiğinden dalayı Allah’ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi.(Ey Muhammed) Güzel davrananları müjdele! [3]
Kurban edilecek hayvan; koyun, keçi, deve ve sığır cinsinden olmalıdır. Bu hayvanlardan koyun ve keçi bir, sığır iki, deve ise beş yaşını doldurmuş olmalıdır. Ancak altı ayını tamamlayan koyunlar
anneleri görümünde ise kurban edilebilirler. Kesilecek hayvanın sağlıklı, semiz, organlarının tam olması ve herhangi bir kusurunun bulunmaması gerekir. Koyun ve keçi bir kişi için; deve, sığır ve manda yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir.
Kurban edilecek hayvan incitilmeden kesim alanına götürülmeli, kıbleye karşı sol tarafı üzerine yatırılmalıdır. İyice bilenmiş bir bıçakla “Bismillahi Allahu Ekber” diyerek kesilmelidir.
Kurbanlık hayvan; hijyenik ortamlarda mümkünse sahibi tarafından kesilmeli veya ehil birisine kestirilmelidir. Kendisi de orada hazır bulunmalıdır. Peygamber Efendimiz kızı Hz.Fatıma’ya hitaben
-Ey Fatıma kurbanın kesilirken orada hazır bulun. Çünkü onun kanının ilk damlası ile senin geçmiş günahların bağışlanır; buyurmuştur. [4]
Kesilen kurbanın etini üçe ayırmak; birini fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine vermek, birini; akraba dost ve komşulara ikram etmek, diğerini de çoçukları ile birlikte yemek en güzelidir.
Derisi fakirlere veya hayır kurumlarına verilmek suretiyle ikinci bir hayır yapılmış olur. Kesim işlemi bittikten sonra her yer iyice temizlenmeli, kurbanın kullanılmayan kısımları derince toprağa gömülmeli veya poşetlenip çöpe atılmalıdır.
Kurban ibadetini yerine getirenler ekonomik dengeye hizmette bulunacakları gibi yarın kıyamet gününde de yüce Allah’ın lutfuna ve mağfiretine mazhar olacaklardır.
————————–
[1] Hac 34.
[2] Hac 37.
[3] Tirmizi
[4]- Et.Tergib ve’t Terhib
BENZER KONULAR:
- Kurban hükmü ve hikmetleri
- Adak kurban eti yenir mi, kimler yiyemez: Adak Kurban hükmü nedir?
- Şafi mezhebine göre kurban nedir, hükmü ve şartları nelerdir?
- Kurban Kesmenin Dini Hükmü
- Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da kurban kavramı önemli bir hikmete sahiptir ve inancın öğretilerinde derinden kök salmıştır. İslam’daki en önemli kurban örneklerinden biri, Kurban Bayramı veya Büyük Bayram olarak da bilinen yıllık Kurban Bayramı’dır. Bu bayram, Hz. İbrahim’in Allah’a itaatinin bir gereği olarak oğlunu kurban etme isteğini anmaktadır.
İslam’da kurbanın hükmünün hikmeti birkaç açıdan anlaşılabilir:
İslam’da kurbanın, hayvanları kurban etmenin fiziksel eyleminin ötesine geçtiğini belirtmek önemlidir. Kötü alışkanlıklardan vazgeçmek, ahlaki mükemmellik için çabalamak ve başkalarının iyiliği için zaman ve kaynak ayırmak gibi çeşitli fedakarlık biçimlerini kapsar.
Genel olarak, İslam’daki fedakarlık hükmü, itaat, güven, şükran, özveri ve manevi gelişim ilkelerini vurgulayan derin bir hikmet taşır. Müslümanların Allah ile bağlarını derinleştirmeleri ve inançlarının değerlerini günlük yaşamlarında somutlaştırmaları için bir araç olarak hizmet eder.