Kurban ile ilgili ayetler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kurban ibadeti hakkında Kuranda ayetler

 

kurban ayetleri 1

Kevser Süresindeki kurban kesme emrinden başka Kur’an-ı Kerim’de bir çok ayet vardır.

: “(Ey Muhammed!) Onlara Adem’in iki oğlunun kıssasını doğru olarak anlat! İkisi birer kurban sunmuşlardı da birininki kabul edilmiş; diğerininki ise kabul edilmemişti…” (Maide Suresi; 27).

Saffat Suresinde de (Ayet: 107); Hz.İbrahim’in oğlu Hz.İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir. Ayrıca diğer bazı ayetlerde de kurban ibadeti ile ilgili nasslar mevcuttur:
“… Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Işte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun.””(Hacc Süresi, 28)

‘Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O’nun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hacc Suresi; 34)

“Biz büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın (dininin) işaretlerinden (kurban) kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar ayakları üzerine sıralanmış halde dururken üzerlerine Allah’ın ismini anınız (ve kurban ediniz). Yanları yere yaslandığı zaman da onlardan yiyin, isteyen yoksulu da istemeyen yoksulu da doyurun. İşte biz, şükredesiniz diye o hayvanları sizin emrinize verdik.” (Hacc Süresi, 36)

“Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşacaktır: Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hacc Suresi; 37)

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, Kur’an-ı Kerim’de kurban ibadetiyle ilgili bazı ayetlere sahiptir. İşte kurbanla ilgili bazı ayetler:

    1. “Onlar Allah’ın adını anarak onlara rızık olarak hayvanları keserler. O halde yiyin ve yedirin fakat yoksulu, fakir olanı da doyurun.” (Hac Suresi, 28)
    2. “Onlardan sana ne verirlerse, onu kabul et. Temiz olarak onları (kurbanları) arındır.” (Tevbe Suresi, 103)
    3. “Nerede olursanız olun, (hac) farzını yerine getirin; Allah’ın size kolaylık dini ve size kolaylık olsun diye farz kıldığı şeyi yerine getirin. Öyleyse, Allah’ın sayısız nimetlerine şükredin ki, sizden öncekilerin dini size ulaşmış oldu.” (Bakara Suresi, 185)

    Bu ayetlerde, kurban kesiminin Allah’ın adını anarak gerçekleştirilmesi, kurbanın temiz ve helal bir şekilde tüketilmesi, yoksul ve fakir olanların doyurulması vurgulanmaktadır. Aynı zamanda, kurban ibadetinin kolaylıkla yerine getirilmesi ve bu ibadetin önceki peygamberlerin diniyle de uyumlu olduğu belirtilmektedir.

    Kurban ibadeti, İslam’da bir ibadet olarak değerlendirilir ve bu ayetlerle Müslümanlara kurban kesmenin önemi ve nasıl yapılması gerektiği konusunda rehberlik edilmektedir

    En iyi cevap

Cevapla