Kurban kesen kasaba ücret vermek caiz midir? Kurban etinin bir kısmı veya derisi kesim ücreti olarak verilebilir mi? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kurban kesen kasaba ücret vermek caiz midir?

Kurban kesen kasaba ucret vermek caiz midir Kurban etinin bir kismi veya derisi kesim ucreti olarak verilebilir mi

Hayvanın kesim ameliyesi ibadet değildir. Bu yüzden kurban kesen kasabın ücret alması caizdir. Ancak kesim işini yapan kişiye ücret olarak kurbanın derisi veya etinin bir kısmı verilemez. Çünkü verildiği takdirde, kurban ibadetini yerine getirmek için gerekli maddi külfetin bir kısmı bizzat ibadetin kendisi üzerinden karşılanmış olur. Hz. Ali’nin şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını yoksullara paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120-121; Müslim, Hac, 348; Ebû Dâvûd, Menâsik, 21) Diyanet

Cevap:
Kurbanı kesen kasaba kesim ücreti vermek caizdir. Kesim ücreti olarak deriyi veya etten bir miktar vermek caiz değildir.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kurban kesen kasaba ücret vermek İslam’da caizdir. Kurban kesimi hizmetinin karşılığında kasaba veya kesiciye ücret ödenmesi kabul edilebilir bir uygulamadır. Kasaba veya kesici, emeğini ve hizmetini karşılığında ücret talep edebilir.

    Ancak, kurban etinin bir kısmı veya derisi kesim ücreti olarak verilmesi konusunda ihtilaflar vardır. Bazı Müslüman bilginler, kurban etinin bir kısmını veya derisini kesim ücreti olarak kabul ederken, diğerleri bu uygulamayı caiz görmemektedir.

    Genel olarak, kurban kesimi sonrasında kurban etinin sadaka veya paylaşım amaçlı olarak dağıtılması teşvik edilir. İslam dini, kurban kesiminin fakirlere, yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yardım amacıyla yapıldığını vurgular. Bu nedenle, kurban etinin büyük bir kısmının ihtiyaç sahipleriyle paylaşılması tercih edilen bir davranıştır.

    Kurban kesimi sonrasında kesim ücreti olarak kurban etinin bir kısmı veya derisi verilmesi durumunda, İslam’da genel olarak bunun kabul edilebilir bir uygulama olduğunu söylemek mümkündür. Ancak, bu konuda yerel adetler, kültürel faktörler ve toplumun ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır.

    Sonuç olarak, kurban kesen kasabaya ücret vermek İslam’da caizdir. Kurban etinin bir kısmı veya derisi kesim ücreti olarak verilebilir, ancak bu konuda ihtilaflar bulunmaktadır. İhtiyaç sahipleriyle paylaşım ve sadaka amaçlı kullanım tercih edilen bir davranıştır. Daha ayrıntılı bilgi ve rehberlik için İslam hukukunu inceleyen bilginlere danışmak faydalı olabilir.

    En iyi cevap

Cevapla