Paylaş
Kurban ile ilgili sahih hadisler
Question
Kurban hadisleri
Kurban hakkında hadisler
* Zeyd İbnu Erkam radıyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalâtu vesselâm’ın ashabı: “Ey Allah’ın Resulü dediler, bayram günü kesilen şu kurban nedir?” “Bu babanız İbrahim aleyhisselâm’ın sünnetidir” buyurdular. Ashab: “Pekiyi, kurban kesmede bize ne gibi sevap var ey Allah ‘ın Resûlü!” dediler. “Kurbanın her bir kılı için bir sevap” buyurdular. Ashab tekrar: “(Kesilen kurban, koyun kuzu gibi) yünlü ise ey Allah’ın Resûlü (sevap nasıl olacak)?” diye sordular. Aleyhissalâtu vesselam: “Yünün her bir kılı için de bir sevap var!” buyurdular.”
* Abdullah İbnu Amr İbnu’l-Âs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Kurban gününü bayram olarak kutlamakla emrolundum. Onu bu ümmet için Allah bayram kılmıştır” buyurmuştu. Bir adam kendisine: “Ey Allah’ın Resûlü! Ben iâreten verilmiş bir hayvandan başka bir şeye sahip değilsem, onu kesebilir miyim?” diye sordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Hayır, dedi, ancak saçını, tırnaklarını kısaltır, bıyıklarından alır, etek traşını olursun. Bu da sana Allah indinde bir kurban yerine geçer.”
* Uveymir İbnu Eşkar radıyallahu anh’ın anlattığına göre, “Kurbanını bayram namazından önce kesmiş, sonra da durumu Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’a açmıştır. Aleyhissalâtu vesselâm da kendisine: “Kurbanını iade et (yeniden kes, o kurban yerine geçmez)” cevabında bulunmuştur.”
BENZER KONULAR:
- Hz. İsmail (a.s.) ile Kurban ibadeti arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Kurban ibadetini, İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önem açısından değerlendiriniz.
- Kurban ibadetinin önemini belirten bir ayet ve bir hadis öğrenerek bunları defterinize yazınız.
- Kurban bayramı ve Kurban ibadeti
- Kurban İbadetinin Hikmet ve Faydaları Nelerdir?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Kurban ile ilgili Rasulullah (sav)’den bizlere çok sayıda sahih hadis ulaşmaktadır. Onlardan birkaç tane örnek verecek olursak;
Abdullah İbnu Amr İbnu’l-Âs (ra) anlatıyor: “Rasûlullah (sav): “Kurban gününü bayram olarak kutlamakla emrolundum. Onu bu ümmet için Allah bayram kılmıştır” buyurmuştu. Bir adam kendisine: “Ey Allah’ın Resûlü! Ben iâreten verilmiş bir hayvandan başka bir şeye sahip değilsem, onu kesebilir miyim?” diye sordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Hayır, dedi, ancak saçını, tırnaklarını kısaltır, bıyıklarından alır, etek traşını olursun. Bu da sana Allah indinde bir kurban yerine geçer.”
Kurban ibadetiyle ilgili bazı sahih hadisler şunlardır:
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim imanını kurtarmak istiyorsa ve Cennet’e girmek istiyorsa, kurban kesmelidir.” (Tirmizi)
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kurban, Allah’a yaklaşmanın en güzel yoludur. O halde kurban kesenlerin yüzü Allah’ın yüzüne bakar.” (Tirmizi)
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim Kurban Bayramı’nda bir kurban keserse, o kişinin kurbanı kabul edilir ve onun günahları bağışlanır.” (İbni Mace)
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kurban bayramı günlerinde akşama kadar hiçbir insan, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. O kurbanın kanı yerine ulaşmadan Allah katında kabul görmez. Öyle ki, her bir damlası yere düştüğü zaman Allah katında bir iyilik sevabı olarak kabul edilir.” (Tirmizi)
Bu hadisler, kurban ibadetinin önemini ve sevabını vurgulamaktadır. Kurban kesmek, imanı güçlendirmek, Allah’a yaklaşmak ve günahları bağışlatmak için önemli bir ibadettir. Ancak kurban kesme işlemiyle ilgili detaylar, kurbanın nasıl kesileceği, hangi hayvanların kurban edilebileceği vb. konularında da öğrenmek ve uygun şekilde uygulamak önemlidir.